Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Whitepaper over personeelsverloop van Business Wise

Wat beweegt uw personeel is de vraag die centraal staat in de whitepaper van collega Eric Fleurbaay eigenaar van Business Wise.  Pas als de organisatie daar een antwoord op weet kan het de betrokkenheid verbeteren en mogelijk personeelsverloop tegengaan.  En dat zijn belangrijke onderdelen in het strategisch retentiebeleid.

Het Imago Onderzoek van Intermediair

Fleurbaay haalt een aantal bijzonder feiten aan over personeelsverloop die hij uit het Imago Onderzoek van Intermediair heeft gehaald. Een van deze feiten is:

“Bijna 6 op de 10 medewerkers die zelf ontslag nemen, blijken minder dan 2 jaar in het betreffende bedrijf te hebben gewerkt.”

Ik durf bijna te zeggen dat dit een generatiekwestie is. Mijn ouders bijvoorbeeld die werken al zo lang voor dezelfde organisatie dat de magische grens van 2 jaar allang is gepasseerd.

Het is een generatiekwestie

Daarnaast is Fleurbaay van mening dat het het binden en boeien van personeel allemaal een generatiekwestie is. Ik kijk daar zelf heel erg dubbel naar toe. Ergens maak ik zelf ook het onderscheid tussen de verschillende generaties en speel ik in hoe er met hen moeten worden omgegaan. Tegelijkertijd vind ik het zelf reinste onzin om te focussen op de verschillen aangezien ik ook geloof in de “one size fits me” denkpiste. Hoe kijken jullie hier naar?

4 verschijningsvormen van personeelsverloop

Volgens Fleurbaay zijn er vier vormen van personeelsverloop. Ten eerste is er vrijwillig versus onvrijwillig verloop. Ten tweede vermijdbaar versus onvermijdbaar verloop. De derde vorm is functioneel versus disfunctioneel verloop. De vierde en laatste vorm is vroegtijdig verloop. Het verloop waar organisaties op moeten focussen is het vrijwillige, vermijdbare, disfunctionele en vroegtijdige verloop. Als het goed is moet de organisatie in alle andere gevallen weten waarom het personeel de organisatie verlaat omdat zij hun aan de deur zetten.

De kosten aan personeelsverloop

Vervolgens wijdt Fleurbaay een hoofdstuk aan de kosten aan personeelsverloop. Hij acht deze kosten net als ik onnodig en bovenal zeer hoog. Dit komt vanwege de verschillende kostenposten die verloop met zich meebrengt: kosten aan het vertrek van de werknemer, kosten door de effecten van verloop, kosten voor vervanging en kosten aan het inwerken van de nieuwe werknemer.

De eerste reflex

De eerste reflex van organisaties bij een geconstaarde hoog personeelsverloop, volgens Fleurbaay, is van recruitment het speerpunt maken. Dit is natuurlijk een foutieve reactie en ook het exitgesprek is niet de meest complete oplossing. Volgens Fleurbaay kunnen organisaties personeelsverloop pas echt aanpakken van zodra de organisatie weet wat de kosten van een vertrekkende werknemer is en om welke reden dat is gebeurd. Vervolgens moet de reden worden afgewogen ten opzichte van het totale verlooppercentage en pas dan moet er worden gekeken of er iets moet worden aangedaan al dan niet. In grote lijnen komt de visie van Fleurbaay overeen met het vliegwielmodel van J.J. Phillips.

Wil je meer weten?

Tot slot komt Fleurbaay aanzetten met zijn methode om personeelsverloop aan te pakken zijnde de instroomenquête. Wil je meer over de instroomenquête te weten komen of alles nog eens rustig nalezen? Download dan de gratis whitepaper van Business Wise.

Deze blog heeft personeelsverloop als thema. Wilt u nog meer lezen over personeelsverloop? Klik dan op de hyperlink.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.