Categorie FAQ (retentie-management.com)

U bent ontslagen wat nu?

U bent ontslagen! Het eerste wat u zich logischerwijs afvraagt is wat nu? Om u te begeleiden doorheen dit emotionele proces hebben we alle beschikbare informatie verzameld. 

Waarom bent u ontslagen?

Voordat u overgaat tot praktische oplossingen en de te volgen stappen is het raadzaam na te gaan waarom u bent ontslagen en wat de beste ontslagregeling is. Wanneer u hier niet zeker van bent, dan is het raadzaam om eerst juridische hulp in te schakelen vooraleer u het administratief kluwen ontrafeld. Hiervoor kunt u gratis terecht bij het justitiehuis van uw provincie of andere gespecialiseerde instellingen.

1. Neem officieel afscheid van uw collega’s

Nog voordat u met alle administratieve taken begint zou u officieel afscheid moeten nemen van uw collega’s. Studies wijzen uit dat dit verstandiger is dan wanneer u als een dief in de nacht zou vertrekken. Als u afscheidt neemt kunt u namelijk het hoofdstuk beter afsluiten zodat u met minder negatieve gevoelens blijft zitten.

2. Schrijf u in bij VDAB

Als u bent ontslagen moet u enkele administratieve zaken regelen. Op die manier krijgt u tijdig een werkloosheidsuitkering en wordt uw inkomen niet onderbroken. Dit betekent dat u zich als eerste moet inschrijven bij VDAB als werkzoekende. U kunt dit online doen via de website van VDAB of telefonisch op het gratis nummer 0800 30 700 (elke werkdag van 8 tot 19 uur).

3. Vraag een uitkering aan

De tweede administratieve stap is met het inschrijvingsbewijs van VDAB naar uw vakbond of hulpkas gaan en een werkloosheidsuitkering aanvragen. Dit is een uitkering die u krijgt wanneer u een tijd in loondienst heeft gewerkt. U hoeft niet te wachten tot u alle vereiste documenten hebt (bijvoorbeeld uw C4).

4. Check of u outplacement kunt volgen

De volgende administratieve stap is nagaan of u verplicht outplacement kunt volgen om uw uitkering te ontvangen. Outplacement houdt in dat u wordt begeleid bij het zoeken naar werk. Het is verplicht als u ouder bent dan 45 jaar en meer dan 1 jaar bij uw ex-werkgever werkte. Het is ook verplicht wanneer uw werkgever een tewerkstellingscel heeft opgericht na een collectief ontslag. In beide gevallen bent u verantwoordelijk voor uw eigen inschrijving tenzij uw ex-werkgever dat voor u heeft gedaan.

5. Start uw zoektocht naar nieuw werk

Als u bovenstaande stappen heeft doorlopen zou u kunnen starten met uw zoektocht naar nieuw werk. Soms is het echter niet eenvoudig om meteen weer op zoek te gaan.

Verwerk u emoties

Het blijvende emotionele proces (zeker na een lang dienstverband) is niet te onderschatten. Trek voldoende tijd uit om al uw emoties te verwerken. Ook al heeft u het gevoel dat het onterecht of onverdiend was het heeft weinig zin om boos of verbitterd te blijven. Het leven is daarvoor te mooi. Daarom is het ook belangrijk om officieel afscheid te nemen van uw collega’s.

Investeer tijd in uzelf

Uw emoties verwerken is één ding. U zult ook moeten uitzoeken welke richting u nu op wilt. Hierbij moet u focussen op uw sterke kwaliteiten. Doen wat u graag doet is belangrijk en dat gaat eenvoudiger wanneer u ergens goed in bent. Het uitzoeken hiervan kost tijd en vraagt een kritische houding ten opzichte van uzelf. Dit impliceert ook dat u niet de eerste de beste job hoeft aan te nemen en dat u mag genieten van uw verworven vrijheid.

Ga solliciteren

Wanneer u uw emoties min of meer onder controle heeft en wanneer u voldoende tijd in uzelf heeft geïnvesteerd is het tijd om te gaan solliciteren. Soms is het raadzaam om hiervoor een training te volgen. Zeker wanneer u allang niet meer heeft moeten solliciteren.

Het is belangrijk te weten dat u tijdens uw zoektocht niet hoeft te verbergen dat u bent ontslagen. Zeker niet wanneer u geen ernstige fout ten gronden is gelegd. Tegelijkertijd moet u er bij uw zoektocht ook niet de nadruk op leggen. Het zou dan zomaar kunnen dat u vervalt in negatieve emoties terwijl u tijdens uw sollicitaties juist positieve energie moet gebruiken.

Leer netwerken

Nieuw werk vinden betekent ook dat u nieuwe mensen zult en moet ontmoeten. Bekijk welke mensen interessant zijn voor uw toekomstig werk en onderzoek op welke manier u hen kunt benaderen. Investeer ook tijd in de nieuwe mensen die u heeft ontmoet. Vraag hoe u hen kunt helpen en doe het nodige wanneer u kunt. Anderen zullen vervolgens hetzelfde voor u doen en zo bemachtigt u sneller de door u gewenste nieuwe baan. Netwerken kan ook betekenen dat u sociale media gaat inzetten, gaat beginnen met een blog, gaat reageren op discussies, dat u naar netwerkevents gaat gaan, enzovoorts.

Weet tot slot dat u niet alleen bent en dat er tal van mensen zijn die u verder willen en kunnen helpen ongeacht uw situatie.

Deze blog heeft het ontslaggesprek als thema. Klik op de hyperlink voor alle artikelen met dit thema.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.