Wat is een HR Business Partner model? (FAQ)

De positie van HR staat steeds meer onder druk. Er wordt hardop afgevraagd welke toegevoegde waarde HR levert en of wij/zij überhaupt nog wel nodig zijn. Ook op dit blog is die vraag al eens gesteld.

Ik zou HR persoonlijk nooit afschaffen en zeker niet in een tijd waarin het personeel het verschil maakt voor een organisatie. Medewerkers zijn het kapitaal van een organisatie en deze worden begeleid, gecoacht en op de voet gevolgd door de HR professionals. Helaas ontbreekt het deze HR professionals aan de juiste kennis, tools en modellen om die toegevoegde waarde aantoonbaar te maken. Het is tijd dat HR gebruik gaat maken van een HR Business Partner Model.

Hieronder komen achtereenvolgens de volgende onderwerpen aan bod:

[box type=”tick” style=”rounded”]Klik op hyperlink wanneer u informatie zocht over de HR Business Partner in plaats van het model. [/box]

Wat is een HR Business Partner model?

Een HR Business Partner model is een model dat de meerwaarde van HR laat inzien door bepaalde HR processen voorgoed te veranderen.

Wat is het doel van een HR Business Partner model?

In de definitie van het business partner model zit het doel eigenlijk al verweven, maar voor de goede orde licht ik het toe. Het doel van het HR Business Partner model is de HR professionals meer deel te laten uitmaken van de organisatieprocessen en tegelijkertijd om hen beter af te stemmen op de organisatieresultaten zodat zij ook een effectieve bijdrage kunnen leveren. In andere woorden: wat kan HR binnen de organisatie doen om aantoonbare toegevoegde waarde te leveren?

Het HR Business Partner model van Dave Ulrich

In 1997 schreef Ulrich het boek Human Resource Champions wat wellicht het bekendste en meest gebruikte HR Business Partner model is. Dit model kent 4 typologieën, en dus ook mogelijke situaties, waarin de organisatie zich kan bevinden. Deze zijn: de administratieve partner, de employee champion, de change agent of de strategische partner.

Het HR Business Partner Model van Dave Ulrich

Het HR Business Partner Model van Dave Ulrich

Elk van deze typologie vergt een andere rol en houding van de HR business partner. De HR business partner kan worden onderverdeeld in vier categorieën met elk hun eigen invulling, verwachtingen en competenties. De categorieën zijn: corporate HR; embedded HR; HR specialists; and service centres.

Voor zij die hier meer over willen lezen raad ik het boek HR Transformation van Dave Ulrich aan. Dit is zijn laatste boek wat voortbouwt op zijn HR Business Partner model.

Een alternatief voor het HR Business Partner model van Ulrich

Het HR model van Ulrich is het meest gebruikte model om van HR een business partner te maken, maar er zijn alternatieven. Een alternatief is het vliegwielmodel van J.J. Phillips wat HR professionals een methodiek geeft om strategisch te worden. Het model beschrijft enerzijds namelijk een acht-stappen-proces waarmee organisaties verloop op een strategische wijze kunnen aanpakken en anderzijds laat het HR een rol van betekenis door het laten berekenen van de ‘Return on Investment‘ van de voorgestelde retentiemaatregelen.

De voordelen van het HR Business Partner Model

Echter het vliegwielmodel en het business partner model van Ulrich kunnen ook perfect met elkaar samengaan en dan maakt het niet uit welk model de organisatie kiest. De organisatie kan dan namelijk genieten van alle voordelen die beide modellen bieden.

De voordelen voor de manager

Deze voordelen doen zich vooral gelden voor de managers van de organisatie. Helaas worden deze voordelen pas vaak op lange termijn geaccepteerd en gewaardeerd. Op korte termijn betekent het vooral meer werk voor de manager. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een betere band tussen de manager en de werknemer. De verantwoordelijke HR professional zorgt voor continue coaching indien dat nodig en gewenst is. Voor de werknemers betekent dit dat zij zich meer gewaardeerd en geapprecieerd voelen al dan niet door de verplichte samenwerking. Het HR Business Partner model zorgt dus ook een veranderende relatie tussen de manager en het personeel.

