Categorie Actualiteit (retentie-management.com)
Hoe ontketent u sprankelende energie? #hrid13

Wim Davidse van Dzjeng mocht aftrappen op de HR Innovation Day 2013. Davidse wil dat bedrijven meer gaan sprankelen, omdat sprankelende energie bijdraagt aan het succes van de organisatie en medewerkers meer betrokken (cfr. engaged) maakt. Zijn motto luidt daarom: sprankelen dat zouden meer bedrijven moeten doen!

Wim Davidse HR Innovation Day 2013

Een mens bevat veel energie

Davidse stelt, net als Einstein, vast dat overal, dus ook in mensen, energie zit. Wanneer HR professionals er in slagen om de juiste energie te stimuleren en te beïnvloeden van hun medewekers dan zal dit een heleboel positieve consequenties kennen, zo zegt Davidse. Een voorbeeld dat hij noemt is dat de betrokkenheid van medewerkers met 20% zal stijgen wanneer de juiste energie wordt ontketend. De vraag die HR professionals dus moeten stellen is: welke soort energie moeten zij stimuleren en beïnvloeden?

Welke soort energie moet een HR professional ontketenen?

Davidse pleit hierbij voor het vergroten van sprankelende energie die wordt verkregen door een hoge intensiteit en een positieve kwaliteit van energie na te streven. Niet elke soort energie is immers even zinvol bij het vergroten van de algehele betrokkenheid. Als u alle voordelen die Davidse opnoemt bekijkt en deze koppelt in een actieplan voor het ontketenen van de spankelende energie van medewerkers, dan heeft HR een goede businesscase liggen.

Is sprankelende energie zweverig?

Als ik het woord sprankelende energie hoor of lees, dan roept dat bij mij iets zweverigs op. Nochtans presenteert Davidse zijn sprankelende energie verre van zweverig. Davidse haalt een aantal onderzoeksresultaten aan waaruit blijkt dat Nederland niet goed scoort op het gebied van geëngageerde medewerkers. Zo stelt de GFK studie namelijk dat slechts 9% van de Nederlandse medewerkers ‘highly engaged’ zijn. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen leeftijden zoals dat in een andere studie, gepubliceerd door Integron, wel het geval was.

Welke organisatiestijl hoort bij sprankelende energie?

Een ander onderzoek dat Davidse aanhaalde om aan te tonen dat sprankelende energie niet zweverig is, kwam uit Amerika en had te maken met organisatiestijlen. Het onderzoek concludeerde 3 organisatiestijlen namelijk: blinde gehoorzaamheid (43%), geïnformeerde instemming (54%) en zelfsturing (3%). De percentages achter de stijlen tonen de Amerikaanse situatie aan. Wanneer u deze informatie vervolgens koppelt met de resultaten van de GFK studie, dan is 27% van de Amerikanen ‘highly engaged’. Mag u hieruit concluderen dat medewerkers pas echt geëngageerd kunnen zijn als zij slechts af en toe informatie doorkrijgen gespeeld of nog een gradatie erger als zij blind mogen gehoorzamen? Is dat een reeële situatie voor Nederland en België?

Hoe kunt u sprankelende energie stimuleren?

Wat leert deze informatie ons? Davidse komt met een stappenplan bestaande uit 6 stappen om de energie weer te laten stromen. Een belangrijke voetnoot hierbij is dat de timing van organisaties, wanneer zij aan een nieuwe toekomst bouwen, belangrijk is (waar heb ik dat nog gelezen?). De 6 stappen werden in vogelvlucht behandeld dus is het minder waardevol de stappen op te sommen. Het belangrijkste dat organisaties kunnen doen is de leidinggevende positioneren en taken (KPI’s) meegeven die bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Dit betekent voor Nederlandse managers dat zij hun medewerkers moeten inzetten op zelfsturing als organisatiestijl en dat zo de betrokkenheid van medewerkers kan worden vergroot.

Mening van Lodi Planting

De naam Dzjeng is geïnspireerd op een Mongools strateeg, uit de dertiende eeuw, die op 30 jaar tijd de halve wereld (van Hongarije tot en met Japan) had veroverd. Dit deed Dzjengis Kahn vooral door het uitvoeren van strategische concepten en bovenal door een harde hand. Hierdoor werd Kahn geliefd door zijn eigen volk en gevreesd door zijn tegenstanders. Hetzelfde geldt wellicht een beetje voor het ontketenen van sprankelende energie en dus ook de betrokkenheid van medewerkers. In die zin dat organisaties die er in slagen een duidelijke bonus hebben op organisaties die daar niet in slagen.

Dit was een blog in de reeks van HR Innovation Day 2013. Voor het volledige overzicht van deze dag, inclusief inhoudelijke reflecties van de andere sprekers, verwijs ik u naar het sfeerverslag. Hier heeft u de mogelijkheid om de andere voordrachten na te lezen. Laat ook zeker uw mening na over het onderwerp sprankelende energie!

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de bevlogenheid alsook de betrokkenheid. De sprekers in chronologische volgorde waren: Wim Davidse (hoe ontketent u sprankelende energie?), Suzanne JungJohann (in Nederland zijn er 16 miljoen HR managers!), Dorien van Drunen (hoe maak ik […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.