Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Tevreden werknemers blijven bij een organisatie

Situatieschets. Je hebt veel rekeningen telkens met hoge bedragen te betalen. Je hebt een leuke job met inhoudelijk werk. De worklife balans die de organisatie biedt is interessant. Tot slot word je ook nog goed betaald. Het enige nadeel is dat je niet langer zeker bent van je job. Blijf je of blijf je niet? In andere worden: blijf jij werken bij een organisatie als je werkonzeker bent en jij net op zoek bent naar werkzekerheid?

Werkzekerheid en uitdagend werk belangrijke prioriteiten anno 2011

Ik begrijp dat de vraag enigszins tegenstrijdig is, maar als we de situatie bij Pringles in Mechelen bekijken, dan hebben we eigenlijk het antwoord. Maar uit onderzoek van Integron blijkt dat werknemers anno 2011 twee zaken willen: zekerheid en uitdagend werk in een fijne werksfeer. Dat werkzekerheid zo’n hoge prioriteit heeft gekregen verbaast me niets. We hebben namelijk net een economische crisis achter de rug en er staat een financiële crisis voor onze deur met een mogelijk failliet Europa en Amerika.

2 soorten betrokkenheid

Door de werkonzekerheid is de betrokkenheid van werknemers naar organisaties toe onder druk komen te staan. De aanleiding voor deze vorm van betrokkenheid ligt bij de werknemer zelf.  Werknemers zijn uit zichzelf al minder betrokken omdat hun prioriteiten anders liggen.

De werknemer zelf moet weer betrokken worden

Hoewel hier sprake is van twee verschillende vormen van betrokkenheid staan zij wel in verhouding met elkaar. Anders verwoord: wanneer je zelf niet betrokken bent of kunt zijn, dan is het ook moeilijker, zoniet onmogelijk, om je betrokken te voelen naar de organisatie toe. Met het oog op binden en boeien van werknemers moeten organisaties dus (weer) op zoek gaan naar de betrokkenheid van hun werknemers. Op die manier kunnen werknemers weer het beste uit zichzelf halen en dit ten voordele van de organisatie inzetten.

Elke vertrekreden is een reden tot betrokkenheid

Natuurlijk is dit ook geen makkelijke opgave, want elke werknemer heeft zo zijn/haar eigen drijfveren, motivatie en persoonlijkheid. Om deze reden is elke vertrekreden ook een geldige vertrekreden. Niettemin somt Integron een heleboel redenen op waardoor werknemers, volgens hun, meer betrokken zullen raken. Waar werkzekerheid vorig jaar (of hooguit 2 jaar geleden) niet voorkwam staat het nu met superstip op één. Andere redenen die uit het onderzoek van Integron naar voren komen zijn: de werkinhoud, de werksfeer, voldoende uitdaging, worklife balans en tot slot het niet-te-vergeten geld. Eigenlijk heb je wanneer je de redenering omdraait een versterkende update van de meest voorkomende vertrekredenen.

Wat is bepalend dat u zich elke dag weer voor uw werkgever inzet? 2011
Het werk dat ik doe (werkinhoud) 60%
De sfeer/collegialiteit 57%
De uitdaging 35%
De zekerheid 38%
De goede verdiensten en secundaire arbeidsvoorwaarden 26%
De werk/privé-balans 26%
De ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling 14%
De opleidingsmogelijkheden 6%

Verband tussen tevredenheid en betrokkenheid

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een hoge tevredenheid automatisch leidt tot een hoge loyaliteit en betrokkenheid.

In andere woorden hoe meer tevreden een werknemer is hoe meer betrokken deze werknemer is. Momenteel heeft maar 24% het gevoel dat de organisatie het beste uit de werknemer haalt. Een organisatie zou daarom dus nog meer moeten anticiperen op ieders zijn/haar drijfveren, of mogelijke reden tot vertrek, en daar zo goed mogelijk aan voldoen om een onnodig en vrijwillig verloop tegen te gaan. Het is nu dan ook niet verrassend dat maar 19 procent zegt zeer betrokken te zijn bij de organisatie en opgeteld is 37 procent nauwelijks tot niet betrokken.

Hoe betrokken bent u bij het succes van de organisatie waar u werkzaam bent? Tevredenheid
Zeer betrokken 19% 7,9
Betrokken 45% 7,4
Enigszins betrokken 27% 6,6
Enigszins onbetrokken 5% 6,4
Onbetrokken 4% 5,7
Zeer onbetrokken 1% 5,2

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft betrokkenheid van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over betrokkenheid?[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] dat tevreden werknemers wel belangrijk zijn met het oog op binden en boeien van deze werknemers. Tevreden personeel blijft namelijk (langer) in een organisatie. Tegelijkertijd ben ik het ook eens met Dekeyser, die eigenlijk zegt dat het proces niet bij […]

  2. […] ← Tevreden werknemers blijven bij een organisatie Driver 2: de echte taak van managers (Re-Engage – Leigh Branham) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.