De voordelen voor HR professionals

Het HR Business Partner model kent veel voordelen voor de managers, maar ook voor de HR professional zijn er voordelen. Het grootste voordeel dat HR professionals zouden kunnen hebben is persoonlijke voldoening. De HR professionals hoeven omwille van de aantoonbare resultaten niet langer op te boksen tegen ongelovigen die HR weghonen. Sterker nog doordat zij constructief bijdragen aan het succes van de organisatie zullen ook zij zich meer gemotiveerd en gewaardeerd voelen.

Een voorbeeld: moet HR worden geoutsourced?

Het HR Business Partner Model kent dus meerdere voordelen voor organisaties, maar de HR professional zal deze voordelen moeten bewijzen aan de hand van een duidelijke voorbeelden.

Een voorbeeld. Hetgeen nu heel erg leeft is outsourcing van HR. Kunnen de meeste taken van HR niet worden geoutsourced naar gespecialiseerde bedrijven al dan niet in het buitenland? Of om in termen van Dave Ulrich te spreken: wat moet er gebeuren om een HR professional te laten doorgroeien van een administratieve partner naar een meer strategische partner? Dat vind ik een meer relevante vraag die met het outsourcen van de administratieve taken kan worden beantwoord. Tenminste als de HR professional hierdoor meer aantoonbare waarde kan leveren.

De taken van de HR business partner

Er liggen grote verantwoordelijkheden bij de HR professionals inzake het HR Business Partner model. De HR professional moet het model duidelijk ontwikkelen volledig afgestemd op de organisatie waarvoor het is ontwikkeld en nadien communiceren. Eens te meer omdat dit model de volledige werking van het HR departement in positieve zin overhoop haalt. De managers en het personeel zijn vaak in het begin ongeïnteresseerd, maar na verloop van tijd verhoogt hun interesse omdat zij de dingen zien evalueren.

De HR business partner moet doelstellingen formuleren

Het introduceren van het HR Business Partner model moet voorafgaande de implementatie duidelijke doelstellingen en voordelen hebben opgesomd. Hierbij kunnen organisaties rekening houden met de effectiviteit van de organisatie, management skills en KPI’s voor de HR professionals. Het is niet altijd makkelijk of evident om deze voordelen te berekenen, maar wanneer dit wel en nauwkeurig wordt gedaan kan het zelfs de motivatie en dus ook de productiviteit van het personeel verhogen.

De HR business partner moet het model communiceren

De HR business partners moeten hun plan naar alle belanghebbende van het HR Business Partner model beschrijven en vertegenwoordigen. In hun beschrijving kunnen zij de algemene uitleg van het model, wat de voordelen zijn en hoe de business voor elk van hen zal veranderen toelichten. Belangrijk hierbij is ook dat de belanghebbende slechts één verantwoordelijke van HR krijgen aangewezen. In het Engels heet dit het hebben van een single point of contact (SPOC). Dit wekt enerzijds vertrouwen en maakt de acceptatie anderzijds meer aanvaardbaar.

De HR business partner moet ondersteuning bieden

Het HR Business Partner model herpositioneert de HR processen tussen de HR professionals en de managers binnen een organisatie. Voor de managers betekent dit zij meer focus op het coachen van de individuele medewerker zullen toeleggen. Dit betekent dat zij meer people managers zullen worden voor de mensen in hun team en dat deze taak van de HR professional wordt ontlast. Hoewel de manager dit hoogstwaarschijnlijk niet leuk zal vinden is het nodig om de efficiëntie van de organisatie te vergroten. De HR professional moet hier ondersteuning bieden.

De HR business partner moet zich reorganiseren

Tot slot verandert Het HR Business Partner model ook het interne HR departement. In die zin dat de belangrijkheid van de HR processen komt te verleggen van een externe focus naar een interne focus. Het HR departement dient voorzichtig te zijn bij hun beslissingen omdat de kwaliteit altijd moet worden gewaarborgd in het leveren van de toegevoegde waarde. De HR business partner moet zich reorganiseren.

[box type=”tick” style=”rounded”]Wilt u weten hoe u het HR Business Partner Model werkt of hoe u het vliegwielmodel kan gebruiken? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief, koop het e-book retentiemanagement – een ROI benadering of ga naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop.[/box]

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wat is een HR business partner model? […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.