Categorie FAQ (retentie-management.com)
Wat betekent bevlogen personeel voor jouw organisatie? (FAQ)

Uit wereldwijd onderzoek door Gallup Consulting (2002) blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen bevlogen personeel en personeel dat niet bevlogen is.

Bevlogen personeel dragen bij aan het succes van de organisatie en het onderzoek toont aan dat zij goed zijn voor 27% minder verzuim, 62% minder veiligheidsincidenten, 18% meer productiviteit, 12% meer klantgroei en tot slot 12% meer rendabel zijn. Reden genoeg om eens dieper in het begrip bevlogenheid te duiken. Hiervoor begin ik met een definitie van bevlogenheid.

Bevlogenheid Retentiemanagement

De betekenis van bevlogenheid

Voor de definitie van bevlogenheid haal ik mijn mosterd bij 365 die bevlogenheid omschrijven als een positieve toestand bestaande uit drie kenmerken.

 • De energie en veerkracht waarmee werknemers hun werk doen.
 • De betrokkenheid, het enthousiasme en de voldoening ten aanzien van het werk en de organisatie.
 • De focus en gedrevenheid waarmee werknemers opgaan in hun werk.

Bevlogen personeel scoren hoog op deze drie kenmerken. Dit komt doordat zij het werk kunnen en zeer graag willen doen. Bevlogenheid is dus een combinatie van toewijding en energie. Dit zijn twee belangrijk elementen waardoor bevlogen werknemers kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie.

Synoniemen van bevlogenheid

Bevlogenheid is een vrij nieuwe term in de wondere wereld van HR en kent daarom maar slechts twee directe synoniemen: bezieling en inspiratie. Daarnaast kent bevlogenheid wel een heleboel indirecte verwante begrippen als betrokkenheid, engagement en motivatie. Dit zijn synoniemen die op deze site ook vaak naar voren komen.

Voordelen van bevlogenheid en bevlogen werknemers

In een gemiddelde organisatie blijkt slechts 15% van de mensen bevlogen te zijn. Dit percentage kan/mag dus best een stuk hoger liggen. Eens te meer omdat bevlogen personeel enorm veel voordelen met zich meebrengen. Hieronder een aantal voordelen opgesomd:

 • Bevlogen werknemers presteren beter
 • Bevlogen personeel is klantvriendelijker
 • Bevlogen personeel zorgt voor een omzet stijging
 • Bevlogen werknemers zijn trouw aan de organisatie
 • Bevlogen werknemers doen graag een stapje extra
 • Bevlogen managers zijn betere en meer inspirerende leiders
 • Bevlogen medewerkers zijn minder vaak ziek,
 • Bevlogen personeel is meer betrokken
 • Bevlogen werknemer zijn productiever
 • Bevlogen medewerkers zijn aanstekelijk energiek.

De vraag is dus hoe organisaties de bevlogenheid van hun personeel kunnen vergroten.

Hoe vergroot je de bevlogenheid van jouw personeel?

Hoewel er her en der wel over bevlogenheid en bevlogen personeel wordt geschreven ontbreekt het vaak aan een concrete howto manual. Terwijl organisaties behoefte hebben aan een praktische manier om werknemers in deze tijd van recessie energiek en toegewijd te krijgen en te houden. De vraag die organisaties zich moeten stellen is: hoe vergroot ik de bevlogenheid van mijn personeel? Een aantal mogelijke manieren.

Benader de medewerkers als het hoogste goed

Om de specifieke vorm van energie vrij te krijgen moeten de medewerkers worden erkent als het belangrijkste goed binnen de organisatie. Dit begint met een positieve benadering naar het personeel toe dat elke dag zou moeten terug komen.

Van werkdruk naar bevlogenheid

Organisaties leven in snelle veranderende tijden waardoor de werkdruk continue toeneemt. Dit betekent dat er veel wordt verwacht van het personeel. Denk maar aan de nodige flexibiliteit, competenties en kennis. Het personeel harder laten werken is hierbij geen optie. Organisaties kunnen daarom opteren om hun medewerkers slimmer te laten werken. Slimmer werken betekent een optimale inzet van mensen en het vinden van de juiste balans tussen de belangen van uw medewerkers en uw organisatie. Deze balans is een belangrijke voorwaarde voor het hebben van een organisatie met gezonde, bevlogen medewerkers.

Het wetenschappelijke model voor bevlogenheid

Het wetenschappelijke Job Demand Resources-model laat zien dat bevlogenheid wordt beïnvloed door energiebronnen en werkplezier. Door werkplezier en energiebronnen te stimuleren, wordt een omgeving gecreëerd waarin werknemers optimaal tot hun recht komen en de voordelen van bevlogenheid worden bewerkstelligd.

Job Demands Resources Model

bron: http://www.365.nl/zin/bevlogenheid/jdr-model/

Focus op energiebronnen

Uit wetenschappelijk onderzoek van Willem van Rhenen (Chief Medical Officer 365), bijgestaan door onderzoek van Kaplan, blijkt dat het helpt om bronnen van stress te verminderen en dat organisaties meer resultaat behaalt wanneer zij focussen op de energiebronnen in plaats van de stressvolle bronnen. Mogelijke energiebronnen zijn bijvoorbeeld een eigen regelruimte, sociale steun van collega’s, feedback en vertrouwen. Maar ook het krijgen van feedback en erkenning is een energiebron.

Het vliegwielmodel van J.J. Phillips

Bovenstaande manieren zijn redelijk soft in hun benadering. Hiermee wil ik niet zeggen dat een softe aanpak niet werkt. Integendeel. Ik wil alleen ook melden dat er een harde, meer ROI gerichte, manier is om de bevlogenheid van het personeel te stimuleren. Ik heb het hier over het vliegwielmodel van J.J. Phillips. Dit model is echter niet wetenschappelijk of alleszins niet honderd procent geënt op bevlogenheid.

Wilt u weten hoe u bevlogen personeel kan krijgen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief, koop het e-book retentiemanagement – een ROI benadering.

Deze blog heeft de bevlogenheid van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over bevlogenheid?

7 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] echter wel waar. Ontevreden werknemers presteren namelijk slechter waardoor het verschil in bevlogenheid pijnlijk duidelijk wordt. Wouter Torfs was het daar niet mee eens en als meervoudig winnaar van de […]

 2. […] met hun werk en betrokken zijn met hun organisatie. In deze definitie zitten 2 belangrijke termen: bevlogenheid en betrokkenheid. Ik denk dat beide termen o.a. voortkomen in de mate waarop iemand gelukkig […]

 3. […] > Employee Engagement Surveys, junk!  Een aantal argumenten waarom tevredenheidsonderzoeken niet meer van deze tijd zijn. Wat wel? Bevlogenheid! […]

 4. […] creëren van bevlogen werknemers. Een 8 stappenplan van onze eigen gastblogster Marianne Schutten. Bevlogenheid vind ik ook een belangrijk […]

 5. […] > Tevredenheid zegt niets. Organisaties moeten geen tevredenheid nastreven, maar bevlogenheid. […]

 6. […] > Medewerkertevredenheid biedt valse zekerheid. Werkgevers mogen zich niet blind staren op tevredenheid. Daar ben ik het mee eens, maar mijn inziens mogen ze dat wel op bevlogenheid. […]

 7. […] presenteren, echter wel waar. Ontevreden werknemers presteren slechter waardoor het verschil in bevlogenheid pijnlijk duidelijk wordt.  Wouter Torfs was het daar niet mee eens en als meervoudig winnaar van […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.