Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Werf& live: werven en reorganiseren

In het Olympisch Stadion te Amsterdam vond op 27 juni werf& live plaats. Dit event stond in het kader van werven, verbinden en reorganiseren. Het werd georganiseerd door Werf&, het vakblad en platform voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment, waar ik onlangs mijn eerste gastartikel voor geschreven. Helaas kon ik niet bij Werf& Live zijn omdat ik andere verplichtingen had. Met dank aan Irene Perk en HI-RE.nl ben ik er via onderstaand verslag toch bij geweest.

De opening

Heleen Stoevelaar, dagvoorzitter van Werf& Live, opende het event. Haar werkmotto is K3, namelijk kiezen, kennen en koesteren. Ook andere mensen in het publiek hadden een werkleus, bijvoorbeeld ‘keep is simple’ of ‘het aspirine momentje’ (wat is bv je hoofdpijn vacature en deze met elkaar bespreken).

Sam Hermans op Werf& live over hoe je mensen in beweging krijgt

Vervolgens sprak Sam Hermans van de Belastingdienst over het in beweging krijgen van mensen. De belastingdienst heeft 30.000 medewerkers waarvan de gemiddelde leeftijd 52 jaar is, 70% is >45 jaar. 80% van de medewerkers zitten in het einde van hun salarisschaal. Kortom, een hele uitdaging om hen in beweging te krijgen…

Vanuit de overheid moet de belastingdienst 660 miljoen euro meer inbrengen en daarom is de Belastingdienst flink gaan werven, want ze konden dit niet met de huidige capaciteit. Door een interne campagne op te zetten “missing link” met de directeur-generaal Peter Veld als boegbeeld – hij had namelijk geen LinkedIn – hebben veel medewerkers van belastingdienst een account aangemaakt om zo referral recruitment in te zetten.

Geinig om te melden is dat volgens Peter Veld, directeur-generaal van de Belastingdienst, LinkedIn te vergelijken is met een poëzie album van vroeger; je vindt er al je oude klasgenootjes in terug.

De Belastingdienst wil de volgende drie elementen als werkgever uitstralen: Vakmanschap, mensgericht en avontuurlijk. Dit laatste punt bracht wat rumoer uit de zaal, want fiscalisten hoeven niet “avontuurlijk” met onze belastinggegevens om te gaan. Bovendien beschouwen we ambtenaren niet snel als avontuurlijk, maar hey het is wat ze willen uitstralen…

Kortom, genoeg werk aan de winkel!

rob vinke Werf& live

Rob Vinke op Werf& live over de verschillende generaties

Prof. Dr. Rob Vinke – hoogleraar van Neyenrode heeft het vooral gehad over de verschillende generaties en de kenmerken hiervan. Het leuke aan Rob waren zijn opmerkingen, bv:  “ik geloof niet in talentprogramma’s. Iedereen heeft talent of niemand heeft talent”.  “Als je werkt om met pensioen te gaan,heb je het verkeerde beroep gekozen”. “Stop met het selecteren voor een loopbaan en ga selecteren voor talentinzetbaarheid” aldus Rob. Leuk onderwerp, maar ik had graag meer willen horen over zijn toekomstvisie over werven in moeilijke tijden.

Robert van Kasteel Werf& live

Robert van Kasteel op Werf& live over werven door co-creatie

De eerste break-out sessie die ik heb bijgewoond ging over “anders werven door co-creëren”. Deze sessie werd gegeven door Robert van Kasteel van Royal HaskoningDHV. Samen met Movares en Grontmij hebben ze infraflex (detacheert adviseurs & ingenieurs) en Myflex (makelaar in capaciteit) opgericht. Daar hebben ze de vindbaarheid en beschikbaarheid van medewerkers vastgelegd, zodat ze elkaars personeel kunnen inlenen, of op verschillende afdelingen ingezet kunnen worden. Dit werkt met name bij de technisch inhoudelijk business lines, vertelde Robert.

Ik vind het een goed idee dat je medewerkers van concollega’s kunt inhuren, als ze op dat moment beschikbaar zijn, en ik denk dat dit in de toekomst steeds meer gaat gebeuren. De “zaal” had echter nog wel wat kanttekeningen zoals; hoe regel je dat met contracten, hoe heb je dat met Legal geregeld en met uur prijzen en wat vinden de medewerkers van dit concept.

Noortje Wiezer Werf& live

Noortje Wiezer op Werf& live over reorganiseren, en de werknemers dan?

De tweede breakout sessie die ik heb bijgewoond was vanNoortje Wiezer van TNO en ging over: reorganiseren, en de medewerkers dan? TNO heeft samen met Denemarken Noorwegen en Polen onderzocht, wat er na een reorganisatie gebeurt met de huidige werknemers. Hoe gaan zij hiermee om? Uit het onderzoek blijkt dat deze werknemers het oneerlijk vinden, zich schuldig voelen en zich als “de geluksvogels” zien. Ook zien veel werknemers het als een halvering van hun sociale netwerk en zien ze leuke collega’s, met wie ze een band hebben opgebouwd, vertrekken. Dit zijn geen nieuwe inzichten, maar wel leuk om te horen wat er uit dat onderzoek naar voren is gekomen.

Ook bleek uit het onderzoek dat in Denemarken medewerkers, 5 jaar na een reorganisatie, nog steeds bang zijn voor baanverlies. Ook blijkt dat het ziekteverzuim daalt in een reorganisatie; mensen durven zich niet ziek te melden, omdat ze denken dat dit reden is voor ontslag.

De mensen die het minste last hebben van een reorganisatie zijn medewerkers die goede arbeidsomstandigheden hebben, beschikken over goede gezondheid, brede inzetbaar zijn, vertrouwen in eigen kunne hebben en een gestructureerde aanpak van problemen toepassen.
Als bedrijven een reorganisatie goed willen aanpakken, zijn communicatie, participatie en steun het allerbelangrijkste voor een goed verloop van een reorganisatie.

Meer resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op www.tno.nl/psyres.

Drs. Lucas van Wees op Werf& live over “keep the family together”

Drs. Lucas van Wees – Vice President HR Commercial van KLM sloot de dag af met “keep the family together”.
Na de gedwongen reorganisatie in 2004 hebben ze besloten om de familie bij elkaar te houden. Dat wil zeggen; geen gedwongen reorganisatie meer. Waarom? Omdat het ten eerste ontzettend veel geld en tijd kost (een ontslag kost ongeveer 4 jaar!) en omdat dit de interne mobiliteit en flexibiliteit versterkt. Zo proberen ze elke vacature intern op te lossen en recruitment is dan vooral gericht om de interne medewerker te matchen op het vacature aanbod binnen KLM.

Als voorbeeld gaven ze de sluiting van de locatie in Rijswijk met 100 medewerkers. Op de locatie in Rijswijk werkten vooral laagopgeleide vrouwen in parttime banen. KLM zag de sluiting al aan komen en daarom zijn ze 3 jaar van tevoren al begonnen met een EVC traject. Inmiddels hebben 96 van de 100 medewerkers veelal een baan binnen KLM gevonden. Leuk idee, maar zitten de medewerkers daar wel op te wachten of verlaten ze zelf de familie? Nee, is het antwoord, want het natuurlijke verloop is hetzelfde gebleven.

Na deze plenaire afsluiting van Werf& live, bedankte Heleen alle sprekers en konden we meteen aanschuiven bij de bbq. Bedankt voor de goede zorgen en de leuke discussies!

Nogmaals dank aan Irene Perk en HI-RE om dit sfeerverslag met toestemming te laten verschijnen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.