Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Retentiemanagement van Emily Rammant (boekreview)

10 jaar geleden stond retentiemanagement al op de agenda

Een van de eerste boeken die ik las over retentiemanagement was het boek retentiemanagement van Emily Rammant en Roland Pepermans. Het boek dateert uit 2003 en is eigenlijk de scriptie van Rammant in boekvorm.

Hoewel 2003 ver terug is en tijden toen helemaal anders leken is dat eigenlijk niet het geval. Rond 2001 was er de milleniumcrisis en een schromend tekort aan voornamelijk ICT’ers. Ruim tien jaar later is de situatie nauwelijks anders met een groter aantal knelpuntberoepen en een tweede opeenvolgende economische crisis. Het behouden van talentvol personeel is dus van alle tijden en dat blijft een uitdaging voor vele organisaties.

Retentiemanagement door Emily Rammant

Lange termijn denken is van alle tijden

Ramment legt in retentiemanagement uit hoe organisaties dit kunnen aanpakken, wat organisaties moeten doen en waar zij op moeten letten. Hetgeen blijkt is dat het hier niet om een eenmalige actie gaat. Er wordt van een organisaties een doorgedreven inspanning verwacht op lange termijn binnen een duidelijk beleid. Het boek retentiemaangement beschrijft een aantal praktische aspecten. Er moet in elk geval een omgeving worden gecreerd die gericht is op cohesie, competentie-ontwikkeling en vertrouwen onder de werknemers. Volgens Rammant vormen deze aspecten de essentiële ingrediënten voor een win-winrelatie.

Mening van Lodi Planting

Persoonlijk vind ik bijzonder vreemd dat er 10 jaar geleden een scriptie is geschreven waarvan men dacht dat dit onderwerp zodanig belangrijk was dat het in boekvorm moest verschijnen maar waar men nadien eigenlijk bitterweinig mee heeft gedaan. Enkele uitzondering daar gelaten hebben maar weinig organisaties een strategisch retentiebeleid ontwikkelt. Wellicht heeft dat te maken met de economische voorspoed die organisaties in 2003 kenden. De crisis was immers weer achterwege of heeft het te maken met de beperkingen van het boekje.

Toen ik het boek in 2007 voor het eerst las was ik niet zodanig enthousiast. Ik vond de opzet ok, maar ik vond dat het net iets te vaak te kort door de bocht ging of te beperkt was. Mijn inziens legde Rammant te veel verkeerde nadrukken waardoor bepaalde belangrijke belangen als bijvoorbeeld de kosten aan verloop onderschat. Hoe dan ook dit boekje lag wel aan de basis van mijn eigen scriptie: ik zou een betere scriptie schrijven. Helaas is mijn scriptie nooit opgepikt door bijvoorbeeld een Kluwer, maar ik heb sinds kort wel een e-boek: retentiemanagement – een ROI benadering. Wil jij hem ook ontvangen?

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] als hét argument om op een wetenschappelijke manier ‘iets’ te bewijzen. Een voorbeeld is: “Retentiemanagement” van Emily Rammant en Roland Pepermans (2003), maar evengoed andere Human Resources boeken staan vol van “subjectieve” cijfermatige […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.