Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

Uitstroom van personeel: het waarom en hoe?

Uitstroom van personeel moet worden gemanaged. Dat geldt voor diegene die verplicht moeten vertrekken omdat zij bijvoorbeeld ontslagen worden. Maar dat geldt zeker ook voor diegene die vrijwillig de organisatie verlaten. In het personeelsbeleid moet er dus aandacht worden besteedt aan het managen van uitstroom. Hieronder wordt u uitgelegd waarom dat zo is. Eveneens wordt uit de doeken gedaan hoe u uw uitstroom van personeel kan managen.

3 redenen waarom u uw uitstroom van personeel moet managen

Reden 1: de hoge kosten van verloop

In eerste plaats kent vrijwillig personeelsverloop hoge kosten. Een niet-gedwongen werknemer die vertrekt kost al gauw 50.000 euro. Een vertrekkende manager het dubbele. Niet weten waarom iemand vertrekt is alleen daarom al een doodzonde.

Reden 2: goed werkgeverschap nastreven

Een andere reden waarom het managen van uitstroom belangrijk is, is vanwege goed werkgeverschap. Een organisatie dat gelooft in de kracht van de mens en deze centraal zet moet uitstroom managen. Wanneer zij dat niet doen, geven zij verkeerde signalen af. Niet alleen naar diegene die weggaan, maar vooral naar diegene die blijven. Daarbij maakt uitstroom deel uit van het proces: instroom – doorstroom – uitstroom. Een ‘goede’ werkgever werkt aan al deze facetten.

Reden 3: bind en boei uw medewerkers

Uitstroom managen is ook een vorm van binden en boeien. De derde reden. Natuurlijk de werknemer vertrekt en dat is allesbehalve een gebonden werknemer. Maar door een laatste exitgesprek te voeren wordt er op een goede manier uit elkaar gegaan. Meer nog door het voeren van een dergelijk gesprek wordt de deur op een kier gehouden. De geschiedenis leert ons dat 22% van de vertrokken werknemers te zijner tijd graag nog eens zou terugkeren naar de oude werkgever. Zij worden boomerangwerknemers genoemd. De werknemer komt terug en dat is ook een vorm van binden.

U heeft ongetwijfeld nog redenen waarom organisaties uitstroom moeten managen. Deel uw mening onderaan in het feedbackgedeelte.

4 stappen hoe u uw uitstroom kan managen

Nu u weet waarom u de uitstroom van personeel moet managen wilt u vast weten hoe u dat moet doen? Een mogelijkheid om dit te doen is aan de hand van het uitstroomproces.

Stap 1: een exitformulier laten invullen

Het uitstroomproces begint met het exitformulier. Een vertrekkende werknemer een exitformulier laten invullen dient vooral om de vertrekreden te achterhalen. Als u weet waarom medewerkers weggaan, dan kan u er iets aan doen.

Stap 2: het analyseren van de resultaten

Als u voldoende ingevulde exitvragenlijsten heeft dan kan u de antwoorden (laten) analyseren. Sommige uitkomsten zullen verbazen. Andere liggen in lijn met uw verwachtingen. Hoe dan ook als een vertrekreden meer dan normaal vaak voorkomt, dan zal u oplossingen moeten gaan bedenken. U wilt immers niet dat alle vertrekredenen blijven bestaan.

Stap 3: het voeren van een exitgesprek

In het kader van goed werkgeverschap is een laatste face-to-face gesprek, zijnde het exitgesprek, met de vertrekkende werknemer de volgende stap. Door het voeren van een exitgesprek laat u zelfs de deur op een kier.

Stap 4: het houden van een postexitgesprek

De derde en laatste stap in het uitstroomproces is het houden van een postexitgesprek. Als u tot slot de antwoorden wil testen op consistentie of een mogelijkheid wil creëren om elkaar nog eens te spreken/zien, dan is het houden van een postexitgesprek een goede mogelijkheid.

Uitstroom als onderdeel in het personeelsbeleid

Idealiter maakt het uitstroomproces onderdeel uit van uw personeelsbeleid. Zo bent u in staat om uitstroom strategisch aan te pakken in lijn met de organisatiedoelstellingen. Dat betekent ook dat u managers en leidinggevende mag afrekenen op “harde” KPI’s als personeelsverloop, verzuim, absenteïsme, enzovoort.

Wilt u alles weten over exitgesprekken? Koop dan het e-book: Manage uw uitstroom als een Beste WerkgeverDeze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor alle artikelen met dit thema.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. Week 2 – HRM4 schreef:

    […] Planting, L. (2017, 5 april). Uitstroom van personeel: het waarom en hoe? Retentiemanagement. https://www.retentie-management.com/uitstroom-van-personeel-het-waarom-en-hoe/ […]

  2. […] Waarom u uw uitstroom moet managen als een Beste Werkgever heeft u al kunnen lezen. Wanneer u uw uitstroom als een Beste Werkgever gaat managen via het uitstroomproces dan heeft dat tal van voordelen. De twee hoofdpunten zijn reeds gekend: de vertrekreden achterhalen zodat u er iets aan kan doen en op een nette manier van elkaar afscheid nemen. Er zijn echter nog andere redenen, en dus voordelen, waarom u uw uitstroom moet managen als een Beste Werkgever. De 3 belangrijkste voordelen worden hieronder opgesomd en toegelicht.  […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.