Categorie FAQ (retentie-management.com)

Wat maakt het vliegwielmodel zo speciaal?

Het vliegwielmodel van J.J. Philips staat centraal op deze website. Dat is niet zonder reden. Wij geloven in dit model als middel om personeel te binden en boeien. Wij geven u graag de argumenten.

Het model denkt in termen van ROI

De belangrijkste reden waarom u dit model zou moeten gebruiken is, omdat het u toelaat de ROI te berekenen van uw initiatieven om personeel te binden en boeien. In andere woorden met het vliegwielmodel heeft een tool in handen die HR analytics inzichten geven waarop u uw retentiebeleid kunt optimaliseren.

Het model is proactief

Het vliegwielmodel is proactief en hiermee gaat het voorbij aan een aantal problemen die bij andere modellen wel een probleem zijn. Veel modellen zijn namelijk reactief. Ze proberen dan iets op te lossen wat reeds een heel groot probleem binnen de organisatie is door preventieve programma’s uit te werken. Dit terwijl het vliegwielmodel geen symptomen bestrijdt, maar de oorsprong van het probleem aanpakt.

Het model bedenkt unieke oplossingen

Waar veel modellen, en dus hun oplossingen, hun mosterd bij de buren halen, bedenkt het vliegwielmodel unieke oplossingen. Niet te veel en niet te weinig. Precies genoeg om het probleem op een effectieve en effeciënte op te lossen. Hier komt dus geen copy/paste werk aan te pas, maar wordt er nagedacht over een oplossing die bij uw organisatie past. Zo kunnen resultaten worden gegarandeerd.

Het model betrekt alle partijen

Het vliegwielmodel kent 2 kritische factoren, namelijk het HR departement en de organisatie, waarmee rekening gehouden moet worden. Het HR departement moet de trekker zijn van het project en moet iedereen binnen de organisatie betrokken maken bij het streven naar een Beste Werkgever.

Voordelen van het model

Ten opzichte van deze benaderingen heeft het vliegwielmodel 5 voordelen:

  1. Op deze manier wordt retentie op strategisch niveau aangepakt
  2. De problemen worden gemeten en daar worden oplossingen voor bedacht
  3. Het is een logisch stappenplan dat elkaar logisch opvolgt
  4. Het is een discipline en een methodologie
  5. Het is een cirkel van continue verbetering

Welk model gebruikt u voor retentiemanagement? Welke voor- en nadelen heeft dat model in vergelijking met het vliegwielmodel?

Het vliegwielmodel staat uitgebreid beschreven op deze website. Als u de informatie gebundeld wilt ontvangen of gewoon meer wilt lezen, dan raad ik u het e-book “Retentiemanagement: een ROI benadering” aan. Dit kost slechts 8,99 EUR.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.