Categorie Trends (retentie-management.com)

Wat zijn de jobs van de toekomst?

Op Bloovi.be schreef ik de blog: biedt het diploma nog zekerheid in de toekomst. België (maar ook Nederland) kent tal van knelpuntberoepen waaronder in de techniek en ICT sector. Dit zijn altijd beroepen waar men voor gestudeerd moet hebben. Maar zijn deze knelpuntberoepen ook de beroepen van de toekomst?

Of anders gezegd: welke zijn de jobs van de toekomst? En welke rol speelt het diploma hierin? Het verhaal wat ik hierna schets heeft veel raakpunten met onderstaande TED talk van Andrew McAfee.

De TED talk van Andrew McAfee. 

De automatisering van de economie

De automatisering van de economie en maatschappij is volgens McAfee goed nieuws in termen voor de economie. Hij stelt dat wanneer de technologische ontwikkelingen zo blijven voortgaan de algehele prijzen zullen dalen en de kwaliteit zal blijven stijgen van producten. Hij stelt ook dat wij bevrijd zullen worden van de ‘stomme’ jobs in die zin dat robots en andere geautomatiseerde apparaten die vervelende taken zullen gaan uitvoeren. Deze ontwikkelingen, die niet eens zo heel ver in de toekomst zullen gaan plaatsvinden, betekenen veel veranderingen voor de maatschappij.

Wat kan er allemaal misgaan?

McAfee geeft ook aan dat er een aantal dingen verkeerd kunnen gaan. Het is onmogelijk om een volledige economie op robots te laten draaien. Robots kunnen immers geen producent en consument tegelijkertijd zijn. In andere woorden: wie gaat er lidgelden betalen en wie gaat er producten/diensten kopen of afnemen? Een ander neveneffect van de technologische ontwikkelingen is dat het inkomen structureel daalt.

Hoe moeten wij omgaan met de uitdagingen?

Volgens McAfee moet de Westerse wereld omgaan met deze uitdagingen. De opkomst van geautomatiseerde arbeid komt met grote stappen aangewandeld. Dit verklaart onder andere de daling van mensen die full-time werken en de stijging van flexibele arbeid, projectmatig werken, enzovoort. Dit is niet per definitie slecht, maar alleen in Amerika zijn er al meer dan 5 miljoen Amerikanen langer dan 6 maanden werkloos.

Wat zijn mogelijke oplossingen?

Overheden en organisaties moeten oplossingen bieden voor deze toenemende mate van flexibiliteit alsook de automatisering van arbeid die de flexibilisering van arbeid stimuleert. Zo moeten zij ondernemerschap meer gaan stimuleren en het liefst met een gegarandeerd minimum inkomen vindt McAfee. Dat hele minimum inkomen is in België überhaupt een discussie momenteel met het éénheidsstatuut. Geen verschil meer tussen een bediende en een arbeider. In Nederland heeft de discussie langer doorwerken ook bijgedragen aan een oplossing.

Welke rol speelt het onderwijs bij de automatisering?

Tot slot vindt McAfee, en met hem vele anderen, dat het onderwijssysteem moeten worden aangepakt. Dit systeem is achterhaald en stoelt op een realiteit dat allang geen realiteit meer is. Het onderwijs zou vooruitstrevend moeten zijn en ervoor zorgen dat mensen in de (nabije) toekomst nog steeds hun rekeningen kunnen betalen.

Hoe kijkt u tegen de beweringen aan van Andrew McAfee? Gelooft u in de automatisering van arbeid en maatschappij? En in welke mate speelt het onderwijssysteem een belangrijke rol bij de maakbaarheid van onze economie en industrie? Laat uw mening achter!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] artikel valt te lezen dat economen het effect hiervan te lang over het hoofd hebben gezien. Uit een blog bij onze zuiderburen van Lodi Planting blijkt dat de situatie in de VS al langer de aandacht heeft. De sociale ongelijkheid en kloof […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.