Categorie FAQ (retentie-management.com)
Wat is Lean Six Sigma?

Een hele tijd geleden heb ik een speciale avondsessie aan de Ehsal Management School bijgewoond over Lean Six Sigma. Tijdens deze sessie hebben we ook een gratis inleidend boekje gekregen met als titel: wat is Lean Six Sigma?

wat is Lean Six Sigma?

In het boek staat Lean Six Sigma als volgt beschreven:

“Lean Six Sigma is een verbeteringsmethode die data inzet om problemen in de processen op te sporen, bloot te leggen en te elimineren.”

Na het lezen van het boekje zou ik Lean Six Sigma als volgt beschrijven: Lean Six Sigma stelt klantentevredenheid centraal door de processen te verbeteren aan de hand van data en feiten. Hierbij maakt het gebruik van de kracht van een team.

de 4 principes van Lean Six Sigma

In mijn eigen omschrijving komen de 4 principes van Lean Six Sigma beter naar voren vind ik zelf.

principe 1: stel uw klanten tevreden met snelheid en kwaliteit. Het algemene doel is defecten elimineren, want elk defect heeft invloed op de kwaliteit, snelheid en kosten van een product of dienst.

principe 2: verbeter uw processen. Het komt er op neer de variaties te elimineren, want elke variatie definieert het stigma niveau. Hoe minder variatie in de processen hoe sneller de processtromen verlopen waardoor verspilling wordt geëlimineerd en de resultaten beter worden.

principe 3: werk samen voor een maximale opbrengst. Het samenstellen van een team om hun effectief te laten samenwerken vergt een aantal belangrijke vaardigheden die eveneens in het team nodig zijn.

principe 4: baseer beslissingen op data en feiten. Er bestaan een aantal drempels bij dit principe (bijvoorbeeld: gebrek aan geschikte gegevens) vooral als het aankomt op het nemen van beslissingen. Het is dus belangrijk om de juiste gegevens te analyseren (bijvoorbeeld: resultaat- en procesmetingen).

de 5 wetten van Lean Six Sigma

Behalve de 4 principes kent Lean Six Sigma ook 5 wetten. Deze wetten zijn vrij technisch omdat er gebruik wordt gemaakt van een eigen terminologie. Om die reden som ik deze enkel kort op.

wet 1: de wet van de markt

wet 2: de wet van flexibiliteit

wet 3: de wet van de concentratie

wet 4: de wet van de snelheid

wet 5: de wet van de complexiteit en kosten

starten met Lean Six Sigma

Zonder al deze kennis kan een organisatie onmogelijk Lean Six Sigma implementeren in de organisatie. Maar behalve deze kennis moet de organisatie ook denken aan de werknemers die met deze methodologie gaan werken en moet er waarschijnlijk meerdere trainingsprogramma’s worden voorzien. Daarnaast moet Lean Six Sigma worden verbonden met de zakelijke prioriteiten van de organisatie. Het stellen van de juiste prioriteiten gekoppelt aan de organisatiedoelstellingen zou immers bij elk project moeten gebeuren. Pas dan kan het project worden uitgewerkt in een tijdlijn voor lancering. Houdt hierbij rekening dat de eerste 100 dagen het belangrijkst zijn.

werken aan blijven verbeteringen

De eerste stap is het in kaart brengen van het project door middel van een project charter waar de belangrijkste verwezenlijkingen in worden vermeldt. Tijdens het project moet het projectteam regelmatig in deze charter kijken of zij nog op de goede weg zitten, maar met het DMAIC proces zal dit wel zo zijn. Het DMAIC proces staat voor definiëren, meten, analyseren, verbeteren en controleren en kent telkens een eigen uitleg, tips, manier van presenteren, enzovoorts. Dit vraag veel discipline van het projectteam. Niettemin brengt het structuur met zich mee dat is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring.

6 dingen die managers moeten doen

Om dit geheel in goede banen te leiden ligt er veel verantwoordelijkheid bij de manager. In het boek worden 6 zaken omschreven die managers moeten doen om Lean Six Sigma te doen slagen.

 • 1: weet de juiste projecten te selecteren
 • 2: zoek de juiste mensen erbij
 • 3: volg de methode
 • 4: definieer taken en verantwoordelijkheden
 • 5: communiceer.
 • 6: ondersteun opleiding en training

Lean Six Sigma en retentiemanagement

U als lezer van dit blog had zich kunnen afvragen wat Lean Six Sigma te maken heeft. Dit zou ik een terechte vraag vinden, die ik op mijn manier en met mijn inzichten ga proberen te beantwoorden. Lean Six Sigma is een methodologie om processen te verbeteren. Hoewel retentiemanagement mijn inziens om de verschillende relaties (werknemer – manager – organisatie) draait, is het geheel er omheen wel in processen opgebouwd (bijvoorbeeld: werving en selectie en de mogelijke mismatch).

In die zin zie ik ook veel overeenkomsten met het vliegwielmodel van J.J. Philips. Dit vliegwielmodel is opgebouwd uit strategische en mathematische stappen die zijn gebaseerd op informatie. Op die manier dragen zij beiden bij aan een mogelijk nieuwe invulling van het HR-takenpakket.

Kortom: ik zie zeker in hoe Lean Six Sigma gebruikt kan worden in het vliegwielmodel van retentiemanagement. Wellicht is dit zelfs de toekomst met het oog op de toekomstige hybride arbeidsmarkt? Hoe zien jullie dit? Zijn er mensen met ervaring in Lean Six Sigma en projecten rond retentiemanagement?

3 antwoorden
 1. Christiaan
  Christiaan zegt:

  Interessant artikel Lodi, waarin u de wetten van Lean Six Sigma mooi benadrukt. Deze worden soms nog wel is vergeten of over het hoofd gezien.

  Organisaties worden dagelijks geconfronteerd met stijgende kosten en toenemende concurrentie. Met Lean Six Sigma kun je deze problemen bestrijden en jouw bedrijf laten groeien:

  – Verhoog winst
  – Verlaag de kosten
  – Verbeter efficiëntie en effectiviteit
  – Help werknemers te ontwikkelen

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] bedrijven gebruiken Lean Six Sigma als verbeteringsmethode. Hiervoor doen zij behalve de principes en wetten van Lean Six Sigma beroep […]

 2. […] anderen de marktconforme prijsstelling centraal gezet. Dit gekoppeld aan de projectmethodologie ‚Lean Six Sigma’ bleek een slimme zet. Het leverde haar de overwinning op. Ook het antwoorden op de vragen van de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.