Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Waar moet een organisatie rekening mee houden als zij het verloopratio bepaalt?

Organisaties die serieus werk maken van personeelsverloop bepalen een verloopratio. Dit ratio moet rekening houden met het soort verloop en idealitere met economische en nationale gegevens. Hoe dit precies werkt wordt in dit artikel uitgelegd.

Wat is een verloopratio?

Een ratio is een verband in de vorm van een breuk tussen getalsmatige grootheden, een redenering of een onderliggende gedachte. Een verloopratio is dus een cijfer of percentage dat het gewenste of toegestane personeelsverloop benadrukt. Dit ratio is een interne benchmerk en geeft houvast aan het HR-beleid dat is uitgestippeld.

Soorten verloop. De eerste variabele.

Er bestaan verschillende soorten verloop en niet alle soorten zijn even “schadelijk” voor een organisatie. Organisaties moeten uitkijken voor ongezond extern vrijwillig verloop. In deze situatie vertrekt de medewerkers op eigen initiatief. Vaak betreft het hier een “high potential” die zijn/haar heil bij een concurrend bedrijf gaat opzoeken. Dus wanneer u het personeelsverloop gaat berekenen dan houdt u best de soorten verloop in de gaten.

De andere economische en nationale variabelen.

Behalve de soorten verloop moeten organisaties inzake het verloopratio ook rekening houden met een aantal economische en nationale variabelen. Uw organisatie kan namelijk goed of slecht draaien vanuit financieel standpunt. Echter ligt dat aan het (mis)management of liggen hier economische of nationale redenen aan de grondslag?

Wanneer u uw verloopratio bepaald dan kijkt u best eens naar het groter plaatje. Denk hierbij aan het BBP (Bruto Binnenlands Product), de beurskoers, de vertrouwensindex, de index voor leidende bedrijven, gewerkte uren per week, de totale werkgraad, sluitingen en ontslagenen per regio en per sector, de werkloosheidsgraad en tot slot de nationale verloop data indien deze voorhanden zijn.

Wat moet u doen met het verloopratio?

Met deze economische en nationale variabelen bent u perfect in staat om het verloopratio van uw organisatie te bepalen. Maar het hebben van een verloopratio is niet voldoende. U moet dit ratio nastreven en indien mogelijk zelfs verbeteren door pionierend werk te verrichten. Hier bestaan meerdere manieren voor o.a. het integreren en opnemen van een retentiebeleid binnen het HR-beleid. Of misschien wel andersom.

Weet u het verloopratio van uw organisatie? Is deze door u zelf opgesteld of bepaald door de omstandigheden? En wat doet u om dit ratio te verbeteren? Laat uw reactie hieronder achter!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.