Categorie FAQ (retentie-management.com)
Welke maatschappelijke tendensen hebben invloed op retentiemanagement? (FAQ)

Er zijn een heleboel maatschappelijke tendensen die een belangrijke rol hebben op het strategisch retentiebeleid van een organisatie. Een aantal van deze maatschappelijke tendensen zijn al besproken geweest in het waarom retentiemanagement belangrijk is. Niettemin vind je hieronder een overzicht met de maatschappelijke tendensen die hun invloed hebben op retentiemanagement telkens met een korte uitleg.

internationalisering: de Benelux heeft slechts een kleinschalige economie ten opzichte van de wereldeconomie dat er rekening mee gehouden moet worden.

hogere werkloosheid: een hoge werkloosheid betekenen meer kandidaten voor die valabele functie. Toch blijven knelpuntberoepen bestaan.

politieke onrust: dit zorgt ervoor dat organisaties hun mogelijk politieke betrekkingen met bepaalde landen moeten stopzetten of herzien.

de ontwikkeling van onderontwikkelde landen: de traditionele Westerse landen hebben niet meer het alleenrecht op de wereldwijde economie.

migratie en mobiliteit: de wereld wordt steeds kleiner waardoor ook de Benelux een aantrekkelijkere plek wordt om te gaan wonen en werken. Diversiteit staat op de agenda.

automatisering: komen de jobs terug die verdwijnen of blijven deze in de lage loonlanden? En hoe staat het met robots die mensen vervangen?

ontgroening en vergrijzing: deze twee tendensen zorgen voor de war on talent die er woedt. Is er nog wel voldoende personeel om het werk uit te voeren?

de mobiele revolutie: hierbij bedoel ik niet alleen het gebruik van de smartphone, maar ook van de mobiele werker in een hybride arbeidsmarkt.

destructieve businessmodellen: de bestaande businessmodellen blijken niet allemaal langer bestand deze tijden wat een dalend consumentenvertrouwen in de hand werkt.

organisaties hebben niet langer controle over de boodschap: met de komst van sociale media ligt de macht van het communiceren bij de mensen.

bezorgdheden over maatschappelijk verantwoord ondernemen: MVO en het woord groen zijn anno 2011 niet meer weg te denken. Duurzaam ondernemen is een must.

nieuwe modellen van ‘stakeholders’ Engagement: een contradictie tussen zo snel mogelijk geld verdienen en duurzaam ondernemen doet zich hier voor.

individualisering: in de 21ste is het individu opgestaan. Organisaties moeten meer en meer rekening houden met het ‘ik’ en inspelen op het individu.

informatisering: doordat er steeds meer informatie is en op ons af komt kan het voor de mensen lastig zijn om hun worklife balans te respecteren.

kennisintensivering: dankzij kennisintensivering komt er steeds meer macht bij de mensen te liggen waardoor de manager niet langer de slimste of beste is geplaatst.

kinderen vandaag, klanten van morgen: de verschillende generaties volgen elkaar in rap tempo op met elk hun eigen wensen en verwachtingen.

Hier boven staan een heleboel maatschappelijke tendensen die een behoorlijke invloed zouden moeten uitoefenen op het strategisch retentiebeleid. Het is aan de organisaties om hierop te anticiperen en op in te spelen.

8 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] aan wie je het vraagt zal het antwoord dus ja of neen zijn. Als we kijken naar de maatschappelijke tendensen wordt de discussie de komende maanden of jaren alleen maar moeilijker. Het probleem is niet alleen […]

  2. […] geregeld moeten worden in plaats van op het niveau van werkgevers. Aan de grondslag liggen tal van maatschappelijke tendensen zoals de flexibilisering van arbeid waardoor er een spanningsveld ontstaat tussen arbeid en de […]

  3. […] zijn een heleboel maatschappelijke tendensen die als structurele problemen mogen worden beschouwd. Het grootste, en meeste bekende, probleem is […]

  4. […] krapte op de arbeidsmarkt is een feit. Tal van maatschappelijke tendensen werken deze krapte in de hand. In 2011 was er een stijging van 30% van openstaande vacatures op […]

  5. […] En daar zijn een heleboel goede redenen voor te noemen. Veel van deze redenen hebben te maken met economische en/of maatschappelijke tendensen. Maar als je naar het talent in de creatieve hoek kijkt zijn er nog een aantal specifiekere redenen […]

  6. […] > Vergrijzing: het vergeten probleem voor de achterblijvers. Een inhoudelijk zeer sterk stuk over de vergrijzing en de impact daarvan. Een belangrijke tendens met het oog op retentiemanagement. […]

  7. […] bestaan natuurlijk allerlei belangrijke maatschappelijke tendensen die de werking van een organisatie de komende jaren in hun greep gaan houden. Deze tendensen gelden […]

  8. […] gedaan moeten worden. Wanneer de eisen echt buitensporig zijn (en dat zou kunnen o.a. vanwege de war on talent) dan moeten organisaties op hun strepen gaan staan. Tegelijkertijd is het een voorbode voor hetgeen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.