Categorie FAQ (retentie-management.com)
Hoe verhoog ik de motivatie van mijn personeel? (FAQ)

De motivatie van mijn personeel slaat uiteraard op de motivatie van medewerkers. Dit was een van de speerpunten van het strategisch retentiebeleid van een organisatie.

Het motiveren van personeel is in die zin belangrijk omdat gemotiveerde werknemers gelukkiger en productiever zijn. Wanneer werknemers, medewerkers of het personeel geen motivatie hebben loopt een organisatie dus meerdere risico’s. Hieronder bespreek ik de meerdere vormen, leg ik uit hoe je personeel kunt motiveren, hoe je weet hoe gemotiveerd het personeel is, maar ik begin met de betekenis van motivatie.

Motivatie Retentiemanagement

[box type=”tick” style=”rounded”]Heeft u hulp nodig bij het motiveren van uw medewerkers? Ga dan naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.[/box]

Wat is motivatie?

De definitie van motivatie is volgens Wikipedia een term om uit te drukken dat iemand iets (een zeker doel) probeert te bereiken, dan wel een bepaalde prestatie wil leveren. In die zin betekent motivatie dat het personeel mee de organisatiedoelstellingen helpt te realiseren.

Verschillende soorten motivatie

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie word ook wel persoonlijke motivatie genoemd omdat die intrinsiek vanuit jezelf moet komen. De moeilijkheid voor organisaties hierbij is dat zij hier niet op input noch op output kunnen sturen aangezien het vanuit de persoon zelf moet komen. Doen zij dit wel dan zou het zelfs een averechts effect kunnen hebben met alle gevolgen van dien.

Intrinsieke motivatie is de hoogst haalbare vorm van motiveren die een organisatie kan nastreven. Want als de organisatie erin slaagt, om van al hun personeel de trigger te vinden die hun intrinsieke motivatie ontvlamt, dan is het personeel gemotiveerd door de activiteit zelf en zullen zij er alles aan doen om daarin te slagen. De HR Manager zal dus moeten vragen: wat is je motivatie?

Extrinsieke motivatie

Het tegenovergestelde van intrinsieke motivatie is extrinsieke motivatie. Bij extrinsieke motivatie kan een organisatie hoegenaamd wel invloed op het personeel uitoefenen. Al zijn hier de meningen over verdeeld. Denk maar aan Daniel Pink die niet van wortels voorhouden houdt noch er in gelooft.

Werk motivatie

Organisaties zullen weinig succes hebben bij het achterhalen van de intrinsieke motivatie van het personeel indien er geen structurele wijzingen komen in het systeem. Denk maar aan het verhaal van Jef Steas. Tot die tijd mogen organisatie hopen op een positieve attitude naar het werk toe. De zogenaamde werkmotivatie is de motivatie het personeel heeft om elke dag naar het werk te gaan om daar zijn of haar taken/rollen naar behoren uit te voeren. Hoewel alle bovengenoemde soorten belangrijk zijn, is de werkmotivatie voor een organisatie de belangrijkste vorm van motivatie. Hier kunnen organisaties namelijk ook invloed op uitoefenen.

Motivatie van mijn personeel

Personeel motiveren is niet zo eenvoudig als het lijkt. Geld motiveert niet (altijd) dus moeten organisaties op zoek gaan naar andere middelen en manieren om hun werknemers te motiveren. Wat deze middelen voor jouw organisatie betekenen durf ik niet zwart op wit te beweren. Hiervoor zal een organisatie eerst moeten achterhalen wat het personeel motiveert en in welke mate de medewerkers reeds gemotiveerd zijn. Los van dit gegeven durf ik wel een aantal van de meest voorkomende redenen van vertrek mee te geven. Zaken die dus zeker niet motiveren en waar een organisatie al zeker aan kan werken door bijvoorbeeld bepaalde processen aan te passen.

Hoe meet je het?

Maar om de exacte motivatie van het personeel te achterhalen zal het dus een onderzoek eigen aan de organisatie moeten doen. Dit is meteen een van de technieken die een organisatie kan gebruiken om de motivatie voor het werk te meten. In feite zijn het dezelfde manieren voor het meten van engagement, maar ook hier geldt dat er iets met de verkregen data moet worden gedaan. Anders had een organisatie evengoed geen onderzoek hoeven doen en dus niet hoeven te meten.

[box type=”tick” style=”rounded”]Wilt u weten hoe u uw personeel kan motiveren? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief, koop het e-book retentiemanagement – een ROI benadering of ga naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.[/box]

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de motivatie van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over motivatie?[/box]

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] zijn er meerdere vormen van motivatie. De organisaties moet de intrinsieke motivatie van een werknemer aanspreken om hem/haar te binden […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.