Categorie FAQ (retentie-management.com)

Wat veroorzaakt verloop?

Er zijn tal van redenen om aan retentiemanagement te doen. Een van de redenen is het tegengaan van personeelsverloop. Maar wat veroorzaakt het? In dit artikel lees je +10 redenen. Dit is iets anders dan de meest voorkomende redenen.

Ontslag: als het initiatief bij de organisatie ligt

Er bestaan verschillende soorten verloop. Deze soorten bieden echter geen inzicht in de initiatiefnemer. Soms komt het initiatief vanuit de organisatie. In dit geval spreken we van gewenst verloop. De organisatie heeft namelijk zelf kunnen beslissen over het komen en gaan van (talentvolle) medewerkers. Maar meestal zijn het de minpresteerders die, al dan niet gedwongen (ontslag), worden gevraagd de organisatie te verlaten.

10 redenen als het initiatief bij de medewerker ligt

Meestal ligt het initiatief echter bij de medewerker. Deze persoon heeft dan reeds vaak een aantal stappen doorlopen vooraleer hij of zij besluit weg te gaan. Vanuit het perspectief van de organisatie wordt er dan gesproken over ongewenst personeelsverloop. Hier zijn tal voor redenen voor te bedenken. Wij sommen er een aantal op:

 1. Wil om meer uitdagend werk te doen
 2. Nood aan autonomie
 3. Nood aan prestatiegericht werken
 4. Nood aan erkenning
 5. Wil om meer dan een bruto maandsalaris te krijgen
 6. Nood om nieuwe skills aan te leren
 7. Niet kunnen groeien (alle richtingen)
 8. Nood aan leidinggevende rol
 9. Hoger competitief salaris
 10. Nood aan een ondersteunende omgeving
 11. Nood aan een werk/privé balans

Bijzondere redenen

Hoewel de verantwoordelijkheid vaak bij de organisatie ligt of de medewerker al dan beslist om de organisatie te verlaten, zijn er ook redenen waarbij dat niet het geval is. Bijvoorbeeld wanneer de persoon voor ondernemerschap kiest. In sommige gevallen blijven beide partijen nog samenwerken, maar is het type contract veranderd. Een ander voorbeeld is het tekort aan loyaliteit voor de organisatie. Hier ligt de schuld daadwerkelijk bij de persoon al kan men afvragen waarom dit zo is. Het laatste voorbeeld is pensioen.

Economie: als de ‘schuld’ buiten de betrokken partijen ligt

Er zijn echter ook voldoende economische redenen aan te wijzen met betrekking tot personeelsverloop. Voorbeelden hiervan zijn: economische groei, de trage groei van werkzoekenden, een lage werkloosheidsgraad, een tekort aan speciale skills, een verhuis naar lageloonlanden, enzovoort. Het heeft het nooit zin om te vingerwijzen, maar in dit geval is het zeker nutteloos. De organisatie alsook de medewerkers kunnen maar beter rekening houden met dergelijke mogelijkheden en beslissingen.

2 antwoorden
 1. Ad de Beer
  Ad de Beer zegt:

  Verloop en verzuim worden vaak als indicatoren voor tevredenheid gezien. Maar dat is dus onjuist omdat er intervenieerde variabelen zijn. Verloopgeneigdheid zegt veel meer en die is in ons land 70%. Dat wil dus zeggen dat 70% van de beroepsbevolking als het mogelijk zou zijn, een andere baan wil hebben. 35% solliciteert actief, dat wil zeggen dat ze tenminste één keer per week reageren op een vacature.
  Ondertussen is personeelsland zich druk aan het maken over zondagavondstress en cholesterol in kroketten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.