Categorie Tips (retentie-management.com)
Tips om medewerkers te binden en te boeien

Op HRWorld geeft men sinds gisteren aandacht aan retentie(management). Er is een gastbijdrage verschenen van Els Peeters van Edeps met als titel tips om medewerkers te binden en te boeien. Het betreft hier 3 tips die ik hieronder kort zal toelichten.

1) respecteer de mens

Als je het echt wilt hebben over menselijk respect, dan hoort ieder mens respect te tonen tegenover andere mensen omdat ze mensen zijn. Dan betekent respect dus niet afstand creëren maar erkennen dat de ander mens is en dat je gelijkwaardig bent aan elkaar. Je zou het eigenlijk beter waardering kunnen noemen. Zo hoort ook de leider met zijn medewerkers om te gaan: macht is wel wat anders dan gezag, het verschil zit hem in het respect.

Respect tonen naar elkaar lijkt mij ook essentieel. Het hebben van respect zit ook in meerdere redenen van verloop verweven. Bijvoorbeeld bij het inzetten van performance management als coachingstool. Of de relatie tussen de manager en werknemer waarbij de manager zowel het probleem als de oplossing kan zijn. In beide gevallen staat respect centraal.

2) de toekomst verhelderen

Uit onderzoek onder 14.000 Europese werknemers, blijkt dat ondernemers die hun personeel duidelijk vertellen wat hun visie en richting is, vaak een meer betrokken, toegewijd en productief werknemersbestand hebben. Managers die de bedrijfsstrategie duidelijk weten over te brengen, verschaffen hun personeel daarmee inzicht in hoe ze het best kunnen bijdragen tot het succes van de onderneming.

Een inhoudelijk goed punt, dat mijn inziens verder gaat op de respectrelatie tussen de manager en de werknemer. Daniel Pink bespreekt in Drive ook 9 tips om als organisatie minder autoritair te zijn.

3) de organisatie moet het hoofd en hart veroveren

Werknemers willen zichzelf kunnen herkennen in de identiteit van de organisatie. Ze gaan werken voor de club die bij hen past, net zoals ze op zaterdag voetballen bij de voetbalclub die bij hen past. Dit “wij-gevoel” heeft niet alleen voordelen bij het aantrekken van mensen, maar deze mensen zijn tevens honkvaster nadien, wat van levensbelang is voor een bedrijf.

Deze laatste tip is bijna filosofisch zo mooi. Natuurlijk draait het hele retentiebeleid rond deze inzet, maar blijkt de uitvoering hiervan veel moeilijker dan gedacht. Gisteren tijdens het retentiemanagement ontbijt werd het nog maar eens pijnlijk bevestigd dat het in de praktijk vaak veel moeilijker is dan in theorie. Als we deze tip mogen ontleden en minder soft maken, dan spreekt Els eigenlijk over employer branding en waarom dat zo belangrijk is.

Een ‘great place to work’ is dan ook een organisatie waarbij medewerkers vertrouwen hebben in hun bedrijf,  trots zijn op wat ze doen en plezier hebben met hun collega’s. Bovendien is het een organisatie waarin je je ontwikkelt en van toegevoegde waarde bent voor je klanten en je leveranciers.

Het zijn goede tips, maar persoonlijk vind ik het jammer dat het te vaag, te soft blijft. Misschien ligt dit ook allemaal wel aan mij, want Els Peeters legt in haar besluit uit waarom dit zo “vaag” blijft.

Medewerkers werven, binden en boeien gaat niet uitsluitend over managementsystemen (competentie management, verloning,…) maar hoofdzakelijk over “humane” aspecten:  respect, integratie, cultuur, communicatie, feedback,… zaken die niet aan universiteiten of hogescholen worden gedoceerd.

Een andere insteek zover is duidelijk. Wellicht focus ik te hard op het strategische aspect focus met daaraan de ROI gekoppeld. Maar dit gebruik ik om organisaties te kunnen overtuigen om een retentiebeleid te hebben. Daar bovenop kan HR zich op deze manier profileren als een business partner. Uiteindelijk draait het vaak wel om de softere toets als in respect en dergelijke meer. Maar daar overtuig je geen management mee of wel? In elk geval wordt er weer over retentiemanagement gesproken en wordt er iets aan het verloop gedaan en dat is een goede zaak!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald.)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] conclusie dat de manager zowel de oplossing als het probleem kon zijn. Daarnaast bleek uit de blog tips om werknemers te binden en boeien dat er ook een grote rol voor de manager weggelegd evenals in de blog over het Paarse […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.