Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Waarom moeten organisaties een systematisch ROI-model hanteren? (thesis)

Vorige week schreef ik nog over hoe een organisatie de waarde van een retentiemaatregel kan voorspellen. Vandaag maak ik een start met de voorlaatste stap in het vliegwielmodel van J.J. Philips, namelijk: bereken de ROI van een retentiemaatregel.

Een ludiek voorbeeld van een ROI-berekening

Maar eerst een ludiek voorbeeld. Stel dat een organisatie 300 werknemers, telkens met een normaal jaarloon van 35.000 EUR, heeft en voeg daaraan toe een vrijwillig verlooppercentage van 15%. Dit betekend dat een bedrijf per jaar 1.575.000 EUR verloopskosten heeft. Stel dat 31 werknemers dankzij ingevoerde maatregelen zouden blijven, dan zou de organisatie 1.085.000 EUR besparen.

Bovenstaande is een goed voorbeeld, maar is veel te kort door de bocht. Daarbovenop legt het niet systematisch uit hoe het de ROI berekend. De zevende stap van het vliegwielmodel doet dat wel.

Waarom zou een organisatie de ROI berekenen?

Het berekenen van de ROI showt het uiteindelijke resultaat van een geïmplementeerde retentiemaatregel en biedt inzicht in de sterkten en zwakten van de retentiemaatregel. Hoewel de sterkten en zwakten vaak al eerder aan het licht zijn gekomen (bvb. in de stap hiervoor) zijn er nog een aantal andere voordelen van de ROI te berekenen:

 • In het kader van kwaliteitsmanagement en continue verbetering kunnen deze berekeningen een meerwaarde zijn.
 • Een andere reden is het nagaan van de afstemming. Is de geïmplementeerde oplossing een goede oplossing gebleken?
 • Maar het kan evengoed worden verwacht door het management.
 • Tot slot ligt ook hier een mogelijkheid voor HR, indien zij deze verantwoordelijkheid opneemt, om de taal van de business te spreken.

Problemen en nadelen bij de betrokkenen

Hoewel het berekenen van ROI in Amerika stilaan is ingeburgerd zijn er toch nog problemen en nadelen (bvb. onkwantificeerbare resultaten). Deze problemen en nadelen doen zich meestal bij een drietal groepen voor. De eerste groep, de uitvoerders, is diegene die retentie uitvoert (bvb. HR). Zij wensen een simpel te hanteren proces dat weinig tijd vergt. De tweede groep zijn de (lijn)managers. Zij wensen kwalificeerbare resultaten uitgedrukt in percentages zodat het voor hen ook simpel te begrijpen valt en zij zich hierin kunnen (h)erkennen. De derde en laatste groep zijn diegene die het onderzoeken: de onderzoekers. Zij wensen een proces dat wordt geaccepteerd door de overgrote meerderheid van onderzoekers.

De uitdaging voor een organisatie ligt in het ontwikkelen van een ROI-proces, dat tegemoet komt aan de wensen van onderzoekers, (lijn)managers en HR. Daar komt bij dat als een organisatie dit goed wil doen moet zij haar houden aan een vooropgesteld proces met daarbij behorende methodologiën.

Hoe het ROI retentiemanagement model schematisch eruit ziet, laat ik jullie volgende week zien. Al benieuwd?

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] op de RSS feed voor updates over dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginNu we weten waarom organisaties systematisch het ROI-model moeten gebruiken en eveneens weten hoe het ROI-model van retentiemanagement er uit ziet, wil ik tot slot nog een […]

 2. […] “hoe organisaties de ROI kunnen berekenen van hun retentiemaatregelen. Voor zij die de blog “waarom moeten organisaties hun systematisch ROI-model hanteren” hebben gemist, is het raadzaam om deze eerste te lezen. Evenals het ROI-model van […]

 3. Het ROI-model van retentiemanagement - Retentiemanagement schreef:

  […] dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginTer opvolging van de blog van vorige week: waarom moeten organisaties een systematisch ROI-model hanteren het ROI-model van […]

 4. Het ROI-model van retentiemanagement | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

  […] to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.Ter opvolging van de blog van vorige week: waarom moeten organisaties een systematisch ROI-model hanteren het ROI-model van […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.