Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

VCK congres: de mytes van bevlogenheid door Marcel van Marrewijk (2013)

Donderdag 19 september was ik te gast op het VCK congres. Dit congres stond volledig in het teken van kwaliteit en bevlogenheid en werd georganiseerd door VCK in samenwerking met Prebes.

Op mijn programma stonden 6 sessies met inhoudelijke sprekers. Bevlogenheid kent een aantal mythes. Van Marrewijk, de laatste spreker van het VCK congres, kent de pijnpunten van bevlogenheid en legt ons deze graag uit. Gelukkig somt hij ze niet alleen op, maar koppelt van Marrewijk deze aan een concrete oplossing waar uiteindelijk iedereen van profiteert.

Meten van tevredenheid is niet langer voldoende

Investeer in tevreden medewerkers en je krijgt sterker shareholders was het motto in het begin van deze eeuw. Maar het meten van tevredenheid is niet langer voldoende. Het gaat anno 2013 om bevlogen medewerkers. Bevlogen mensen productiever en creatiever, maar bevlogenheid kent ook een einde (het is een evalutionair proces) waar organisaties rekening mee moeten houden.

Risico’s bij tevredenheid en bevlogenheid

Uiteindelijk stopt het bevlogen zijn en zal bevlogenheid leiden tot een dalende productiviteit en gaat geborgd met een aantal risico’s bijvoorbeeld een burn-out. Daarnaast leidt tevredenheid tot comfortzones en dat is een risico. Hetzelfde geldt voor bevlogenheid. Hier is het risico hyperzones. Dit zijn zones met continue druk waar er meer moeten worden gedaan met minder middelen. Dit betekent dat de verbinding centraal moet staan.

Is bevlogenheid dan slecht?

Dit betekent niet dat bevlogenheid per definitie slecht is. Er zijn talloze voordelen met positieve effecten van bevlogenheid. De vraag die we dus moeten stellen: werken we wel bevlogen (is dus iets anders dan tevreden)? Uit cijfermateriaal blijkt dat dit in Nederland en België niet het geval is. Maar nogmaals: er zijn risico’s verbonden aan bevlogenheid die invloed uitoefenen op de risico’s en de productiviteit van een persoon. Dus hoe kunnen het werkvermogen, de vitaliteit en de employabiliteit leiden tot duurzame inzetbaarheid?

Wat moeten we dan doen met bevlogenheid?

Het goede nieuws is dat deze risico’s kunnen worden gemanaged. Meer nog, er zal een tijd komen waar dit kan worden voorspeld. In tussentijd begint begint de verantwoordelijkheid bij het individu zelf. Mensen moeten zelfredzaam worden en een vinger aan hun eigen pols houden. Tegelijkertijd is er ook een rol weggelegd voor de intermediairs, die nu vaak achtergestelde vragenlijsten aanbieden.

Wat maakt de BPR-toolbox anders?

De BPR toolbox, die binnenkort ook in Vlaanderen verschijnt, zal hier leidend kunnen zijn. De BPR toolbox is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar eigenlijk is het een start om de acties die hier uit voortkomen. In feite krijgt de bevraagde persoon een individueel actiepakket waar hij/zij mee kan werken. Een prachtig voorbeeld van zelfredzaamheid.

Mening van Lodi Planting

Van Marrewijk is een benadigd spreker en kan boeiend vertellen over begrippen als bevlogenheid en medewerkerstevredenheidonderzoeken (leuk woord voor het spel galgje). Op dit platform is reeds eerder aandacht besteed aan de oplossing die van Marrewijk voorstelt en daar zie ik veel potentie in. Hier worden niet alleen de medewerkers (lees: de mens) beter van, maar ook de organisaties en partijen (organisaties en freelancers) die werken rond de duurzame inzetbaarheid van mensen.

Hoe kijk jij naar het begrip bevlogenheid? Laat jouw visie achter in de comments! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.