Categorie Trends (retentie-management.com)

U bent de Beste Werkgever van België. Proficiat aan de 100+ winnaars!

U bent uitgeroepen tot de Beste Werkgever van België in 2014. Proficiat! Maar weet u dat minstens 100 andere bedrijven zich ook Beste Werkgever mogen noemen? Dus wat is het winnen van deze titel nog waard? Of anders gevraagd: waarom doet u nog mee aan deze ratrace?

Waarom doet u mee aan deze competitie?

Bedrijven die meedoen halen vaak begrippen aan die kaderen rond Employer Branding. De winnaars krijgen in feite bevestiging van hun goed gevoerd personeelsbeleid, gezien de criteria waar men op wordt beoordeeld, en mogen zich als dusdanig profileren. Hierin schuilen voor hun een aantal mogelijkheden zoals het aantrekken en behouden van talent. Wie wilt immers niet bij een Beste Werkgever werken? Maar wat betekent het krijgen van de titel Beste Werkgever nog als 100 andere bedrijven zich ook zo profileren?

Redenen om niet meer mee te doen

Ik geloof steeds minder in de meerwaarde van de titel. Het kaf wordt niet meer van koren gescheiden. Vroeger, toen de dieren nog konden praten, moest je echt goed zijn en moeite doen om een wedstrijd te winnen. Zo ook in het wonderschone HR-landschap als het ging over de titel van Beste Werkgever. Maar tijden veranderen…

1. Aantal organisatoren

Er zijn te veel organisatoren. In een klein landje als België, in Nederland is het trouwens niet beter, bestaan er alleen al vier organisatoren. Twee van hen, Great Place To Work (GPTW) en Top Employers, maakten afgelopen week hun respectievelijke Beste Werkgevers bekend. Later dit jaar maken ook Randstad en Employer Of The Year hun winnaars bekend.

2. Manier van onderzoeken

Elke organisator predikt met superlatieven dat hun wedstrijd de beste, meest origineel, gedegen, onderbouwd, enzovoort is. Feit blijft dat men het personeelsbeleid van een organisatie moet onderzoeken, maar als het puntje bij paaltje komt, dan gaat het over wie welke organisatie in zijn portefeuille heeft.

Daarnaast moet je bij sommige organisatoren geld betalen om mee te dingen naar de titel van Beste Werkgever. Wat ik me dan afvraag is hoe objectief de resultaten dan zijn? Een bedrijf dat betaalt om mee te doen zal willen winnen. Aan de medewerkers vragen om goed, wat niet gelijk staat aan eerlijk, te antwoorden.

3. De resultaten

De Beste Werkgevers van België in 2014 zijn bekend. Jawel, we zijn begin maart en de Beste Werkgevers van 2014 zijn al bekend. Knap! Behalve dat zijn ze ook weinig verassend. Uit de resultaten van GPTW kwamen Torfs en AE als winnaars uit de bus. Top Employers pakte uit met maar liefst 50+ gecertificeerde winnaars. Schoenenwinkel Torfs draait al jaren mee in de top, volgens Great Place To Work, in de categorie meer dan 500 medewerkers. AE wint volgens dezelfde organisator voor de tweede keer op rij de titel van Beste Werkgevers in de categorie minder dan 500 medewerkers. Bij Top Employers staat meedoen bijna gelijk aan winnen. Ook bij Randstand is er weinig variatie op te merken.

4. Het werkt averechts

Als je door een gemiddelde winkelstraat (Boulevard d’interim) loopt in een willekeurige stad, dan prijken daar velerlei stickers van Beste Werkgevers tegen de ruit. Door het al geroep werkt het krijgen van de titel averechts, want wie weet nu nog wie echt de Beste Werkgever is? En gaat het daar nog wel om? Bedrijven die niet meedoen aan de wedloop focussen zich op hun core business. Hierdoor kunnen zij betere producten en diensten ontwikkelen waarvoor zij uiteindelijk (in the long run) worden erkend en ook de beste medewerkers zullen aantrekken.

Doet u volgend jaar weer mee?

Toegegeven, het is leuk om erkend te worden in datgene waarin je uitblinkt, maar er zijn mijn inziens voldoende redenen om niet mee te doen aan deze competitie. Een meer diepgaande uitleg over het waarom en de drijfveren van bedrijven, is er een zeer kritisch stuk verschenen: werkgever van het jaar: zin en onzin van ‘Employer Branding’. Ik raad je zeker aan om dit te lezen als je overweegt om volgend jaar mee te doen, want ik denk dat er voldoende andere manieren zijn om je te profileren als een goede werkgever!

Deze blog heeft Beste Werkgever als thema. Klik op de hyperlink voor alle artikelen met dit thema.

4 antwoorden
 1. Caro
  Caro zegt:

  Hey Lodi, interessant artikel. Ik heb onlangs contact gehad met Top Employers en anders dan de anderen zeggen zij geen wedstrijd te zijn. Zij bevragen ook niet de kant van de medewerkers maar gaan dieper in op topics die waarond HR een uitgewerkt beleid zou moeten hebben. Zij vragen hiervan ook bewijsstukken dus het is niet zo dat je om het even wat kan meegeven. Ik vind het een interessant gegeven net omdat het een benchmark is tegenover andere grote bedrijven. Gezien zij sinds ’91 gegevens verzamelen beschikken zij over een enorme databank en evolutie. Echter, ik heb nog geen ervaring met de andere drie ‘wedstrijden’ waardoor ik moeilijk kan oordelen welke van de vier de representatiefste resultaten weergeeft. Ik kan je zeker volgen als je zegt dat het moeilijk is het kaf van het koren te scheiden. Ook naar employer branding toe, potentiele kandidaten weten het ook niet meer en zien overal wel zo een sticker hangen. Wie is nu de beste? Maar ook wat wil dat inhoudelijk zeggen ‘beste werkgever’?

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dag Caro(line), bedankt voor je reactie! Ik laat me kritisch uit over de Beste Werkgevers precies omwille van je laatste vraag. Bedrijven die meedoen aan de wedstrijd (niemand zal beweren dat het een wedstrijd is, maar toch worden er prijzen op het einde van de meet uitgedeeld) zijn op zoek naar een vorm van (media)aandacht en erkenning. De reden hierachter verschilt voor elke organisatie (bijvoorbeeld aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers) en dat is vaak zeer terecht, maar waar wordt nog het onderscheidt gemaakt? Niet door zo’n sticker toch? En je levert bewijs om te lijken op je concurrent? De truc is juist om datgene te doen wat je medewerkers vragen om te doen of nog beter voordat ze het vragen. Dat is in mijn ogen een Beste Werkgever en dat zou een bedrijf zijn waar ik zou willen werken. Daar hebben die bedrijven geen sticker voor nodig…

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] > NRC Beste Werkgeversonderzoek: 20 beste werkgevers. Accenture en ORMIT komen net als vorig jaar als beste uit de bus in het ‘Beste Werkgeversonderzoek 2015/2016’, dat recentelijk werd uitgevoerd door NRC Carrière. Het zoveelste lijstje van Beste Werkgevers. Lang leve aan alle winnaars. […]

 2. […] is de wedstrijd van een goede werkgever zijn waarde aan het verliezen. Hier heb ik al eens een kritisch betoog over gehouden. Het belangrijkste is dat bedrijven evenveel tijd en moeite stoppen in hun mensen als […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.