Wat is identiteitsmarketing?

Wat is identiteitsmarketing? Dat is de vraag die in dit artikel centraal staat. In eerder artikel van Lodi Planting werd al stil gestaan bij de rol van identiteitsmarketing en het binden en boeien. Nu ga ik terug naar de basis, zodat ik volgende artikelen verder kan bouwen rond een integraal verhaal voor HR.  

Wat is identiteitsmarketing?

Met identiteitsmarketing creëer je een soort van persoonlijkheid voor je bedrijf. Je gaat als het ware een duidelijk beeld scheppen van waar je onderneming voor staat in onze samenleving. Je bent op de hoogte van de sterke en de zwakke kanten van de organisatie. Op die manier trek je niet alleen de klanten aan die bij je passen, maar ga je ook medewerkers vinden die meer energie in het bedrijf gaan steken. Daardoor zal de productiviteit stijgen. Toekomstige medewerkers zijn steeds meer geïnteresseerd door de waarden en normen van een bedrijf. Dat een vennootschap winst wil maken is voor de hand liggend. Maar waar wil de organisatie zich nog in profileren. Identiteitsmarketing is de tak van de marketing, die de verbinding maakt tussen de marketing en de human resources.

Identiteitsmarketing als deel van de marketingafdeling.

Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en een eigen identiteit. Voor een marketingafdeling is het de meest belangrijke zaak om het eigen doelpubliek zo goed mogelijk te kennen. Iedereen heeft wel door dat het doelpubliek van Flair vrouwen tussen de ongeveeer 16 en 35 zijn. Menzo is dan weer een echt mannenblad. Niet alleen tijdschriften, maar ook kranten weten voor wie ze schrijven. De Standaard en De Morgen zijn de Vlaamse kwaliteitskranten. In Het Laatste Nieuws en het Nieuwsblad vind je dan weer zeer veel sport. Velen vinden het zeer logisch dat de media is onderverdeeld in verschillende zenders, tijdschriften of kranten al naargelang het doelpubliek. Iedereen heeft een beeld van de audi-chauffeur, de vrouw die Nathan draagt. Ook mensen, die naar klassieke muziek luisteren of naar metal roepen een indruk op. Maar waarom hebben niet alle bedrijven een imago? Waarom kennen niet alle bedrijven hun identiteit? Op die manier gaan ze gerichter reclame kunnen maken en meer klanten kunnen vinden, die bij hun passen.

Identiteitsmarketing als deel van de human resources

Wanneer een organisatie duidelijk weet waar het voor staat en wat zijn of haar identiteit is, dan zullen de aanwervingen van het personeel ook gebeuren aan de hand van die identiteit. Dit is heel duidelijk te merken in het profiel van de mensen, die ergens werken waar er een duidelijk profiel is. Je moet al aangetrokken worden tot een bepaald bedrijf om er kunnen te werken. Als vegetariër lijkt een slachthuis me echt niet de place to be, zelfs niet als je een computerspecialist bent. Wanneer je een passie hebt, is het misschien net beter om in die sector te gaan werken. Daarom is het zo belangrijk voor werkgevers om te weten wat hun eigen identiteit en doelen zijn. Zo kunnen ze hun toekomstige medewerkers op die manier gaan screenen en uitzoeken. Gemotiveerde mensen zijn vaak veel productiever dan niet-gemotiveerde medewerkers.

Onderzoek dus waar jouw bedrijf voor staat. Welke waarden en normen het heeft. Wat de bedrijfscultuur is. Dan zal je ook je ideale medewerker aantrekken. Hoe ga jij dat doen?

Over de auteur:

Ik ben Tine Vos. Met Eland & Vos begeleid ik bedrijven, die stappen willen zetten om hun loonkosten te verlagen door medewerkers aan te moedigen. Ik ben HR-specialist en ingewijde in de identiteitsmarketing. Ik ben van mening dat iedereen (bijna) alle dagen met plezier moet kunnen gaan werken. Neem eens een kijkje op www.degemotiveerdemedewerker.be.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.