Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Made to Stick van Chip en Dan Heath (boekreview)

De gebroeders Chip en Dan Heath hebben het boek Made to Stick geschreven. Made to Stick bouwt voort op het onderzoek van Malcolm Gladwell’s The Tipping Point maar de broers komen ook met hun eigen principes om mensen te helpen hun ideeën te laten ‘plakken’ (sticky ideas). Maar wat is een “sticky idea” eigenlijk?

Made to Stick van de gebroeders Heath

Made to Stick van de gebroeders Heath

Made to Stick: een sticky idea

Een “sticky idea” wordt door Heath verklaard als een boodschap of concept dat door de ontvanger wordt begrepen, onthouden en brengt een blijvende verandering teweeg van iemands opinie of gedrag.

Wanneer iets niet ‘blijft hangen’ heeft dat volgens de broers te maken met de vloek van kennis. Dit betekent dat het voor de boodschapper met bepaalde kennis erg moeilijk is om zich voor te stellen dat de ontvanger deze kennis niet deelt.

Om deze vloek van kennis te doorbreken, en er voor te zorgen dat de boodschap blijft hangen, stellen de broers zes principes voor. In het Engels wordt dit het SUCCES factor genoemd waarbij SUCCES staat voor Simple, Unexpected, Concrete, Credible, Emotional en Story. De principes, of de verschillende elementen, worden hieronder uitgelegd.

principe 1. Simpel (Simple)

Het eerste principe is simpel. Simpel betekent dat een idee moet worden herleid tot de essentie van de boodschap. Wat is de kern van de boodschap? Maar simpel betekent niet altijd kort. Met het oog op de communicatie is dit echter wel aan te raden. Organisaties kunnen ideeën ook simpel maken door dingen te gebruiken die iedereen kent. Bijvoorbeeld door te vergelijken of een metafoor te gebruiken.

principe 2. Onverwacht (Unexpected)

Een “sticky idea” behoud iemands aandacht doordat er iets onverwachts gebeurt. Iedereen heeft bepaalde patronen/schema’s in zijn of haar hoofd waarmee er uitleg wordt gegeven aan bepaalde gebeurtenissen. Van zodra een idee afwijkt van de dagelijkse praktijk, het normale, de status quo, dan krijgt het aandacht en kan het de bestaande schema’s aanpassen. Een ‘sticky idea’ breekt dus de aangenomen patronen in iemands hersenen. Je kunt hier gebruik maken van de “GAP theory” (iets willen weten terwijl je het niet weet).

principe 3. Concreet (Concrete)

Boodschappen die blijven hangen zijn concreet. Een concreet idee is makkelijk te onthouden doordat het makkelijk te visualiseren is. Het tegenovergestelde van concreet is abstract. Abstracte ideeën zijn multi-interpreteerbaar en dat is alles behalve “sticky”.

principe 4. Geloofwaardig (Credible)

Sticky ideas geven ons het gevoel dat ze waar zijn (ook al is dat soms niet zo). Twee belangrijke bronnen van geloofwaardigheid zijn details en persoonlijke ervaring.

De geloofwaardigheid van een boodschapper wordt direct versterkt indien deze persoon in staat is om enkele details te vertellen. Ons brein geeft niet alleen de boodschapper meer geloofwaardigheid tegelijkertijd ook de boodschap die hij communiceert.

Inspelen op herkenbare situatie of gebeurtenissen bij de ontvanger versterkt ook de geloofwaardigheid van een boodschap. Het emotionele gevoel van herkenning slaat direct over naar geloofwaardigheid omtrent de boodschap.

principe 5. Emotioneel (Emotional)

Een “sticky idea” roept een bepaalde emotie op. Het is echter niet eenvoudig om een bepaalde emotie bij een specifieke doelgroep op te roepen. De gebroeders Heath zeggen dat ideeën moeten worden geassocieerd met emoties die al bestaan bij de ontvanger. Dit kan zowel “appealing to self interest” als “appealing to identity” zijn. Tegelijkertijd maakt Heath de opmerking dat mensen niet supporteren met hun eigen interesse. De vraag is dan: van wie dan wel en dat blijkt groepsinteresse te zijn.

principe 6. Verhalend (Story)

Mensen communiceren door elkaar verhalen te vertellen. De kracht van verhalen is dus tweeledig. Ten eerste voorziet het in simulatie en ten tweede in inspiratie. Een sticky idea moet daarom verhalend zijn. Een organisatie hoeft niet altijd zelf goede verhalen te verzinnen. Het spotten van goede verhalen is ook een kunst. Hiervoor moeten we oog hebben voor 3 soorten plotten.

  1. Challenge
  2. Connection
  3. Creativity

Concluderend zeggen de gebroeders Heath dat een “sticky idea” is een simpel en concreet verhaal dat inspeelt op emotie en een onverachte wending kent.

De mening van Lodi Planting

Iedereen wil dat zijn of haar boodschap wordt onthouden. Zeker in deze drukke informatie tijden. Om die reden raad ik iedereen Made to Stick aan. De SUCCES factoren kunnen in zeer veel situaties gebruikt worden. Daarbovenop leest het boek zeer vlot weg.

Wil je het boek Made to Stick ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je Made to Stick van de gebroeders Heath ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affilate link) te klikken: Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vertel verhalen! (zeggen ook de gebroeders Heath in Made to Stick) […]

  2. […] de RSS feed voor updates over dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginIk het boek van Made To Stick van de broers Heath heb ik geleerd, dat een verhaal pas blijft hangen als het 6 SUCCES-factoren voldoet waar emotie er […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.