Categorie Trends (retentie-management.com)
Thuiswerken en retentiemanagement

Afgelopen donderdag (8 december) was het de nationale thuiswerkdag in België. De voordelen van thuiswerken zijn niet mis. Uit onderzoek lijkt consistent naar voren te komen dat de werknemer een hogere mate van autonomie, relatiekwaliteit en privé-werk balans ervaren waardoor deze meer tevreden zijn over zijn werk, hogere prestaties levert, loyaler zijn, en minder stress ervaren. Een reden voor mij om nog eens dieper in het thuiswerken, het telewerken en het Nieuwe Werken te duiken en een link te zoeken met retentiemanagement oftewel het binden en boeien van werknemers.

Het aandeel thuiswerkers neemt toe

In Nederland blijft het aandeel telewerkers toenemen zo blijkt uit een analyse van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Ten op zichten van 2007 is dat een stijging van 16%.  Is dat een hoog percentage rekening houdend met de inmiddels geïnstalleerde hype rond het Nieuwe Werken? Persoonlijk denk ik dat percentage zelfs wat magertjes is, maar de nuance kan worden gelegd in het feit dat we het hier over 2010 hebben in plaats van 2011. Ik veronderstel dat België soortgelijke cijfers zal hebben. Heeft iemand die? Op de website van de Nationale Thuiswerkdag vond ik ze namelijk niet terug.

Het type thuiswerker

Als er gekeken wordt naar de typische telewerker, dan is dit in de meeste gevallen een hoogopgeleide, vaak leidinggevende man die op ruime afstand van zijn werk woont. Het kan hier echter ook over een zelfstandig ondernemer gaan. Dezelfde telewerker heeft vaak te maken met een hoge werkdruk en overwerk, maar werkt ook onder goede werkomstandigheden zoals veel autonomie in het werk. Is deze laatste zin het pijnpunt van het Nieuwe Werken? (hiermee wil ik thuiswerken niet gelijk stellen als het Nieuwe Werken)

De dualiteit bij het Nieuwe Werken

In de blog het binden en boeien van het Nieuwe Werken wordt er gezegd dat het kantoor de bindende plek zou zijn. Dit zou voor organisaties betekenen dat de thuiswerkers minder geboeid en gebonden kunnen zijn dan de niet-thuiswerkers en net terwijl een groot deel van het personeel wil thuiswerken. Ik heb dit al eens eerder de dualiteit bij Het Nieuwe Werken genoemd. Een mogelijke valkuil.

64% vindt balans tussen werk en privé

Het goede nieuws is dat tweederde (64%) van het personeel de balans vindt tussen werk en privé zo blijkt uit het What’s Working onderzoek van Mercer. Dit is goed nieuws omdat het in feite een antwoord geeft op mijn kritische bedenking rond de dualiteit van het Nieuwe werken. In die zin dat wanneer we de rol van de worklife balans centraal stellen meer dan tweederde gelukkig is. Los van het feit of dit nu via methodes à la het Nieuwe Werken of thuiswerken gebeurd.

Manager schuldig aan gestage groei thuiswerken

Zoals er bijna helemaal bovenaan staat geschreven is het percentage van thuiswerkers nog niet extreem hoog en er komen geluiden op dat dit de schuld van de manager is.

“Ondanks alle technische vooruitgang is in de afgelopen vijf jaar het aantal mensen dat thuis werkt maar met een paar procenten gestegen.”

Volgens mij, en ik word hierin versterkt door Henk Volberda, heeft dat te maken met de vertrouwensrelatie tussen het personeel en de manager. Het Nederlandse management zit nog in de controlefase in plaats van “laissez-faire” fase terwijl dat nu nodig is voor zowel het thuiswerken als het Nieuwe Werken. Het blijkt ook dat dit wantrouwen volledig onterecht is aangezien de thuiswerkers veel meer uren maken dan niet-thuiswerkers.

De rol van HR bij het Nieuwe Werken

Het is zo dat HR een veel grotere rol kan toe-eigenen dat hetgeen ze nu doen. HR Managers en het Nieuwe Werken kunnen namelijk perfect hand in hand gaan. Natuurlijk moeten de HR Managers wel rekening houden en anticiperen op een aantal cruciale wijzigingen inzake het strategisch beleid maar ook in operationele uitvoering. HR zit mijn inziens hier in pole position om de manager bij de hand te nemen.

Thuiswerken en retentiemanagement?

Ik zie een duidelijke link tussen thuiswerken en retentiemanagement. Enerzijds zorgt thuiswerken voor een betere balans tussen werk en privé wat het welzijn van het personeel verbeterd. Anderzijds is er nog veel werk aan de winkel in die zin dat de managers heropgevoed moet worden. Enkel op die manier kan er positief geantwoord worden op de vraag is de manager het probleem of de oplossing?

 

(ik heb mijn inspiratie hier, hier, hier, hier en hier vandaan gehaald. Een meta-analyse over thuiswerken kun je downloaden door op de hyperlink te klikken.)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.