Categorie Tips (retentie-management.com)
Waarom & hoe organisaties creatief talent moeten aantrekken

Creatief talent. Daar had ik nog niets over geschreven. Maar creatief talent moet ook worden gebonden en geboeid. En daar zijn een heleboel goede redenen voor te noemen. Veel van deze redenen hebben te maken met economische en/of maatschappelijke tendensen. Maar als je naar het talent in de creatieve hoek kijkt zijn er nog een aantal specifiekere redenen op te noemen.

Creatief Talent (Retentiemanagement)

Reden 1: creatievelingen zijn het hoogste goed

Organisaties die gebaat zijn bij creativiteit, denk maar aan reclamebureaus, marketingagentschappen, enzovoorts, verliezen hun concurrentieel voordeel wanneer hun creatief talent weggaat. Ook in andere sectoren geldt dat het personeel (zowel het vaste als het flexibele) als het hoogste goed beschouwd moeten worden, maar in de creatieve sector geldt dat nog eens zo hard.

Reden 2: creatievelingen zijn schaars

Een argument dat samenhangt met het personeel als hoogste goed is dat goede creatieve mensen schaars zijn. Van zodra iets schaars is wordt het interessanter voor anderen die dat schaarstegoed niet hebben. Dit betekent dat dit creatief talent eerder zal worden gehunt door andere organisaties die op zoek zijn naar bijvoorbeeld jou.

Welke andere reden kun jij nog bedenken?

Net zoals er een heleboel redenen zijn waarom organisaties hun best moeten doen om creatief talent aan te trekken zijn er ook een heleboel redenen hoe zij dat kunnen doen. Waarom blijven jullie bij de organisaties waarvoor je nu werkt? En waarom zou jij eventueel van organisatie willen veranderen? Dit zijn 2 relevante vragen als het gaat om hoe organisaties creatief talent kunnen behouden. Ik geef hieronder een aantal veel gehoorde/gelezen voorzetten die openstaan voor jullie input. Laat je mening horen!

Manier 1: Het Nieuwe Werken

Een manier die in mij opkomt om creatief talent aan te trekken is door hun te laten werken volgens Het Nieuwe Werken principe. Het Nieuwe Werken impliceert onder andere dat organisaties (lees: managers) hun (creatief) personeel niet meer afrekenen op aantal uren aanwezigheid maar op de resultaten. Juist met het oog op creatief talent is dat een belangrijke voorwaarde dunkt mij. Ik ken geen creatievelingen die standaard van 09.00 tot 17.00 creatief kunnen zijn. Jij wel?

Een moeilijkheid hierbij ten opzichte van andere beroepen is hoe je het resultaat van een creatieveling kan beoordelen? Welke maatstaven kunnen hier worden gebruikt? Is het een optie om klanten in te zetten om het werk te beoordelen? Hoe je het ook draait of keert een eenvoudig en bovenal objectief systeem uitvinden is niet eenvoudig. Alle suggesties en tips zijn meer dan welkom! Let’s start a revolution!

Manier 2: Interessante projecten en/of opdrachten

Een andere manier om creatief talent aan te trekken is door hun interessante projecten en/of opdrachten voor te schotelen. Hierbij maakt het niet uit of je creatief in loondienst bent of dat je als freelancer aan de slag gaat. Als creatieveling wil je alleen maar leuke klussen doen. Van zodra iets routine wordt zul je het als creatieveling al gauw minder interessant vinden. De vraag die organisaties zich dus moeten stellen is: hoe zorg ik voor interessante projecten?

Manier 3: zorg voor carrièremogelijkheden

Waarom zou bijvoorbeeld een goede webdeveloper niet iets anders willen doen? Organisaties die creatievelingen willen binden en boeien moeten in voldoende carrièremogelijkheden voorzien. Een webdeveloper kan bijvoorbeeld een team van developers gaan aansturen (horizontale trap), maar kan evengoed naar het marketing departement verhuizen (diagonale trap) om daar technische projecten te gaan leiden. Het is dus belangrijk dat organisaties ook carrièremogelijkheden voor creatief talent voorzien en dat kan in allerlei richtingen. Hiervoor moeten zij wel de dialoog aangaan met hun creatief personeel om te weten wat zij willen! Heeft jouw organisatie dat al aan je gevraagd?

Manier 4: de relatie met de manager

Een talent komt voor een organisatie en verlaat omwille van de manager. Dit is een veelgehoord leuze die daarom voor waarheid kan worden aangenomen. De relatie met de manager is dus ook voor creatief talent van groot belang. Voor de organisatie betekent dit dat zij moeten investeren in goede kwalitatieve managers die door merg en been gaan voor hun personeel. Voor de manager zelf betekent dit dat zij een vertrouwensband met hun team moeten opbouwen. De manager is immers het visitekaartje van de organisatie. Hoe is jouw relatie met jouw manager?

Dit zijn slechts een aantal redenen en manieren die aantonen en ervoor kunnen zorgen dat creatief talent moet worden gebonden en geboeid. Ik ben zeer benieuwd naar jullie redenen en manieren. De comments zijn geopend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.