Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Verhoog de motivatie van uw werknemer

Gisteren verscheen er een leuk artikel op de HI-RE blog namelijk: verhoog de motivatie van uw werknemer. Met het oog op retentiemanagement draait het meeste rond motivatie en moet motivatie van werknemers dan ook voldoende aandacht krijgen.

Het artikel legt het verschil uit tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Wellicht zijn definities overbodig. Niettemin extrinsieke motivatie is motivatie die van buiten de persoon komt. Bijvoorbeeld loon. Intrinsieke motivatie is dan de motivatie die van binnenin de persoon komt. Bijvoorbeeld de wil om … de passie hebben voor … .

Idealiter doet iedereen werk dat hem/haar intrinsiek motiveert, want dit werkt op lange termijn vele malen beter dan extrinsieke motivatie. Deze laatste vorm geldt eigenlijk als tijdelijke motivator. Herzberg heeft een hier een theorie over. Daarnaast heeft Daniel Pink er een boek over geschreven die al eens op deze site aan bod is gekomen. Hier bovenop bestaat er ook een Ted-Talk met Daniel Pink over het motivatie-vraagstuk.

De oproep in het artikel aan organisaties om het eens anders te doen deel ik dan ook met de auteur. Organisaties moeten proberen verder te denken dan de portefeuille van de werknemer. Al is het maar omdat de wetenschappelijke theorie dat zegt. Dit betekent echter niet dat organisaties de werknemers geen loon meer mogen uitbetalen. Integendeel.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de motivatie van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over motivatie?[/box]

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ← Verhoog de motivatie van uw werknemer What It Takes to Be a Great Employer […]

  2. HR speelt cruciale rol bij innovatie : Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] tenslotte ook al een aantal nuttige tools voorhanden. Bijvoorbeeld een incentive, maar dit is extrinsieke motivatie. Ik ben echter voorstander van intrinsieke motivatie. HR kan, en moet, dus ook een rol spelen in de noodzakelijke […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.