Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Tango op de werkvloer van Aukje Nauta (boekreview)

Tijdens het Employee Engagement Event 2011 luisterde ik aandachtig en boeiend naar Aukja Nauta haar verhaal. Tot mijn positieve verbazing kregen we haar boek Tango op de werkvloer in hardcover mee. Wat een geweldige goodiebag! Tijdens de feestdagen heb ik het globaal doorgelezen en hieronder staat de samenvatting met nadien mijn bevindingen.

Tango op de werkvloer van Aukje Nauta

Tango op de werkvloer van Aukje Nauta

Tango op de werkvloer: de samenvatting

Hoe trek je vastgelopen cao-onderhandelingen weer vlot? Met een gedicht? Hiermee lukte het NS om de weggelopen vakbond VVMC weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Minder goed liep het af met een bibliothecaris bij de Koninklijke Marine. Hij luidde de klok over onethisch gedrag van zijn superieuren, uit wraak voor een slechte beoordeling. Sindsdien wordt hij geïntimideerd.

Arbeidsrelaties zijn vol conflicten, zowel de individuele relaties op de werkvloer als de collectieve verhoudingen tussen sociale partners. De kans op conflict neemt almaar toe, omdat arbeidsrelaties voortdurend veranderen. Organisaties reorganiseren, werknemers zijn divers en mondig en er is een wildgroei aan contractvormen ontstaan. Tien procent van de beroepsbevolking is inmiddels zzp’er en werknemers zijn hun vaste baan niet zeker.

‘Tango op de werkvloer’ laat zien dat vooral rondom inzetbaarheid van werknemers doorbraken nodig zijn. Zowel op de werkvloer als tussen sociale partners. Er zou een ‘leervirus’ moeten gaan heersen opdat mensen en organisaties zich volop ontwikkelen.

De auteur bespreekt theorie, onderzoek en praktijkvoorbeelden om aan te tonen dat arbeidsrelaties veranderen, dat arbeidsconflicten constructief te hanteren zijn en dat inzetbaarheid tot stand komt in een goed gesprek waarin mensen afspraken op maat maken.

Het boek is een must read voor HR-professionals, cao-onderhandelaars, OR-leden en ieder ander die bezig is met de vraag hoe arbeidsrelaties volwaardiger kunnen worden in deze snel veranderende wereld.

(deze tekst is één op één gekopieerd van de achterkant van het boek. Ik had het namelijk niet krachtiger kunnen vertellen).

Mening van Lodi Planting

Aukje Nauta is bijzonder hoogleraar ‘Employability in werkrelaties’ aan de Universiteit van Amsterdam en partner van organisatieadviesbureau Factor Vijf. Dat Nauta hoogleraar is en dat combineert met wetenschappelijk onderzoek lees je terug in het boek Tango op de werkvloer. Voor mij persoonlijk was het te wetenschappelijk geschreven, waardoor het minder vlot leest. Tegelijkertijd kan ik me volledig vinden in de inhoud. Nauta voorspelt met dit boek hoe de arbeidsrelaties in de toekomst zullen liggen.

Wil je het boek Tango op de werkvloer ook lezen?

Wil jij ook op de hoogte zijn van de nieuwste arbeidsrelaties? Dan raad ik je het boek Tango op de werkvloer van Aukje Nauta te lezen. Dit boek in verschillende formats kun je bestellen op de website van managementboek. Luister ook naar de podcast waar Nauta spreekt over arbeidsrelaties.

2 antwoorden
  1. Helma van den Berg
    Helma van den Berg zegt:

    dag Lodi,
    grappig, ik was ook op het event en heb het boek ook gelezen tijdens de kerstdagen. Ik heb vooral de stukjes over leren en inzetbaar blijven door gezond leven, levenlang leren en netwerken onthouden als opsteker. Grappig om te zien dat ieder het zijne uit zo’n boek haalt. Ik wil er trouwens een column over schrijven. Vanuit HEMA academie is natuurlijk leren en ontwikkelen mijn insteek, dus dan is het wellicht ook logischer dat je die dingen uit zo’n boek pikt. Hoop dat alles goed gaat met je. groet, Helma

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] work van Jan Denys) kan mijn boek Tango op de werkvloer gratis downloaden. Voor de samenvatting van Tango op de Werkvloer klikt u op de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.