Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Wat is uw perceptie op massaontslag?

Uitstroom leeft. Helaas is het de laatste maanden, zo niet jaren, vooral om weinig leuke redenen in het nieuws. De berichten van naakte ontslagen in België en Nederland vliegen ons om de oren. Ford Genk gaat sluiten. Philips wil het met minder mensen doen. Het lijkt wel alsof massaontslag de norm is geworden. Hopelijk komen al deze verdwenen banen ooit nog terug.

Het halfvolle en halflege glas

Natuurlijk draait de economie niet op rolletjes en moeten organisaties ingrijpen om hun vooropgestelde doelstellingen te halen. Helaas voor het menselijke kapitaal staan zij op de balans aan de kant van kosten, terwijl ze ook aan de kant van opbrengsten hadden kunnen staan. Het is een kwestie van perceptie. Het glas kan halfvol zijn of halfleeg.

Het menselijke kapitaal en het massaontslag: een slecht huwelijk!

In elk geval is het duidelijk dat dergelijke berichten niet leuk zijn. Niet om te horen, maar ook niet om te communiceren. Dergelijke berichten drukken namelijk een stempel op een organisatie wat tot een beeldvorming leidt bij buitenstaanders. Sommigen vinden het een noodzakelijke ingreep. Anderen vinden het enorm laf. Weer anderen zijn een andere mening toegedaan, maar het staat vast dat ook hier de perceptie op het menselijke kapitaal een doorslaggevende factor speelt.

Het managen van uitstroom als een Beste Werkgever?

Organisaties denken dat zij met zo’n nare berichtgeving (want daar is iedereen het wel over eens) hun uitstroom niet kunnen managen als een Beste Werkgever. Maar dat zien zij verkeerd. Organisaties kunnen en moeten ten alle tijden hun uitstroom, dus ook massaontslagen of elke andere vorm van ontslagen medewerkers, managen als een Beste Werkgever.

Hoe managet u massaontslag?

Uiteraard zijn er een verschillen. Iemand die vrijwillig vertrekt kan u een exitformulier voorleggen en daarna idealiter een exitgesprek mee voeren. Hoewel één van de uitgangspunten stelt dat een exitgesprek met iedereen moet gebeuren zullen er weinig waardevolle antwoorden kunnen worden ontrafeld. De vraag is dan hoe organisaties hun ontslagen werknemers als een goede werkgever kunnen managen.

Open communicatie als leidraad

Het antwoord laat zich samenvatten in twee woorden: open communicatie. Van zodra organisaties open en eerlijk communiceren kunnen zij de vervelende boodschap dragelijker maken. Het is zoals een noodzakelijk kwaad. Een korte pijn. Het is veel fijner te weten waar u aan toe bent, dan in het ongewisse te blijven. De buitenwereld zal uw boodschap in eerste instantie wellicht niet goedkeuren, maar zal de manier waarop u het heeft gecommuniceerd kunnen waarderen.

Open communicatie als basis

Open communicatie is ook belangrijk in het proces vooraf. Dat geldt zowel voor het personeel als de buitenstaanders. In die zin dat organisaties op weinig begrip kunnen rekenen als zij plotsklaps aankondigen dat er ontslagenen zullen vallen. Hoe u ook naar het begrip ontslag, menselijk kapitaal of Employer Branding kijkt, open communicatie speelt een belangrijke rol bij het managen van uw uitstroom als een Beste Werkgever. Het managen van uitstroom blijft namelijk mensenwerk. Over de boekhoudkundige balans heeft Bas van de Haterd in zijn laatste boek, (R)evolutie van werk, geschreven.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ontslagen. In economisch onzekere tijden is de meest voorkomende anno 2013 een reorganisatie of massaontslag. Maar ook in economisch florerende tijden moet u soms iemand ontslaan, omdat deze medewerker niet […]

  2. […] worden gemanaged. Dat geldt voor diegene die verplicht moeten vertrekken omdat zij bijvoorbeeld ontslagen worden. Maar dat geldt zeker ook voor diegene die vrijwillig de organisatie verlaten. In het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.