Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Werkgever hield personeel aan boord in crisis

Eerder deze week berichtte ik over de motivatie van werknemers en dat dit is gedaald ten opzichte van voor de crisis. Veel werknemers zijn ongelukkig en wensen nu de crisis ten einde loopt opnieuw veranderen.

Vanuit een ander standpunt bekeken is er ook wat te zeggen voor de organisaties die hun personeel aan boord hielden tijdens de crisis. Op de website van het SCP staat te lezen waarom:

Tijdens de recente crisis liep de werkloosheid minder hoog op dan verwacht. Ze bleef lager dan in vorige recessies. Dat is opmerkelijk, want de omvang van de crisis was juist veel groter. Een veel genoemde verklaring is dat werkgevers ditmaal misschien andere personele maatregelen hebben genomen. Zo zouden zij overtollige werknemers vaker in dienst hebben gehouden, omdat ze in de nabije toekomst een tekort aan personeel verwachtten.

lange termijn denken wordt beloond

Het artikel gaat verder in op inhoudelijke cijfers in Nederland, maar wat ik persoonlijk interessanter vind, is de insteek van deze organisaties. Zij hebben hun sleutel werknemers behouden met het oog op langere termijn en de nakende oorlog om deze talentvolle werknemers. Nu de economie aan het herstellen is zouden zij meteen sprongen vooruit kunnen en moeten maken.

alles rozengeur en maneschijn?

Tegelijkertijd hebben dezelfde organisaties weinig extra kunnen geven of doen om het hun daadwerkelijk naar hun zin te maken. Dit is mijn interpretatie na het lezen van alle motivatieonderzoeken. Er wordt niet voor niets dagelijks geschreven over werknemers die van job willen veranderen. Voeg daar nog aan toe dat werknemers ook weinig keus hadden om te veranderen van baan te midden van een crisisperiode. Dan begin ik toch te twijfelen aan de “goedheid” van deze organisaties. Niettemin blijft de insteek fantastisch en zouden organisaties hetzelfde besef moeten hebben in niet-crisis periode.

 

(Mijn inspiratie heb ik hier gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.