Categorie Lectuur (retentie-management.com)

Talent Flow van Robert Levin (boekreview)

Talent Flow is een boek van Robert Levin en Joseph Rosse. Talent Flow heeft “a strategic approach to keeping good employees, helping them grow and letting them” go als ondertitel meegekregen en dat spreekt boekdelen. Talent Flow laat zien hoe organisaties, ongeacht de economische situatie, met talent moeten omgaan.

Talent Flow van Robert Levin

Talent Flow van Robert Levin

De rol van de economie met het oog op talent

De economie speelt een grote rol op hoe organisaties met talent omgaan. Levin vindt dat de economie een minder cruciale rol zou moeten spelen op hoe organisaties met talent omgaan. Ongeacht de economische situatie, of deze nu goed of slecht is, organisaties en hun managers moeten volgens Levin te allen tijde oplettend zijn hoe talent zich beweegt doorheen de organisatie en hoe zij presteren binnenin de functie.

Talent als het hoogste goed van de organisatie

Talent Flow beschrijft hoe organisaties een strategische benadering kunnen ontwikkelen hoe om te gaan met talent. Op deze manier kunnen deze organisaties een competitief voordeel behalen aangezien zij talent dan als het hoogste goed beschouwen. In dat opzicht erkent Levin ook dat wanneer organisaties deze beslissing maken en ernaar handelen dat zij hun top performers beter kunnen laten presteren, verloop kunnen tegengaan en counterproductieve gedragingen verminderen.

Het fundament van Talent Flow

Talent Flow bestaat uit 11 hoofdstukken die allemaal op een zeer wetenschappelijke manier zijn opgebouwd. Levin begint met het fundament van Talent Flow. Het komt er op neer dat organisaties een positieve talent flow proberen na te streven. Deze vorm brengt namelijk de meeste voordelen voor de organisatie, maar ook voor het personeel.

Er is meer dan personeelsverloop

Dan gaat Levin dieper in op het waarom. Het personeelsverloop is slechts het topje van de ijsberg om voor organisaties aan talentmanagement te doen. Persoonlijk vind ik deze reden het meest interessant omdat hier een duidelijke en waardevolle link bestaat tussen het binden en boeien van personeel.

De Turnover Triangle

Het derde tot en met het zesde hoofdstuk gaat over de Turnover Triangle. In deze hoofdstukken worden de hoeken – individuele factoren, de omgeving, en werkgerelateerde factoren – uitgelegd. Zie hieronder de Turnover Triangle.

Performance georiënteerde retentietechnieken

Vervolgens worden de behoeften van talent besproken. Levin gooit hier een nieuwe term op, namelijk performance-based retention. Ik vind dit wel een zeer interessante benaming die goed zegt wat het zou moeten doen. De prestaties niet alleen afstemmen op de doelstellingen van de organisatie, maar ook op de mogelijke vertrekredenen. Uiteraard om deze dan te voorkomen. Lees hier ook: performance management ingezet als coachingstool.

Hoe omgaan met minpresteerders?

Helaas kan niet iedereen worden behouden. In hoofdstuk negen vertelt Levin hoe organisaties dienen om te gaan met deze minpresteerders. Hij noemt dit de Talent Flow approach. Talent Flow geeft managers dus een duidelijk en rechtlijnig advies om deze top performers binnen boord te houden. Tegelijkertijd beschrijft het meerdere manieren hoe zij kunnen omgaan met mindere performers. Levin stelt dat organisaties geen schrik mogen hebben om de echte minpresteerders te ontslaan. Een organisatie kan immers niet iedereen behouden.

De implementatie van de Talent Flow oplossingen

Uiteindelijk gaat het erom dat organisaties hun talentbeleid ontwikkelen dat binnen de reguliere wetgeving valt. Hier gaan de tweede laatste hoofdstukken over. Levin geeft managers een aantal tips hoe zij de Talent Flow oplossingen kunnen implementeren binnenin de organisaties waarvoor zij werken.

Mening van Lodi Planting

Levin en Rosse komen tot hun conclusies op basis van wetenschappelijk onderzoek. Toch leest Talent Flow vlot weg. Talent Flow is ook een zeer praktisch boek. Het laat zien hoe zij zouden omgaan met complexe zaken als performance, tevredenheid en retentie dat leidt tot win-win situaties.

Wil je het boek Talent Flow ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je Talent Flow van Robert Levin wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affiliate link) te klikken: Talent Flow: A Strategic Approach to Keeping Good Employees, Helping Them Grow, and Letting Them Go.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.