Categorie Tips (retentie-management.com)
Wat is jouw beste tip om personeel te binden en boeien?

Ik ben op zoek naar jouw beste tip om personeel te binden en boeien. Samen met jullie wil ik namelijk komen tot het HR manuscript om personeel te binden en boeien. Op deze manier komt enerzijds het strategisch retentiebeleid positief onder de aandacht. Anderzijds geeft het de HR professional een hands-on overzicht met tips. Tips met als bedoeling geïmplementeerd te kunnen worden.

tips voor het binden en boeien van personeel

Iedereen heeft minstens 1 tip om personeel te binden en boeien

Om tot een dergelijk manuscript te komen hebben we veel tips nodig. Ik roep daarom iedere lezer van dit blog op om zijn/haar tip achter te laten in de comments. Iedereen heeft wel een tip hoe hij/zij graag wenst dat er met hem/haar wordt om gegaan.

Tips als werknemer of werkgever

Als werknemer ken je jouw organisatie als geen ander. Het maakt hierbij niet uit welke functie of rol je hebt. Stel je zelf eens de volgende vragen en geef eerlijk antwoord. Wat vindt jij dat ze goed doen? Wat zou als best practice kunnen doorgaan? Wat vindt jij wat ze minder goed doen? Op welke manier kan jouw organisatie dit volgens jou verbeteren?

Tips als werkzoekende

Ook als werkzoekende heb je tips. Antwoorden op de volgende vragen kunnen worden omgezet naar tips. Hoe wil jij behandeld worden tijdens het werving- en selectieproces? Welke informatie verwacht jij op voorhand? Als je word aangenomen hoe moet de leidinggevende dan met je omgaan? Wat verwacht je HR? Enzovoorts.

De verschillende categorieën:

Om alle tips overzichtelijk te houden en te clusteren heb ik al een aantal categorieën bedacht. Zie hieronder. Voel je echter vrij om categorieën bij te verzinnen.

Tips bij de werving en selectie:

Tips bij diversiteit:

Tips bij performance management:

Tips bij de organisatiecultuur:

Tips bij leidinggeven:

Tips bij motiveren:

Tips bij loopbaanmanagement:

Tips bij coaching:

Tips bij training en opleiding:

Enzovoorts.

Jouw tips in het HR manuscript om personeel te binden en boeien

Het ultieme doel is om tot een HR manuscript om personeel te binden en boeien te komen. Al zal er in eerste worden gefocust op het verzamelen van alle tips die leiden tot gebonden en geboeid personeel. Op die manier creëren we een hands-on overzicht met alle tips. Afhankelijk van het soort tips kan er in. Een later stadium een onderverdeling komen met tips per sector, branche, industrie of land.

Wat is jouw beste tip om personeel te binden en boeien?

Iedereen heeft dus een tip om personeel te binden en boeien. Ik roep dan ook nogmaals iedere lezer van deze blog op om een tip achter te laten in de comments. Geef hierbij je naam (voor erkenning) en meteen even de categorie aan waar de tip  moet komen te staan. Bijvoorbeeld: categorie werving en selectie, tip: betrek de toekomstig teamleden bij het selectieproces van nieuwe werknemers (Lodi Planting). Staat de ideale categorie er niet tussen? Doe dan een suggestie voor een nieuwe categorie. Wat is jouw beste tip om personeel te binden en boeien?

Ps. Deel de vraag met jouw netwerk zodat we samen tot een HR manuscript komen! Het talent zal je dankbaar zijn!

Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.

12 antwoorden
  1. Hetty Hanekamp
    Hetty Hanekamp zegt:

    Tip leidinggeven:
    De meeste leidinggevenden willen het zo graag goed doen voor hun medewerkers. Ze gaan helemaal voor die anderen en vergeten rekening te houden met zichzelf. De tip: ken je eigen behoeften zodat je een juiste afweging kunt maken als je keuzes moet maken. Extra tip: een gevoel als irritatie is een prachtig signaal dat je voorbij gaat aan je eigen behoefte (medewerker wil graag een momentje om te overleggen, terwijl je zelf met de deadline voor een offerte zit. Herkenbaar ;-)?)

    Beantwoorden
  2. Dieter Haeck
    Dieter Haeck zegt:

    Probeer als organisatie met 1 visie naar buiten te komen en integreer deze visie in alle procedures/projecten/… om zo samen 1 weg te bewandelen.
    Een organisatie die bij iedere stap een andere weg in slaat zorgt voor onduidelijkheid en frustratie bij de werknemers.

    Beantwoorden
  3. Hans Lips
    Hans Lips zegt:

    Voeg de categorie Talentmanagement toe.

    Ken elke medewerker een persoonlijk talentbudget toe. Men mag dit naar eigen inzicht besteden en is puur bedoeld voor de ontwikkeling van de individuele talenten.
    Dit budget staat los van de inspanningen en kosten die worden gemaakt voor het behalen en behouden van de functiegerelateerde vakbekwaamheid.
    Zo maak je de werknemer verantwoordelijk voor zijn/haar eigen loopbaan.

    Beantwoorden
    • Rob Luykx
      Rob Luykx zegt:

      Tip om te binden en te boeien. Geef iedere medewerker jaarlijks een doorbetaalde dag waarop hij of zij uit naam van de organisatie een dag meehelpt in een belangenloze organisatie/stichting. Collecteren, helpen in ouderen of gehandicaptezorg. Datgene wat de medewerker het dichts aan het hart ligt.

      Beantwoorden
  4. Agathe Hania
    Agathe Hania zegt:

    Tips bij werving & selectie;
    Geef als organisatie duidelijk aan wat voor soort organisatie je bent, welke missie je hebt en welke waarden je nastreeft. Hoe beter de waarden op elkaar aansluiten, des te meer binding voor in de toekomst.

    Tips bij organisatiecultuur:
    Zie ook bovenstaande; duidelijke uiting en naleving van missie en belangrijke waarden. Zorg tevens voor een goede balans tussen werk en privé. (in deze tijd een zeer veel besproken onderwerp).

    Tips bij leidinggeven:
    Zorg voor voldoende erkenning en waardering van de medewerker. Niet alleen financieel, maar zeker ook op andere vlakken.

    Tips bij loopbaanmanagement:
    Waar mogelijk medewerkers laten doen wat ze leuk vinden. Werk wat bij ze past en waar ze hun talenten goed in kunnen benutten, zorgen ervoor dat medewerkers tevreden zijn.

    Dit zijn een aantal tips. Ik denk overigens dat het echt een mix moet zijn van diverse aspecten. Als je goed ‘scoort’ op het ene aspect, maar je presteert uitermate slecht op 1 van de andere aspecten dan ben je alsnog de binding kwijt!

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] > 10 tips die het engagement van uw medewerkers de hoogte injagen. Tips die evengoed op deze lijst hadden kunnen staan: wat is jouw beste tip om personeel te binden en boeien? […]

  2. […] > 5 ways to Engage Employees. 5 tips om het personeel te engageren. Wat is jouw beste tip om het personeel te binden en boeien? […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.