Categorie Tips (retentie-management.com)

VCK congres: Pecha Kucha sessies (2013)

Donderdag 19 september was ik te gast op het VCK congres. Dit congres stond volledig in het teken van kwaliteit en bevlogenheid en werd georganiseerd door VCK in samenwerking met Prebes. Op mijn programma stonden 6 sessies met inhoudelijke sprekers. Na een koffiepauze ging het VCK congres verder met een aantal Pecha Kucha sessies. Dit zijn korte getimede presentaties met een krachtig verhaal. In totaal kwamen vier sprekers hun verhaal vertellen waarvan hieronder vindt u de ongecensureerde en belangrijkste notities.

#1 Piet Cosemans

Niet alle medewerkers zijn gelijk. Piet Cosemans van VDAB vergelijkt het met een wolkenlucht. Sierwolken in de vorm van een veer zijn de belangrijkste soort. Dan heb je ook nog schapenwolken (60%), die de grootste massa vormen binnen een organisatie. 20% zijn laaghangende wolken. De tegenwerkers. Kun je van de laaghangende wolken sierwolken maken? Leiderschap speelt een grote rol en is de hefboom. Hoe gaat de leider om met mistvorming? Drijfveren zijn belangrijk. Zowel persoonlijke als organisatorische. Bindt een medewerker emotioneel met een organisatie en vertel hen wat ze betekenen voor de organisatieresultaten. Waar komt de wind vandaan? Dit kan worden gemeten met MTO en exitinterviews. Gelukkig zijn betekent bevlogen en betrokken zijn.

#2 Sofie Questier

Verkeersveiligheid via BIVV. Verkoopspraatje en van buiten geleerd. Bevlogenheid begon in 2011. Gebrek aan leiding en goesting. Alle medewerkers zijn VIP bij BIVV. Er wordt verwacht dat ze hun beste beentje voorzetten. Taakeisen zijn daarom belangrijk. BIVV geeft hulpbronnen. Expertise opbouwen is essentieel en interne communicatie is belangrijk. Zorgt bevlogenheid voor betere resultaten?

#3 Koen Van Roey

Bevlogenheid en engagement op de werkvloer. Laat vakjargon achterwege en communiceer de taal die de medewerkers spreken. Betekent zelf de handen uit de mouwen steken, werk mee aan de oplossing en communiceer direct en rechtstreeks met de collega’s (ook als directie zijnde). Deel goede praktijkervaringen (vind niet opnieuw het wiel uit). Werk samen. Ga voor herhaling. Boodschappen worden niet direct opgenomen. Bevlogenheid betekent ook het uitdragen van een identiteit. Bijvoorbeeld vuil ruimen op festivals omdat je er in gelooft. Peter- & Meterschap is ook een factor bij bevlogenheid.

#4 Eric Vernaillen

Bevlogenheid is een groepsgebeuren en zeker niet de enige stervlieger (vaak de manager?). Dit begint met het directieteam en dan moet het worden gedragen door de werkvloer. Lichaam, hart en ziel moet in het werk worden gestopt. Dit begint bij het werving- en selectieproces. De waarden moeten voorop staan. Een waardengedreven organisaties (visie, misie en dat resulteert in de waarden). Het gaat om mensen en niet om functies. Leiderschap moet worden getoond in de dagdagelijkse praktijk. Een concrete invulling geven. De visie moet dagelijks worden geleefd. Perspectief is belangrijk bij het creëren van bevlogenheid. De richting moeten gevolgd en dit moet niet met de leider voorop, maar moet als team zijnde gebeuren. Staat haaks op zijn verhaal in het begin. Een geïntegreerd verhaal gebaseerd op duurzaamheid.

Mening van Lodi Planting

De Pecha Kucha sessies waren een leuk en goed intermezzo tussen de meer inhoudelijke voordrachten. Hier werd me ook duidelijk dat sommigen meer benadigd zijn om een verhaal op een goede en enigszins interactieve manier over te brengen in plaats van een ‘verkoopspraatje’ te houden voor een geïnteresseerd publiek. De top presentatie voor mij was absoluut die van Piet Cosemans die niet alleen beeldende slides gebruikte, maar ook  verhaal bracht en dat op een pakkende manier verkocht. Dergelijke sessies zijn mijn inziens een blijver.

Kende jij Pecha Kucha al? Wat vind je ervan? 

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.