Categorie Tips (retentie-management.com)

Wat is boomerang recruitment? Hoe manage je ex-werknemers?

Boomerang recruitment. 22% van het vertrokken personeel zou na verloop van tijd graag willen terugkeren bij zijn of haar ex-werkgever. Deze duidelijke cijfers geven het belang van boomerang rekrutering aan. Maar wat is boomerang rekrutering eigenlijk? Waar moet je als organisatie rekening mee houden bij het managen van ex-medewerkers? En hoe kom je erachter wie wel en wie niet wil terugkeren? In dit artikel worden bovenstaande vragen beantwoord en krijg je tips bij het bepalen van je strategie.

Wat is boomerang recruitment?

We beginnen in het begin. Boomerang rekrutering is het terug of heraannemen van ex-medewerker. Hierbij maakt het niet uit of de medewerker vrijwillig (zelf) was opgestapt of dat hij/zij was gedwongen (ontslag) om te vertrekken. Het heraannemen van een ex-werknemer is een win-win situatie en dat maakt boomerang rekrutering interessant.

De voordelen van boomerang rekrutering

De win-win situatie impliceert dat boomerang recruitment of rekrutering interessant is voor zowel de organisatie als de ex-werknemer en dat klopt. Beide partijen weten immers wat ze aan elkaar hebben. De belangrijkste ‘win’ voor de werknemer is echter het veilig kunnen terugkeren naar hun werkgever van keuze. Voor een organisatie schuilen er meerdere belangrijke ‘win’ punten in een boomerang medewerker. –       Extra instroomkanaal: nu er een krappe arbeidsmarkt heerst met een ‘war for talent’ bieden ex-werknemers een extra pool van talent. Een goede aanvulling dus op de reguliere wervingskanalen. –       Nieuwe competenties: doordat de ex-werknemer ervaring heeft opgedaan in een ander bedrijf, komt hij/zij terug met nieuwe competenties, klantrelaties en informatie. –       Goedkoop rekruteren: de kosten bij het aannemen van een ex-werknemer liggen aanzienlijk lager dan bij het aannemen van een (compleet) nieuwe medewerker. –       Employer Branding: het is ook een effectieve manier van rekrutering omdat de arbeidsmarktcommunicatie de employer brand versterkt en dat zal ook nieuw talent aantrekken. –       Lage kosten: ook de kosten van training en opleiding zullen lager uitvallen bij de ex-medewerker dan bij een nieuwe werknemer. De knepen van het vak zijn namelijk gekend wat de (ex-)werknemer direct inzetbaar maakt.

Hoe weet je of iemand wilt terugkeren?

Het lijkt een lastige vraag ‘weten wanneer iemand wilt terugkeren’ maar dat is het niet. Alles valt of staat met het contact houden met ex-werknemers. Organisaties voeren natuurlijk exitgesprekken met hun vertrekkende werknemers waarin zij vertellen dat ze altijd terug welkom zijn. Dit heet in schoonheid afscheid nemen. Meer nog. Organisaties onderhouden ook nadien contact met hun ex-medewerkers en vertellen hun regelmatig dat hun deur op een kier staat. Het maakt hierbij niet uit hoe deze organisaties contact houden (alumni groepen, sociale media, nieuwsbrieven, netwerkmomenten, of tête-à-têtes) als ze het maar doen. Dat is waar het bij boomerang rekrutering om draait.

Uitstroom managen als een Beste Werkgever

Boomerang recruitment is niet voor alle organisaties. Boomerang rekrutering is voor die organisaties die het talent van personeel als hoogste goed binnen de organisatie zien. Het is voor organisaties die hun uitstroom willen als een Beste Werkgever managen. Deze organisaties kiezen voor boomerang recruitment vanuit strategische overwegingen in functie van goed werkgeverschap.

Strategische keuzes: kies ik voor talent of niet?

Vanuit deze optiek moeten organisaties die boomerang recruitment willen toepassen strategische keuzes maken op het vlak van omgaan met talent. In eerste plaats moet de organisatie geen rancuneuze gevoelens overhouden aan een vrijwillig vertrek van een talentvolle medewerker. Natuurlijk mag een organisatie er de pest in hebben dat iemand vertrekt, maar in dat geval is het interessanter om de oorzaak van zijn/haar vertrek te achterhalen dan de persoon in kwestie daarvoor te vervloeken. In de tweede plaats moet de organisaties echt geloven in de talenten en passies van hun (ex-) personeel. Het heeft anders immers geen zin om ex-werknemers terug te halen naar het oude nest.

Neem jij al ex-werknemers aan? Waarom wel? Waarom niet?

Het gras zal niet altijd groener zijn aan de andere kant en daarom moeten organisaties boomerang rekrutering inzetten.  Boomerang recruitment is en leidt tot constructieve en proactieve communicatie dat nieuw talent aantrekt en bestaand talent behoudt. Boomerang rekrutering is daarom interessant voor alle organisaties die talent huisvesten. Elke organisatie dus. Neem jij al ex-werknemers aan? Of geloof je er niet in? Welke voor- en nadelen zie je? Laat jouw mening achter in het commentaarveld en voer de discussie.

Wilt u alles weten over exitgesprekken? Koop dan het e-book: Manage uw uitstroom als een Beste WerkgeverDeze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor alle artikelen met dit thema.

9 antwoorden
 1. Jennifer
  Jennifer zegt:

  Ik ben zelf een plan aan het opzetten om te gaan starten met boomerang recruitment, maar vanaf wanneer loont zo iets nou? En zijn er goede praktijkvoorbeelden te vinden van campagnes die werken?

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Hi Jennifer, concrete praktijkvoorbeelden kan ik je niet geven, maar het is vrij eenvoudig om de ROI te berekenen. Hoeveel mensen verlaten momenteel je bedrijf? En hoeveel spendeer je om 1 persoon te vervangen (alle kosten bij elkaar optellen)? Als je die twee getallen hebt, dan weet je hoeveel je plan mag kosten. En alle mensen die vervolgens door jouw plan weer aan boord komen is pure winst!

   Beantwoorden
 2. Ferdi Claes
  Ferdi Claes zegt:

  Mooie term: “Boomerang recruitment” ;-)
  Wij staan hier 200% achter, het is idd deel van onze startegie, en uiteraard passen we dit bij Ctg ook consequent toe.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] vierde kans heeft direct te maken met boomerang recruitment. Boomerang recruitment betekent dat de vertrokken medewerker te zijner tijd weer terug bij zijn […]

 2. […] before. Als werkgever zou ik altijd openstaan voor een terugkeer van een goede medewerker. Boomerang recruitment is wellicht de meest simpele vorm van recruitment, maar wel erg […]

 3. […] slot legt de infographic ook uit hoe belangrijk het is om met ex-medewerkers in contact te blijven. Zo wil 22% van de vertrokken medewerkers niet alleen terug naar hun ex-werkgever, maar 33% van die […]

 4. […] werknemers te zijner tijd graag nog eens zou terugkeren naar de oude werkgever. Zij worden boomerangwerknemers genoemd. De werknemer komt terug en dat is ook een vorm van […]

 5. […] dat de persoon in kwestie een ambassadeur van uw organisatie wordt, een potentiële klant of uiteindelijk weer uw nieuwe collega. De achtergebleven collega’s zien exitgesprekken als een positief signaal omdat zij de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.