Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

VCK congres: van burn-out naar eigenwijsheid door Lucie Franssen (2013)

Donderdag 19 september was ik te gast op het VCK congres. Dit congres stond volledig in het teken van kwaliteit en bevlogenheid en werd georganiseerd door VCK in samenwerking met Prebes.

Op mijn programma stonden 6 sessies met inhoudelijke sprekers. Antwoorden op de vraag “wie ben je?” is moeilijk dan “wat doe je?”. Als je iets met hart en ziel doet dan ben je bevlogen. Maar bevlogen medewerkers hebben een verhoogde kans op een burn-out. Het lichaam wil dan niet meer mee. Hoe kan het dat je raakt opgebrand door iets wat je graag doet en waar je goed bent? En hoe kun je jezelf herstellen? Lucie Franssen, de 4de spreker van het VCK congres, vertelt haar persoonlijk verhaal.

Het menselijke machtspel is alom aanwezig

Macht is een spel dat uiteindelijk iedereen onderuit haalt. Tenminste als er geen verdieping van bevlogenheid heeft plaatsgevonden. Het tekort aan inzicht in het onmenselijke steekspel brengt ons in evenwicht. Dit komt onder andere doordat we niet beseffen dat we er aan deelnemen, dat we niet (willen) geloven dat het overal aanwezig is (ook binnen onszelf) en dat we kracht niet kunnen inschatten. Het ontbreken van deze elementen is niet de boosdoener, maar de actie-reactie hierop wel. We betwisten continu elkaars opmerkingen, vragen en stellingen. Het gaat om elkaar bezielen in plaats van betwisten. We moeten creageren in plaats van reageren.

Bevlogenheid is meer dan een hart en ziel

Bevlogenheid is niet iets met hart en ziel doen, maar het is wel iets met eigen kracht doen. Hiervoor moeten het denken, voelen en doen in evenwicht zijn met onszelf en de omgevingen dat gaat verder dan het Newtoniaans denken (actie/reactie). We moeten dus op zoek gaan naar creatieve oplossingen.

Creatieve oplossingen en de nieuwe waarden

Creatieve oplossingen kunnen worden gevonden in eigenwijsheid, integriteit, authenticiteit en waarachtigheid. Dit zijn universele waarden voor de nieuwe definitie van bevlogenheid. Niet langer denken in problemen maar wel in oplossingen. Dat maakt dat we veel meer moeten afleren in plaats van bijleren. Nu vechten we tegen de huidige systemen en vooral onszelf. Wie maakt jou gelukkig? Juist, jijzelf! Stel zelf scherpere keuzes door bewustzijn. Dit proces is niet eenvoudig, maar uiteindelijk loont het grensoverschrijdend gedrag veel meer de moeite.

Macht en onmacht

Macht en onmacht ontmoeten elkaar continu. Dat brengt ons bij keuzebereidheid. Wij moeten de kracht hebben om de keuze te maken en er voor kiezen om een andere weg te kiezen. Dit is een dunne lijn die ligt tussen vechten en vluchten. Hoe kun je die dunne lijn verdikken? Het gaat over het invoelen van je keuzes en daar daadwerkelijk achterstaan.

De mening van Lodi Planting

Ik vond het een zeer wollig, maar persoonlijk, verhaal op basis van dieperliggende gevoelens en emoties die moeilijk te concretiseren zijn. Het is een zacht verhaal met invloeden over de filosofische wetenschap van bevlogenheid vertelt door iemand die een nieuw woord (creageren) heeft bedacht.

Wat ik heb onthouden is dat je zelf bewust moet kiezen voor de acties die je uitvoert. Wat is jou het meeste bijgebleven? Laat je reactie na in de comments.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.