Talent is belangrijk, maar niet belangrijk genoeg!

Deze blog is als gastbijdrage verschenen op de blogsite van Richard van der Lee. Van der Lee blogt over talent en met deze kritische blog over talent heb ik hem willen prikkelen.

62% van de organisaties hebben geen formeel beleid rond talentmanagement en dat terwijl zij wel stellen dat hebben van talent belangrijk is voor hun voortbestaan. Dit is de conclusie van een onderzoek dat Werf& heeft uitgevoerd. Is dat geen contradictie?

talent is belangrijk, maar niet belangrijk genoeg!

Ik vind persoonlijk van wel. Sterker nog ik vind het bijzonder vreemd dat organisaties A zeggen en B doen. In welke mate is jouw organisatie dan nog consequent? En in welke mate houdt de organisatie dan nog rekening met de evoluerende arbeidsmarkt?  Meer dan de helft geeft namelijk aan dat talent een schaarstegoed is. Het aantrekken en behouden van dit talent is dus bijzonder belangrijk. Dat is eveneens een reden waarom ik mijn blog over retentiemanagement ben begonnen. Het managen van talent kan mijn inziens alleen maar gebeuren door goed management en dat begint met een beleid.

talent draait niet om mensen?

Een ander vreemd gegeven vind ik de benoeming of definitie van talent die de ondervraagde HR professionals hebben gegeven.

“Het merendeel van de professionals op het gebied van HR-, recruitment- en arbeidsmarktcommunicatie, is het er over eens dat talent niet om mensen draait, maar om de vaardigheden die een medewerker heeft. Talent is daarom niet gebonden aan leeftijd, opleiding of loopbaanverwachting.“

Wie kan mij het verschil uitleggen tussen de mensen en de vaardigheden van de mensen? Wat wordt hiermee bedoeld? Talent draait toch wel om mensen? Het is toch zo dat een talentvol iemand wordt gewaardeerd vanwege de vaardigheden, competenties en kennis dat die persoon heeft. Volgens mij behoren bovenstaande elementen toe aan een persoon en noem je hem of haar talentvol en niet de vaardigheid.

talent en prestaties hangen niet samen?

Er van uitgaande dat ik het met bovenstaande quote eens zou zijn, dan vind ik het nog vreemder dat iemand met talent niet garant zou staan voor goede prestaties. Bijna driekwart van de ondervraagden is het hier mee eens.

“Want, talent binnenhalen is een goede zaak, maar uiteindelijk moet er dus nog wel iets mee gebeuren voordat het zich kan vertalen in prestaties.“

Natuurlijk moet er nog iets met dat talent gebeuren, maar het is toch niet aan de organisatie om iets met hun vaardigheden te doen? Talentvolle mensen worden toch juist (h)erkent vanwege hun passie, enthousiasme en ondernemingszin. Van zodra managers daarop inspelen zullen de talentvolle werknemers hun talent etaleren. En voor mij staat het etaleren van talent gelijk met goed presteren. Het beleid rond talentmanagement, want ik vind wel dat dat er moet zijn, zou dus veel eerder uit dergelijke concrete en proactieve acties moeten bestaan.

Talent is Overrated

Nu ik toch op dreef ben nog een nadenker om mee af te sluiten. Geoffrey Colvin is de auteur van het boek Talent is Overrated. Colvin zegt in dat boek dat talent niet bestaat of in elk geval zwaar overschat. De uitleg die Colvin geeft is simpel, er zijn minstens 10.000 uren nodig om ergens buitengewoon goed in te worden. Een vraag die ik me hierbij stel is: staat ergens buitengewoon goed in zijn gelijk aan het hebben van talent?  Of anders gezegd: heb je alleen talent als je ergens buitengewoon goed in bent?

Met van der Lee zijn visie op talent verwacht ik een prachtig antwoord op bovenstaande vragen en antwoorden. Natuurlijk zijn alle opmerkingen en reacties meer dan welkom!

 

Dit was een blog van Lodi Planting host van www.retentie-management.com en iemand met een missie. Lodi Planting blogt vaak over het binden en boeien van personeel waarbij talent een belangrijke rol bij speelt. Voor deze blog heeft hij zijn inspiratie hier vandaan gehaald. Volg hem gerust op zijn Twitterprofiel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.