Categorie Trends (retentie-management.com)
Tekort aan talent grootste zorg HR-managers

HR-managers van Europese bedrijven maken zich de meeste zorgen over een tekort aan talent voor hun organisatie.

Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek gehouden onder HR-managers en andermaal een pleidoor voor organisaties om aan retentiemanagement te doen.

Geheel verrassend is dat niet. Ik schreef al eerder dat de war for talent de topprioriteit van de CEO is omdat tal van bedrijven om talent smeken. De vraag groeit enorm.

Het aantal bedrijven dat meer medewerkers nodig heeft, stijgt van twintig procent vorig jaar naar 28 procent procent nu. In 2009 verwachtte slechts 8 procent van de HR-managers een groei van het personeelsbestand.

Organisaties kunnen niet dwijlen met de kraan open. Het vinden, maar vooral het behouden, van geschikte werknemers is nu dus ook doorgedrongen bij de ondervraagde HR-managers. Het vraagt echter wel gerichte acties van HR, want enkel een strategische HR-businesspartner verdient een plekje aan de directietafel.

Welke acties moet HR ondernemen om het juiste personeel te vinden? Waar moet men zoeken en vooral hoe?(de inspiratie voor dit artikel haalde ik hier)

4 antwoorden
 1. jos van snippenberg
  jos van snippenberg zegt:

  Je zorgen maken is 1, actie ondernemen om de zorg weg te nemen maakt 2. Het wordt de hoogste tijd dat HR, (vreselijke term) zich opmaakt om echt met medewerkers (meemakers- intern en extern) te verbinden. Nog steeds zien wij dat er te licht wordt gedacht over “de juiste persoon” voor een organisatie binnen halen, binden en blijven boeien. Hr mag zich meer dienend opstellen en zich verdiepen in hoe het DNA van een toekomstig medewerker er echt uit moet zien. Doorslaggevend voor een eerste gesprek is nog steeds leeftijd, genoten opleiding en branche ervaring. Het wordt tijd over de rand te kijken van deze aspecten. Naast cognitief zijn met name waarden, overtuigingen, persoonlijkheidstrekken en motieven een belangrijk ingredient voor een juiste match. Waarbij passie, geloof in eigen kunnen en het beschikken over groeimotivatie als katalysator werken de “complete mens” effectief en met plezier te laten werken. Er is dus enerzijds meer business eagerness nodig, breder kijken naar het potentieel van mensen en vervolgens binden en boeien. Dit laatste kan bewerkstelligd worden door frequente dialogen te houden en te kijken welke acties ondernomen moeten worden om de werkcontext stimulerend te laten werken op de katalysator passie en potentieel dagelijks te blijven geven. – de Dantefactor

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Je slaat de spijker op zijn kop Jos. Ik bepleit ook dat HR zich meer mag profileren en mag bijdragen aan het succes van hun organisatie. De punten die je aanhaalt zijn hier perfecte voorbeelden van. Wanneer staat HR op?

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] tekort aan talent behoort tot de grootste zorgen van ondere andere HR-Managers. Dit dreigend te kort is eveneens een van de redenen waarom ik zo […]

 2. Tekort aan talent in Nederland is relatief | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

  […] tekort aan talent behoort tot de grootste zorgen van ondere andere HR-Managers. Dit dreigend te kort is eveneens een van de redenen waarom ik zo […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.