Categorie Trends (retentie-management.com)

VCK congres: Shift or Shrink door Frank Van Massenhove (2013)

Donderdag 19 september was ik te gast op het VCK congres. Dit congres stond volledig in het teken van kwaliteit en bevlogenheid en werd georganiseerd door VCK in samenwerking met Prebes. 

Op mijn programma stonden 6 sessies met inhoudelijke sprekers. Van Massenhove was de eerste spreker op het VCK congres. Hij sprak over de 8 motoren om gelukkige medewerkers te krijgen, maar de nadruk lag vooral op veranderingen, thuiswerken en digitale media bij de FOD. Shift or shrink!

Digitaal is het nieuwe normaal

Digitale is het nieuwe normaal. Dat betekent volgens Van Massenhove dat we gaan naar een tijd, waar nieuwe medewerkers hun eigen apparaten gaan meebrengen naar het werk. Meer nog, zij willen daar vervolgens ook gebruik van maken. Millenials ademen sociale media. Het verbieden van toegang is onmogelijk en weinig zinvol. Dat maakt de nieuwe generatie ook niet gelukkig. Daarom kun je het beter stimuleren.

Hetzelfde geldt voor thuiswerken

Thuiswerken bevordert de creativiteit mits organisaties, en vooral de bazen, luisteren naar de mensen. Een baas is niet meer de slimste binnen een organisatie (of zou het niet mogen zijn!) en hij kan innovatie stimuleren door het bevorderen van co-creatie, samenwerkingen en door geen belang te hechten aan hiërarchie. Dit moeten zij ook wel, want de medewerkers beoordelen voortaan de managers in plaats van andersom.

Worden de resultaten behaald?

Thuiswerken betekent vrijheid geven en afspraken maken. Het resultaat moet centraal staan. Hier zijn ze bij de FOD keihard in. Bij de FOD werken ze dus precies volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Vertel uw mensen niet hoe en waar ze moeten werken, maar managers moeten hun mensen laten nadenken en dat er fouten gemaakt mogen worden. Deze manier van werken maakt de mensen fier en dat moet worden bekrachtigd. Dit maakt mensen gelukkig en is de toekomst!

Transitie van functies naar rollen

Organisaties moeten evalueren van functiebeschrijvingen naar rollen. Organisaties moeten selecteren op basis van talenten en competenties. Bij de overheid gebeurt het werving- en selectieproces volgens dat principe en de toekomstige medewerker wordt beoordeeld door de toekomstige collega’s. Hetzelfde principe gebeurt bij referral recruitment. Dit zorgt voor extreme verbondenheid.

Mening van Lodi Planting

Van Massenhove zou Van Massehove niet zijn als hij zijn verhaal niet op een creatieve manier zou brengen. Zijn slides vertelden een mooi congruent en bovenal inspirerend verhaal waar veel organisaties en HR professionals een puntje aan kunnen zuigen. Een prachtige opener voor een beloofde boeiende en inspirerende dag.

De komende weken komen de andere sprekers ook aanbod met een inhoudelijk sfeerverslag. Maar hoe kijken jullie naar het verhaal van Frank Van Massenhove?

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.