Categorie Trends (retentie-management.com)

Zijn de Belgen echt het gelukkigst?

Belgen zijn relatief tevreden met hun job en minder geïnteresseerd in een zoektocht naar een andere job. Dat blijkt uit de Britse ‘Global Workforce Happiness Index’, waarop de Belgen het best scoren.

De top 3 van gelukkigste medewerkers

De top 3 wordt vervolledigd door Noorwegen en Costa Rica en de ongelukkigste werknemers ter wereld zijn de Marokkanen, Nigerianen en Japanners. Tenminste als we de ‘Global Workforce Happiness Index’ mogen geloven. Deze index rangschikt landen op basis van het geluk en de loyaliteit van hun beroepsbevolking.

Top 10

 1. België
  2. Noorwegen
  3. Costa Rica
  4. Denemarken
  5. Zuid-Afrika
  6. Oostenrijk
  7. Zwitserland
  8. Griekenland
  9. Tsjechië
  10. Rusland

Employer Branding onderzoek

Het Zweedse ‘Universum’, experts in employer branding, onderzocht 250.000 werknemers in 55 verschillende markten en stelde een rangschikking op. Op basis van factoren als tevredenheid met de huidige job, loyaliteit van de werknemers en de waarschijnlijkheid dat werknemers hun werkgever aan iemand aanraden.

Zijn de Belgen echt wel gelukkig?

België laat met een score van 33,42 alle landen achter zich, maar zijn de Belgen echt wel gelukkig? De indruk die ik krijg is dat er op zondag vaak al zuchtend wordt gesproken over de maandagmorgen. Gelukkige medewerkers zijn volgends de index niet van plan om van werk te veranderen en ze zijn relatief tevreden met hun job.

Toch moeilijk om te binden en boeien

Relatief is hier denk ik het cruciale woord en dit wordt indirect bevestigd door Verbeke. “Onder invloed van meer concurrentie, veranderende waarden en verwachtingen en een geglobaliseerde markt, zal het voor bedrijven een uitdaging zijn om talent te behouden”, aldus Verbeke.

Wordt het juiste wel gemeten?

En is dat niet de echte indicatie of iemand gelukkig is? Als ik ergens gelukkig ben, dan wil ik niet veranderen. Dit was zo toen ik in loondienst werkte, nu ik als ondernemer werk en zelfs voor de fysieke locatie waar ik vandaan werk. Het omgekeerde is ook waar. Volgens mij worden niet de juiste zaken gemeten. Meer nog, met een 33,42/100 had ik een echte onvoldoende!

Link naar het originele artikel.