Categorie Tips (retentie-management.com)

Waarom moeten organisaties aan retentiemanagement doen?

Retentiemanagement heeft veel invloed op het aantrekken en behouden. Het binden en boeien van personeel wordt door menig HR professional belangrijk geacht. Doch wordt hier vaak laconiek mee om gegaan. In dit artikel staan redenen waarom organisaties aan retentiemanagement zouden moeten doen.

4 redenen voor een organisatie

Er zijn een heleboel redenen voor organisaties te bedenken waarom zij hun personeel zouden moeten binden en boeien. Hieronder staan 4 redenen.

 1. Hoge financiële kosten aan verloop

Aan personeelsverloop zitten kosten verbonden. Deze kosten kunnen naargelang het profiel dat weggaat oplopen tot 200% van het bruto jaarsalaris. Ook in dit e-book wordt de focus gelegd op de hoge kosten.

 1. Overleven in een krappe arbeidsmarkt

Het aantrekken en behouden van personeel is ongeacht de economische situatie altijd belangrijk. Eens te meer omdat er veel knelpuntberoepen bestaan. Soms wordt er zelfs gesproken over een war on talent. Met het oog op Employer Branding activiteiten kan een laag verloopcijfer ook aantrekkelijk zijn.

 1. Productiviteitsverlies

Organisaties met veel verloop kennen vaak een productiviteitsverlies. Dit verlies is namelijk verbonden aan het verlies van kennis dat een bepaalde persoon bezit. Behalve kennis verliest de organisatie ook het netwerk, en dus mogelijke business opportuniteiten, van de medewerker. Wat vervolgens weer kan leiden tot de achteruitgang van de service.

 1. Job tevredenheid van de overgebleven medewerkers

Wanneer er talentvolle medewerkers de organisatie verlaten, dan kan dat ook invloed hebben op de overgebleven medewerkers. Hun gevoel en kijk op de organisatie kan veranderen alsook hun tevredenheid.

4 redenen voor een individu

Behalve organisatorische redenen zijn er ook voldoende redenen te bedenken waarom retentiemanagement, of het langer bij één werkgever blijven werk, goed is voor een individu. Een aantal redenen.

 1. Verlies van anciënniteit, legale voordelen en sociale contacten

Een medewerker die besluit om de organisatie te verlaten die kan zijn of haar anciënniteit verliezen alsook de legale voordelen die verbonden waren aan de functie. Je zou dit financiële moeilijkheden kunnen noemen. Behalve dit eerder technische aspect verliest de medewerker ook zijn sociaal netwerk dat hij heeft opgebouwd met de collega’s.

 1. Stress

Iemand die heeft besloten om de organisatie te verlaten heeft een aantal stappen doorlopen. Niemand besluit van de ene op de andere dag de organisatie te verlaten. Dit houdt in dat er veel stress gemoeid gaat bij het nemen van een dergelijke beslissing.

 1. Carrièreproblemen

De medewerker moet ook nagaan of het daadwerkelijk soelaas biedt op het probleem dat hij ervaart. Het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Van werkgever veranderen kan ook relocatiekosten met zich meebrengen.

 1. Verspilde energie en onafgewerkte projecten

Er van uitgaande dat medewerkers doen waar ze goed in zijn (en het liefst ook graag doen) zullen zij ook het gevoel van verspilde energie ervaren. Projecten waar zij jaar en dag aan hebben gewerkt blijven onaangeroerd liggen.

Wat is jouw reden om bij jouw werkgever te blijven? Wat zou voor jou een reden zijn om de organisatie te verlaten? Welke redenen kun jij bedenken om aan retentiemanagement te doen?

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] zijn voldoende redenen om aan retentiemanagement te doen, maar vaak wordt gedacht dat dit moeilijk is. Daarom in deze blog één simpele truc zodat je jouw […]

 2. […] zijn dus voldoende redenen waarom organisaties aan retentiemanagement moeten doen, maar tegelijkertijd doen niet alle organisaties dat. Waarom is […]

 3. […] zijn tal van redenen om aan retentiemanagement te doen. Een van de redenen is het tegengaan van personeelsverloop. Maar wat veroorzaakt het? In dit […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.