Categorie FAQ (retentie-management.com)
Waarom is werkplezier belangrijk? (FAQ)

Werkplezier of plezier hebben op je werk is belangrijk. Iemand die plezier op het werk heeft is namelijk minder geneigd om vrijwillig te vertrekken. De belangrijkheid wordt bevestigd door de verschillende vormen websites, spelen, en boeken waar er over werkplezier wordt gesproken en geschreven. Deze verschillende vormen komen hieronder aan bod. Ik begin echter met de betekenis van werkplezier en een mogelijk synoniem.

Werkplezier Retentiemanagement

De definitie van werkplezier

In de basis is werkplezier trots zijn op de dingen die je op je werk doet, zodat je daar je plezier uit kunt halen. Niets meer en niets minder. De vraag moet dus zijn: heb jij werkplezier? Ben jij trots op je werk en haal jij voldoening uit je werk?

De omgekeerde realiteit van werkplezier

Helaas zie ik veel te vaak het tegenovergestelde. Er zijn veel mensen die zich alle dagen, weken en jaren uit bed moeten hijsen en naar het werk sleuren. Geen fijn beeld wetende dat je het grootste gedeelte van de dag op je werk doorbrengt.

Synoniem voor werkplezier is goesting

Werkplezier in België kun je het beste vertalen met goesting, maar het woord goesting kan in te veel verschillende contexten worden gebruikt. Wellicht heeft AVEVE daarom gekozen om de domeinnaam werkplezier te kopen en te gebruiken als werken bij pagina. Ik moet hun hier de nodige credits voor geven, want de naam vind ik geniaal en ook het doel is kristalhelder. Iedereen is namelijk op zoek naar plezier op het werk en AVEVE zegt werkplezier te garanderen.

Werkplezier bij AVEVE

Helaas voor AVEVE ben ik nog nooit iemand van AVEVE tegen gekomen die me spontaan begon te vertellen hoeveel werkplezier of plezier in het werk hij had. Ook niet nadat het er naar vroeg trouwens. Verder linkt de pagina alleen maar door naar de groep AVEVE en naar de verschillende winkels. AVEVE laat hier dus een bijzonder kans liggen om te vertellen waarom medewerkers bij AVEVE zoveel plezier op het werk hebben.

Het boek werkplezier van Luc Mutsaers

Luc Mutsaers bekijkt werkplezier op dezelfde manier, maar hij heeft het praktische boek werkplezier geschreven. In dit boek staan veel adviezen, tips en ideeën die voornamelijk de medewerkers, maar ook de organisaties, helpen weer meer werkplezier te hebben, het te tonen of het in elk geval na te streven. Plezier hebben in het werk is namelijk zo belangrijk. Iedere werknemer brengt immers het grootste gedeelte van zijn dag door op zijn/haar werk.

De rol van de manager bij werkplezier

Dit impliceert dat er een belangrijke taak voor de manager is weggelegd. De manager heeft namelijk als belangrijkste taak (met het oog op werkplezier) het werkplezier van het personeel te vergroten. Dit betekent in de eerste plaats dat de manager moet weten in welke mate zij al plezier op het werk hebben. In de meeste gevallen kun je dit zelfs met het blote oog zien en hoef je niet wetenschappelijk onderlegd te zijn. Een gezonde dosis emotionele intelligentie is voldoende. Maar behalve het boek van Luc Mutsaers zijn er nog twee andere manieren om achter het werkplezier van het personeel te komen: de werkpleziertest en het werkplezierspel.

De werkpleziertest

Mutsaers biedt ook werkpleziertest aan. Hier weet de werknemer binnen 5 minuten of hij/zij nog steeds plezier heeft op het werk. Een beetje vreemd dunkt mij daar je zelf toch wel weet of je het naar je zin hebt al dan niet. Maar tegelijkertijd geeft het de manager een mooi overzicht van de punten waaraan gewerkt moet worden en/of waar de score goed is uitgevallen.

Het werkplezierspel

Een andere manier om het werkplezier te meten en/of te testen is het werkplezierspel. Een aantal initiatiefnemers hebben zelfs het werkplezier spel bedacht en gemaakt. Het is geen normaal bordspel dat je onder vrienden kunt spelen, maar het is juist heel geschikt voor individuele coaching, loopbaanplanning, teambuilding, trainings- en opleidingsgroepen en intervisie.

Het uitgangspunt van het spel

Het uitgangspunt bij dit spel is namelijk dat werkplezier samenhangt met de redenen waarom u werkt (uw werkmotieven) en het gedrag van jezelf en anderen. Het spel bestaat uit 170 kaarten, verdeeld over drie groepen: werkmotieven, prettig gedrag en onprettig gedrag. Aan de hand van de kaarten wordt vervolgens het spel gespeeld.
Zijn er mensen die ervaring hebben met dit spel? Dan ben ik heel benieuwd naar jullie reacties. Deze kun je nalaten in de comments onderaan deze blog. Indien er mensen zijn die ik nieuwsgierig heb gemaakt en het spel werkplezier willen bekijken/kopen kunnen op de hyperlink klikken.

Werkplezier en retentiemanagement

Het werkplezier van medewerkers voorop stellen is dus een belangrijke taak van de manager en er bestaan meerdere manieren om daarachter te komen. Voor managers betekent dit ook dat zij hun medewerkers moeten waarderen en belonen (al dan niet financieel) voor hun inzet, productie, betrokkenheid enzovoorts., want weten waarom iemand wel of niet gelukkig is op het werk en er dan niets mee doen is een kwalijke zaak. Daarom denk ik dat het begrip werkplezier ook in het strategisch retentiebeleid moet worden opgenomen zodat het de aandacht van organisaties krijgt die het verdiend.

[box type=”tick” style=”rounded”]Wilt u weten hoe u uw het werkplezier van uw medewerkers kan vergroten? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief, koop het e-book retentiemanagement – een ROI benadering of ga naar de bibliotheek, de kennisbank en/of de webshop..[/box]

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het werkplezier als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Geluk op het werk? Geluk vanuit een andere manier bekeken dan werkplezier. Geluk. Iets om na te streven? Nee. Daar moet je zelfs mee oppassen. Verlangen naar geluk heeft […]

  2. […] ontwikkeld door Edward L. Deci en Richard M. Ryan. Mijn methode is er vooral op gericht meer plezier in het werk te hebben en te beleven. Resultaat is dat de werknemer minder snel de behoefte zal voelen om bij […]

  3. […] at Work. Een kritische noot over gelukkig zijn op het werk en de relatie met betrokkenheid. Is werkplezier wel zo […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.