Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Talentmanagement vraagt speciale aandacht in retentiebeleid

Talent en het ontwikkelen daarvan is een hot item. Er zijn bewijzen genoeg dat investeren in de ontwikkeling van de talenten van het personeel meer positieve dan negatieve effecten heeft voor zowel het personeel als de organisatie.

Hoewel het niet gemakkelijk is om talent optimaal in te zetten kan talentmanagement tegelijkertijd een  een differentiator zijn. Met het oog op het aantrekken of behouden van talentvolle werknemers is het ontwikkelen van talent dus zeker een must. De vraag die een strategische HR business partner zou moeten stellen is: welke zijn de effectieve manieren om het talent te ontwikkelen?

Latente talenten worden niet herkend

Richard Van der Lee spreekt in het artikel over latente talenten. Volgens mij zijn dat talenten die wel aanwezig zijn maar niet op de voorgrond staan en dat kan verschillende redenen hebben. Van der Lee begint zijn betoog:

“In de dagelijkse praktijk worden ‘latente’ talenten vaak niet herkend. Tevens sluiten initiatieven op het gebied van talentontwikkeling vaak niet aan op de wensen vanuit het werkveld. Verplichte gesprekken worden vaak gezien als een ‘moetje’, talentpools worden vaak vol enthousiasme gestart maar ‘sterven ook even zo vaak een stille dood’ en competentiemanagement is een leuk fenomeen maar niet het gehoopte panacee. Wat er nu gebeurt is volgens mij een onnodige vernietiging van kapitaal, wat weliswaar niet als zodanig op de financiële balans van organisaties staat maar wel degelijk impact heeft op klantwaarde, medewerkertevredenheid en uiteindelijk ook op de toekomstige financiële resultaten van organisaties. De vraag is of er heel veel instrumenten en structuren nodig zijn voor het ontwikkelen van individueel (latent) talent.”

Vertrouwen is belangrijk

Een zeer duidelijke en oprechte mening van Van der Lee waar ik graag mee in stem. Persoonlijk vond ik al die verplichte beoordelingsgesprekken ook maar niets. Juist omdat ik dan moest gaan nadenken over mijn talenten en competenties. Tegenwoordig zie ik dat anders en zijn mijn talenten niet langer meer latent. Uiteraard is hier heel wat introspectie aan vooraf gegaan. Maar mijn bevindingen komen wel grotendeels overeen met de resultaten van het online onderzoek van diezelfde Van der Lee. Daaruit blijkt namelijk dat de allerbelangrijkste voorwaarde om talent te laten rijpen “vertrouwen” is. Gevolgd door “eigen verantwoordelijkheid” en “vrijheid”.

Talentmanagement en het Nieuwe Werken

Laten dit net de punten zijn die overeenkomen met de pijlers van Het Nieuwe Werken. Voeg daar een aantal maatschappelijke tendensen aan toe en het is niet geheel onlogisch dus dat veel organisaties Het Nieuwe Werken omarmen.  Van der Lee gaat verder:

“De medewerker van nu en de toekomst wenst ruimte te krijgen om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Als de medewerker deze ruimte en het vertrouwen niet krijgt dan zal in de zeer nabije toekomst snel een overstap worden gemaakt naar een andere werkgever, wat gezien de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt al een duidelijk ingezette beweging is. Gevolg voor de organisatie, vernietiging van kapitaal, verlies van kennis, negatieve effecten op het gebied van de motivatie van de aanwezige medewerkers, nieuwe investeringen voor werving, selectie en opleiding en als laatste en zeker niet de minst belangrijke negatieve reclame op de arbeidsmarkt.”

Talentmanagement in een retentiebeleid

In het strategisch retentiebeleid van organisaties moet dus voldoende rekening worden  gehouden met talentmanagement. Talentmanagement vraagt een specifieke vorm van leiderschap, een die is gebaseerd op vertrouwen, en een eigen organisatiecultuur om haar specifieke behoeften te laten ontwikkelen. Dit impliceert ook dat de meer traditionele manieren om vat te krijgen op talent in de koelkast gezet mogen worden, want deze werken volgens Van der Lee niet meer.

 

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

4 antwoorden
 1. Richard van der Lee
  Richard van der Lee zegt:

  Hoi Lodi, Zojuist voor het eerst jouw site bekeken. Ziet er prima uit met een eigenzinnige en informatieve opzet. Tevens een originele verwerking van het artikel dat ik eerder heb geschreven. Leuk te zien en ga zo door.

  Gr. Richard van der Lee

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] voor mij staat het etaleren van talent gelijk met goed presteren. Het beleid rond talentmanagement, want ik vind wel dat dat er moet zijn, zou dus veel eerder uit dergelijke concrete en proactieve acties moeten […]

 2. […] mij staat het etaleren van talent gelijk met goed presteren. Het beleid rond talentmanagement, want ik vind wel dat dat er moet zijn, zou dus veel eerder uit dergelijke concrete en proactieve acties moeten […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.