Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
tevredenheid binnen jouw organisatie: nieuw onderzoek

Ben jij tevreden en trots op jouw organisatie? Dat is de vraag die onlangs centraal stond in het “Whats Working” rapport van Mercer. Daaruit bleek dat de Nederlander in 65% van de gevallen tevreden over zijn werkgever en 72% is tevreden met zijn/haar baan.

onderzoek van Tempo-Team

Uit ander onderzoek van Tempo-Team komen er echter hele andere geluiden die vrijwel haaks op bovenstaande resultaten staan. Zo zeggen de onderzoekers van Tempo-Team dat veel werknemers minder tevreden over hun baan zijn dan organisaties denken en dat dit zich vooral in het salaris, opleidingsmogelijkheden en promotievooruitzichten uit.

interpretatie van de resultaten

Hoogstwaarschijnlijk heeft het met de interpretatie van de resultaten te maken, want de cijfers uit het Mercer rapport waren mijn inziens ook niet zodanig rooskleurig. Maar een feit is wel dat organisaties altijd tevreden personeel zou moeten nastreven. In die zin is er nog veel werk aan de winkel, want in geen van beide onderzoeken scoorden de organisaties 100% op tevredenheid (al zal dat ook nooit gebeuren).

het salarisprobleem: een cafetariplan

Gelukkig bestaan er ook oplossingen op de 3 probleemgebieden die uit het onderzoek van Tempo-Team naar voren komen. Met het oog op het verbeteren van het salaris zou de organisatie het cafetariaplan kunnen inzetten. Dit lost alle mogelijke problemen op individueel niveau in verband met de arbeidsvoorwaarden op.

het opleidingsprobleem: opleiden in een krappe arbeidsmarkt

Ook de 2 andere problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen in die zin dat organisaties altijd moeten investeren in de groei van hun werknemers. Wanneer organisaties de lijst met de meest voorkomende reden van verloop zouden bekijken weten zij namelijk dat dit hele belangrijke punten zijn om werknemers tevreden te houden en aan zich te binden. Laatst schreef ik nog over opleiden in een krappe arbeidsmarkt.

inspelen op de ontwikkelingen

Vanuit mijn website pleit ik natuurlijk enorm hard voor het invoeren van een strategisch retentiebeleid dat inspeelt op de nakende vergrijzing en de komst van een hybride arbeidsmarkt. Er bestaan dan ook een aantoonbare link tussen tevredenheid en de hybride arbeidsmarkt. Maar hoe dan ook: organisaties moeten meer alert zijn op wat er leeft bij hun personeel zodat er geen discrepanties ontstaan tussen verwachtingen en realiteit.

 

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] by WP Greet Box WordPress PluginHet laatste onderzoek dat ik van Mercer had gelezen ging over de tevredenheid binnen jouw organisatie. Maar Mercer heeft een nieuw onderzoek gepresteerd dat gaat over een verhoging van het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.