Waarom is het leven beter in HNW?

(deze blog is geschreven door Sjoerd Gerritsen. Op zijn website sjoerdgerritsen.com schrijf Sjoerd over Het Nieuwe Werken en zijn interpretatie daarvan)

Er is een gedachtengang dat heerst, een soort macho werk ethiek, dat al het werk een gevecht is, dat werk oorlog is. Het is alsof succes niet meer gaat over uw uitmuntendheid maar over het overwinnen van uw vijanden.

Ik heb geen twijfel over dat voor sommige mensen het bedrijfsleven als een gevecht aanvoelt en dat de overwinning voelt als het winnen van oorlog.

Maar ik zeg ‘misschien’ tegen het hele ‘bedrijfsvoering-als-oorlog’ idee. Ondanks dat ik een ‘bedrijfspersoon-als-krijger’ kan bewonderen en dat ik een ‘alpha-(meestal)man entrepreneur’ kan respecteren, is werk voor de meesten niet zo dramatisch. De meeste mensen willen opstaan, naar werk gaan, verschillende niveau’s van succes boeken en dan weer naar huis. Ze willen hun werk doen, degelijk betaald worden en met rust gelaten worden. Ze dromen niet over de dag dat hun concurrent zijn hoofd op een stokje staat.

Het is interessant om hierbij stil te staan. Want dat betekent namelijk het volgende:

–  Bedrijfsvoering als oorlog betekent dat er een acceptabel aantal slachtoffers is.

–  Bedrijfsvoering als oorlog betekent dat er nevenschade is.

–  Bedrijfsvoering als oorlog betekent dat mensen, ideeën en soms zelfs ethische grenzen worden opgeofferd.

 

Dit alles maakt dat organisaties vervolgens anders gaan denken:

–  Aangezien bedrijfsvoering oorlog is, hoeven we medewerkers niet te respecteren als mensen. Bevel is een bevel.

–  Wanneer bedrijfsvoering oorlog is hoeft niemand elkaar te vertrouwen. Want alles is ‘need to know’..

–  Wanneer bedrijfsvoering oorlog is dan zijn mensen geen mensen. Het zijn pionnen in een schaakspel.

 

Mogelijk ben ik in mijn enthousiasme wat ver gegaan in mijn opsomming. Maar het punt is duidelijk. We zitten met zijn allen in een sleur!

Op het moment dat u met HNW (of een ARW, alleen resultaten werkomgeving) aan de slag gaat, zult u enkele richtlijnen moeten hanteren. Want het gaat niet meer om tijd/aanwezigheid maar om resultaat.

–  Er is geen oordeel over hoe u uw tijd doorbrengt

–  Niemand praat over hoeveel uur ze werken

–  Niemand voelt zich schuldig, overwerkt of gestrest

–  Elke dag voelt als zaterdag

 

Met deze eerste 4 stappen doorbreekt u de sleur en kunnen uw mensen eindelijk vrij, uitgerust en vertrouwd hun werk doen.

En wat betekent dit dan voor uw medewerkers tevredenheid? Ik durf mijn hand in het vuur te steken dat als u dit goed opzet en met volle overtuiging uw organisatie gaat transformeren dat uw medewerkers minimaal 20% gelukkiger zijn!

Het geluk van uw mensen is wat maakt dat ze bij u als werkgever blijven. Ook maakt het dat ze het goede woord zullen verspreiden en alle ‘high potentials’ naar uw organisatie zullen trekken.

Want wie wil er nu niet in zo een fijne organisatie werken?

 

(deze blog is geschreven door Sjoerd Gerritsen. Op zijn website sjoerdgerritsen.com schrijf Sjoerd over Het Nieuwe Werken en zijn interpretatie daarvan)

 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Klik hier en lees de rest van de blogpost en ik zou het leuk vinden als u mee denkt en uw reactie de… […]

  2. […] op de RSS feed voor updates over dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginHet leven zou beter zijn dankzij Het Nieuwe Werken. Een logische vraag zou dan zijn: waarom doet niet iedereen aan Het Nieuwe Werken? Zou dit te maken […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.