Categorie Trends (retentie-management.com)
Tekort aan talent in Nederland is relatief

Een tekort aan talent behoort tot de grootste zorgen van ondere andere HR-Managers. Dit dreigend te kort is eveneens een van de redenen waarom ik zo enorm pleit voor een strategische retentiemanagement aanpak in organisaties. Enkel op die manier kunnen organisaties het vrijwillig verloop tegengaan en het Engagement van hun werknemers verhogen. Maar vandaag las ik een artikel dat juist stelt dat het tekort aan talent in Nederland nog mee valt.

In Nederland heeft 17 procent van de werkgevers moeite met het vervullen van vacatures omdat de juiste talenten niet beschikbaar zijn. Dat is beduidend minder dan in andere landen; wereldwijd staat het gemiddelde op 34 procent. Vooral Aziatische en Amerikaanse werkgevers hebben het moeilijk.

Tekort aan talent in Nederland is relatief

Volgens Manpower was het aantal moeilijk vervulbare vacatures sinds het begin van de economische crisis in 2007 nog niet zo hoog. Er is dus wel een sterke stijging merkbaar, vooral technici zijn overal ter wereld zeer gevraagde profielen, maar wereldwijd bekeken is de schaarste relatief bewijzen ook volgende cijfers uit het onderzoek.

Nergens ter wereld is het zo moeilijk om vacatures te vervullen als in Japan, 80 procent van de werkgevers kan niet voldoende getalenteerde mensen vinden. India volgt met 67 procent. In Europa zijn de problemen het grootst in Roemenië (53%), Zwitserland (48%) en Bulgarije (42%). Werkgevers hebben het het makkelijkst in Polen (4%), Ierland (5%), Noorwegen (9%) en Spanje (11%).

organisaties, hoe zien jullie dit?

Maar hoe ervaren jullie, de organisaties, de schaarste op de arbeidsmarkt nu echt? Hoe lang doen jullie over het invullen van een keypositie in jullie bedrijf?

Persoonlijk vind ik het zeer dubbelzinnig. Als we andere onderzoeken mogen geloven is er wel degelijk een tekort aan talent- en kwalitatiefvolle werknemers, maar deze cijfers spreken het tegen. Een dreigend tekort of niet, het hebben van een strategisch retentiebeleid is sowieso essentieel, omdat het juist focust op de werknemers die een organisatie al heeft.

 

(ik heb mijn inspiratie voor dit artikel hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.