Categorie Tips (retentie-management.com)
Werknemers blijven niet voor het loon

Ik botste op een onderzoek van Securex dat voortbouwt op mijn blog “salaris als vertrekreden?” Securex is tot de conclusie gekomen dat werknemers blijven niet voor het loon blijven, maar dat de mate van betrokkenheid de voornaamste voorspeller is inzake een vroegtijdig vertrek.

Zoals gezegd sluit dit naadloos aan bij hetgeen ik eerder schreef. Tegelijkertijd haalt het een belangrijk punt aan, namelijk de betrokkenheid van een werknemer. Of zoals men in het Engels zegt: Employee Engagement. Over dit proces heb ik ook al eerder geschreven en dat terwijl weinig werknemers zich echt betrokken of geëngageerd voelen.

Deze cijfers komen niet helemaal overeen met de cijfers die Securex in dit verband voor KMO’s hebben gepubliceerd:

  • Slechts 45 procent van de werknemers die op korte termijn van werkgever wilden veranderen gaf aan dat zijn organisatie veel voor hem betekende, tegenover 84 procent van de werknemers zonder verloopintentie.
  • Minder dan 1 werknemer op 5 (18 procent) voelt zich verbonden met zijn werk tegenover 83 procent van de werknemers zonder verloopintentie. Dit grote verschil vertaalt zich in het enthousiasme over hun werk, de mate waarin ze trots zijn op hun werk en het zinvol vinden.
  • Slechts 22 procent gaat zijn job aanraden aan vrienden, tegenover 72 procent van de werknemers zonder verloopintentie.
  • Tot slot zijn werknemers die op korte termijn hun organisatie willen verlaten ook minder trots op hun organisatie (56 procent vs 85 procent).

We mogen hierop concluderen dat werknemers de salarisvoorwaarden en eventuele extra legale voordelen als basisvoorwaarden zien en niet als middel om hun te binden aan de organisatie. Ik proef de klassieke theorie van Herzberg. Jullie?

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de grootte van een organisatie te maken heeft met het gevoel van trots zijn, maar ik weet wel dat werknemers niet blijven voor het loon. Werknemers blijven wel trouw aan een organisatie vanwege een zekere trots. Zou het omgekeerde dan […]

  2. […] arbeidsvoorwaarden bij andere organisaties beter vinden. Het nieuws wordt nog slechter wetende dat werknemers niet voor het loon blijven hoewel Mercer dat in 38% van de gevallen anders ziet. Dit is veel te laag natuurlijk om daarop te […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.