Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Van tevredenheid naar betrokkenheid van medewerkers

Organisaties moeten evalueren van het meten van tevredenheid naar betrokkenheid van medewerkers. Er is namelijk een cruciaal verschil tussen tevredenheid en betrokkenheid van werknemers. Tevredenheid is drukt een bepaalde stemming uit, is vooral gekoppeld aan het werk zelf en hecht geen belang aan wat de medewerker wil bijdragen. Bij betrokkenheid gaat het erom dat iemand achter de doelen van de organisatie staat, zich er emotioneel mee verbonden voelt, qua gedrag bereid is zich extra in te zetten én van plan is om bij de organisatie te blijven. Lang leven betrokken personeel! 

Betrokkenheid van medewerkers

Tevreden medewerkers zijn niet meteen betrokken medewerkers

Tevreden medewerkers zijn dus niet meteen betrokken medewerkers. Een tevreden werknemer is iemand die graag komt werken, maar zelden iets extra’s, wat niet in de functieomschrijving staat, uit te voeren. Dit zijn niet per definitie slechte medewerkers, maar betrokken werknemers leveren wel veel meer op.

Betrokkenheid van medewerkers verhogen betekent meer omzet

Net zoals gelukkige werknemers zijn betrokken werknemers productiever dan hun niet betrokken werknemers. Door hun verhoogde productiviteit, en bijkomende positieve effecten als minder verloop, zorgen zij ook voor meer omzet. Dat is een belangrijke conclusie die Harris Interactive heeft getrokken. Het onderzoeksbureau vergeleek twintig organisaties met het hoogste percentage betrokken werknemers met de onderste twintig. Organisaties die de betrokkenheid van medewerkers optimaliseerden zagen hun winst met 2% stijgen, terwijl de bedrijven in de onderste regionen de winst juist met dat percentage zagen dalen. Verder bleek uit het onderzoek dat een Beste Werkgever zijn grote impact heeft op het engagement van personeel. Iets wat ik altijd al riep, maar nu wordt ondersteund door onderzoek. Beste werkgevers kenmerken zich door een gemiddeld twintig procent hoger engagement, één derde minder verloop en twee keer zoveel open sollicitaties.

Betrokkenheid als sleutel tot succes

Organisaties moeten betrokkenheid zien als sleutel tot succes. Elke organisatie zou daarom best de betrokkenheid van hun medewerkers onderzoeken, zodat het management in combinatie met HR als business partner, een beeld  krijgt van de verbondenheid van hun medewerkers. Een dergelijk onderzoek levert vervolgens de nodige concrete actiepunten op die het strategisch retentiebeleid kunnen verfijnen.

De belangrijkste inzichten m.b.t. betrokkenheid

Harris Interactive heeft een aantal onderzoeksresultaten inzichtelijk gemaakt met betrekking tot betrokkenheid. De betrokkenheid van medewerkers vergroten heeft invloed op de volgende punten:

 • 37% heeft een duidelijk beeld van wat hun organisatie wil bereiken en waarom.
 • 1 op de 5 is enthousiast over de goals van hun team en de organisatie.
 • 1 op de 5 medewerkers ziet een verband tussen hun eigen taken en de goals van hun team en de organisatie.
 • de helft is tevreden over het werk dat ze verricht hebben aan het eind van de week.
 • 15% heeft het gevoel dat de organisatie hun volledig ondersteund om hun doelen te behalen.
 • 15% heeft het gevoel te werken in een omgeving waarin veel vertrouwen is.
 • 17% heeft het gevoel dat de organisatie open communicatie stimuleert, waarbij ieders mening wordt gerespecteerd en die resulteert in nieuwe en betere ideeën.
 • 10% heeft het gevoel dat de organisatie mensen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid voor resultaten.
 • 20% vertrouwt de organisatie volledig.
 • 13% heeft veel vertrouwen en een goede samenwerking met andere groepen en afdelingen.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft betrokkenheid van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over betrokkenheid?[/box]

Voor deze blog heb ik mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald. Benieuwd wat ik zeg op Twitter of LinkedIn

2 antwoorden
 1. Sander Oldenkamp
  Sander Oldenkamp zegt:

  Mooie blog Lodi, zonder al te hard op je borst te kloppen, toch altijd prettig als de cijfers je overtuiging blijken te ondersteunen.

  Twee procent winst vind ik niet echt overtuigend trouwens. Andere onderzoeken geven hogere percentages aan (vanuit consultancies maar ook vanuit objectiever academisch onderzoek).

  Zelf heb ik ook al eens in een blog en Prezi gewezen op de cruciale verschillen tussen ‘werknemertevredenheid’ en ‘werknemerbetrokkenheid’ (onder de verzamelterm ‘engagement’) http://bit.ly/zUTfYq.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Klopt. Die 2 procent is niet echt overtuigend. Tegelijkertijd zijn de laatste percentages des te meer overtuigender. Je Prezi ken ik en die zit goed in elkaar! Een absolute aanrader voor iedereen die daar meer over wil weten!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.