Talent is Overrated van Geoffrey Colvin
Talent is Overrated van Geoffrey Covin (boekreview)

Talent is niet aangeboren. Sterker nog talent bestaat niet. Dat zijn straffe uitspraken die centraal staan in het boek Talent is Overrated van Geoffrey Colvin. De auteur heeft onderzoek gedaan naar wat mensen echt succesvol maakt en kwam daarbij tot de conclusie dat DNA hierbij geen rol speelt. De vraag blijft dan: wat maakt dat iemand ergens buitengewoon goed in is?

Talent is Overrated van Geoffrey Colvin

Talent is Overrated van Geoffrey Colvin


deliberate practice versus talent

Colvin heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het antwoord op bovenstaande vraag en hij kwam tot een antwoord: deliberate practice. Maar wat is deliberate practice?  Hij omschrijft deliberate practice als het 10.000 uur inoefenen van hetgeen waar je buitengewoon goed in wilt worden.

“There would be no great performances in any field (e.g. business, theatre, dance, symphonic music, athletics, science, mathematics, entertainment, exploration) without those who have, through deliberate practice developed the requisite abilities. “

10.000 uren oefenen is noodzakelijk

Dat is de basis van een uistekende prestaties of ergens buitengewoon goed in zijn. Het is echter ook normaal dat je in het begin veel fouten zult maken. Colvin schrijft dat het maken van fouten een belangrijke stap is om echt succesvol te worden (in wat dan ook). Dit betekent dat het niet altijd zo makkelijk is als het lijkt. Integendeel. Iedereen die buitengewoon goed presteert heeft er bij wijze van spreken 10.000 vlieguren op zitten.

“all great performers “make it look so easy” because of their commitment to deliberate practice, often for several years before their first victory.”

Mening van Lodi Planting

Voor velen zal dit een opluchting zijn, maar ik kan me ook voorstellen dat anderen geschokt zullen reageren. Heeft Tiger Woods echt geen talent?  Is echt alles aangeleerd?  Colvin is hier vrij stellig in. Deliberate practice is de sleutel tot succes, maar het kan echter wel zijn dat iemand aanleg heeft. Ik vond het in elk geval een eyeopener met een grote kern van waarheid. Het lijkt mij evident dat er maar weinige zijn die echt meteen uit zichzelf buitengewoon goed is. Misschien Mozart?

Wil je het boek Talent is Overrated ook lezen?

Wil jij ook ergens buitengewoon goed in worden? Dan raad ik je aan om zo snel en zo fanatiek mogelijk 10.000 uur te oefenen en het boek Talent is Overrated van Geoff Colvin te lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affilate link) te klikken: Talent Is Overrated: What Really Separates World-Class Performers from EverybodyElse

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.