Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Veldgids vertrouwen – alles onder controle? (boekreview)

De veldgids vertrouwen heeft als ondertitel ‘alles onder controle?’ en daarmee zijn de twee belangrijkste begrippen uit de gids aangehaald. De veldgids vertrouwen is geschreven door Frans de Jong en Angela Ridderling. Zij onderzochten in welke omstandigheden u het beste vertrouwen gebruikt en wanneer controle. De ene strategie werkt namelijk beter in bepaalde situaties in plaats van de andere. Welke dat zijn leest u uiteraard in de veldgids, maar hieronder kan u al eens proeven.

Wat kiest u: vertrouwen of control?

“Het lijkt wel alsof we voor een keuze staan: vertrouwen of control. De “High Trust Society” versus de control-maatschappij. Of op een andere schaal: de Rijnlandse organiseerstijl, gebaseerd op vertrouwen, versus de Angelsaksische, gebaseerd op control en competitie. Of op nog kleinere schaal: ons team vertrouwen, of met control er stevig grip op houden?”

De 7 hoofdzonden van control

Volgens de auteurs gaat het hier om een schijntegenstelling, een paradox. Control is volgens hun niet het tegenovergestelde van vertrouwen. Daarom onderzochten ze de 7 hoofdzonden van control: superbia, avaritia, luxuria, invidia, gula, ira en acedia. De uitkomsten van hun onderzoek bracht hun tot de volgende conclusie.

“In de ruimte die ontstaat door het loskoppelen van het duo vertrouwen en controle kan er ook een pleidooi worden gehouden voor gezond wantrouwen.”

De strategiebepaling van control

Om tot een strategie te komen hebben de auteurs gekozen om twee assen te gebruiken: control en vertrouwen. Het resultaat is een matrix met landschappen waarbij elk landschap een bepaalde strategie kent.

Veldgids_vertrouwen_retentiemanagement

De rivierdelta: laag control en laag vertrouwen. Je weet niet wat er gaat gebeuren en er zijn geen kades – wel een omgeving waarin veel gebeurt.

De steile berg: laag control en hoog vertrouwen. Je moet veel kunnen improviseren, maar wel op je spullen en mede bergbeklimmers kunnen vertrouwen.

De vallei: hoog control en hoog vertrouwen. Lekker overzichtelijk, comfortabel, maar de strom kan zomaar opsteken.

De hoogvlakte: hoog control en laag vertrouwen. De zon schijnt overal, heel overzichtelijk en stabiel. Je ziet ieder grasprietje, maar snelle verandering is onmogelijk.

De strategieën die voortkomen uit de landschappen (en later werden er ook nog dieren aan toegevoegd) hebben invloed op types, teams en organisaties.

Wat is uw bagage?

Voordat u met de concepten in de praktijk aan de slag kan gaan moet u eerst over voldoende bagage beschikken, zo stellen de auteurs. Dit gebeurt op vier niveaus:

  1. hoe je met jezelf omgaat
  2. hoe je met anderen omgaat
  3. hoe je team met andere onderdelen van je organisatie omgaat
  4. hoe je team of organisatie met haar omgeving omgaat

Deze niveaus kennen allemaal hun uitwerking op de bovengenoemde landschappen. Als u wil weten op welk niveau u werkt of binnen welke landschapsstijl, dan moet u surfen naar: www.veldgidsvertrouwen.nl. Daar kan u gratis de test maken.

Mening van Lodi Planting

Het hele boek draait om controle en/of vertrouwen en is opgedeeld in 4 hoofdstukken. De eerste drie hoofdstukken staan hierboven toegelicht. In het laatste hoofdstuk laten de auteurs veel experts (of de literatuur) aan het woord over de begrippen control en vertrouwen. Persoonlijk vond ik hoofdstuk 3 het nuttigst vanwege de vele praktijk-voorbeelden. Zo kon ik de soms vage ideeën van de auteurs helder krijgen.

Tegelijkertijd is de veldgids vertrouwen een zeer luchtig boek. Soms zelfs kinderlijk met de dialogen tussen de twee schrijvers. Dit laatste had ook wel iets. Waar het kinderlijke of luchtige te ver in schoot was toen ze behalve namen van de landschappen ook elk landschap ook een eigen kleur en een eigen dier gingen geven. De bedoeling van de auteurs is helder, maar ik kon me er wel aan storen en voor mij werkte het onthouden zelfs contraproductief.

Voor HR professionals die een meerwaarde zoeken met betrekking tot retentiemanagement is deze veldgids niet interessant genoeg. Echter voor HR professionals die meer informatie zoeken over de begrippen vertrouwen en control is de veldgids wel raadzaam.

Wat zeggen anderen over de veldgids?

Benieuwd wat andere bloggers te zeggen hebben over deze veldgids? Neem dan een kijkje op de speciaal ingerichte pagina. Als u de veldgids vertrouwen wenst aan te schaffen, dan kan u dat doen op via deze speciale link naar managementboek (let wel: zij leveren niet in België).

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Hier las ik kinderlijk. Als duiding van de tweegesprekken. Tussen beide auteurs. Over de kleuren van de landschappen. Met de dieren erin. Daar neem ik afstand van. Als volwassen en slimme vent. Vind ik aan die gesprekken niks kinderlijk. Aan die kleuren en dieren net zomin. Niets daarvan. Het is passende ontspanning. Juist voor een dergelijke gids. Het geeft vorm. Aan de totstandkoming van de inhoud. Prima! […]

  2. […] Lees de complete bijdrage > Delen:FacebookTwitterLinkedInMeerPinterestTumblrGoogle +1StumbleUponPrintE-mailTags: blogtour, het veld in, HR, retentiemanagement […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.