Categorie Trends (retentie-management.com)
In Nederland zijn er 16 miljoen HR managers! #hrid13

Suzanne Jungjohann van Tempo-Team was de tweede spreekster op de HR Innovation Day 2013. HR Innovation Day is een initiatief van HRcommunity. Jungjohann gelooft dat iedereen zijn/haar eigen HR manager zou moeten zijn omdat u zelf het best weet wat u motiveert, betrokken maakt en vleugels geeft. U kent uzelf toch ook het beste?

Suzanne Jungjohann HR Innovation Day 2013

De evolutie van HR

Jungjohann leidde haar betoog in met een korte evolutieschets van de HR professional. Deze is ontwikkeld van echte personeelszorg naar een focus op het Human Capital van mensen. Tussendoor lag de nadruk in Nederland nog op Personeel & Organisatie en Human Resources Management.

Human Capital it is!

Doordat de nadruk anno 2013 op het ontdekken, en dan inzetten, van Human Capital ligt, wordt iedereen per definitie meer zelfsturend. Er is namelijk niemand anders die beter weet waar uw mogelijkheden, capaciteiten en bovenal interesses liggen. Daarbovenop is kennis het symbool geworden van alle verandering.

Wat betekent dit voor de medewerkers?

Dit betekent enerzijds dat medewerkers dat zij zichzelf continu bijleren onder andere dankzij het internet. Dit houdt ook in dat medewerkers levenslang moeten leren en zichzelf continu moeten (als is het dan vooral willen) bijscholen.

Wat betekent dit voor de organisaties?

Dit betekent anderzijds dat organisaties niet telkens opnieuw het wiel moeten uitvinden, maar moeten leren van organiaties die het goed doen. Daarnaast houdt dit ook in dat organisaties anders moeten leren kijken naar het CV. De mentaliteit en het gedrag zouden bij sollicitatiegesprekken leidend moeten zijn in plaats van hetzelfde truuckje bij een andere werkgever herhalen. Tot slot betekent dit dat organisaties hun medewerkers moeten doorontwikkelen voor de toekomst en zich niet meer moeten focussen op het nu.

Welke rol kan een HR professional hierbij spelen?

Met het oog op de HR professional noemt Jungjohann een tweetal punten op waarbij de HR professional een rol kan spelen en invloed kan uitoefenen. In eerste plaats door het sociaal contract, de verwachtingen versus het aanbod, te managen en optimaliseren. Op de tweede plaats door het aanbieden van verschillende loopbaanpaden die niet alleen maar verticaal gaan. Zo kan HR bijdragen aan het creëren van kansen, projecten en de talentpool over verschillende organisaties heen.

Mening van Lodi Planting

Ik moest bij het verhaal van Jungjohann meteen denken aan het verhaal van Jef Staes en zijn pleidooi voor een diplomavrij onderwijs, een functievrij werk en een pensioenvrij leven. Net als Staes schreeuwt Jungjohann dat organisaties hun kop boven het maaiveld moeten uitsteken zodat zij hun eigen inzetbaarheid ook kunnen vergroten. De vraag die organisaties mijn inziens moeten stellen is wat het bestaansrecht van organisaties is?

Dit was een blog in de reeks van HR Innovation Day 2013. Voor het volledige overzicht van deze dag, inclusief inhoudelijke reflecties van de andere sprekers, verwijs ik u naar het sfeerverslag. Hier heeft u de mogelijkheid om de andere voordrachten na te lezen. Laat ook zeker uw mening na!

5 antwoorden
 1. wil'fred Bastiani
  wil'fred Bastiani zegt:

  (vervolg vanuit LinkedIn)

  Zoals altijd ben ik als onderzoeker benieuwd of wat ik lees ik daarin de enige ben die dat op deze wijze interpreteert, daarbij refereer ik aan de uitkomsten van mijn eigen onderzoeken. HR gaat over mensen, eerste en belangrijkste voorwaarde om dat kwalitatief juist te doen is veel eigen~kennis en daarmee mensenkennis. Daarnaast ook de (sub-)culturen en het pragmatisme vanuit het werkveld waarin de medewerkers actief zijn.

  Ik stelde de vraag of het juist is dat ik lees dat HR elitair is en het allemaal lijkt te weten, met de arrogantie van dat iedereen een HR-manager zou moeten zijn. Dat geeft m.i. al aan dat HR moeite heeft de verscheidenheid en diversiteit aan talenten en individuele kracht te onder- en te er-kennen. Blijkbaar zitten dus veel HR-ers daarmee ~ zoals ik in mijn onderzoeken ook heb aangegeven ~ compleet op de verkeerder positie en doen het juiste werk compleet onjuist.

  Mis ik iets ? Graag reply.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Ok, nu begrijp ik welk punt je wilt maken. Het artikel gaat er over dat iedereen (elk individu) ook zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen “carrière” en dat maakt dat iedereen zijn/haar eigen HR manager is. Over de al dan niet aanwezige arrogantie of het voortbestaan van HR managers wordt in het artikel niet gerept noch geroerd en is dus ongepast. Wel voer voor een leuke discussie. Ik wil je vragen om je belangrijkste conclusies van je onderzoek in ‘normale mensentaal’ op te schrijven en na mijn goedkeuring te plaatsen op het platform. Dan kun je de discussie ontlokken die je wil aangaan. Wat denk je?

   Beantwoorden
 2. Wil'fred Bastiani
  Wil'fred Bastiani zegt:

  Grappig, ik lees het 3-luik Organisatie ~ Medewerksers ~ HR. Het verhaal impliceert dat HR elitair is en niet tot de zelflerende medewerker zou behoren. Is dat ook werkelijk zo ? Mijn onderzoekingen wijzen uit dat zij juist de meest essentiële misstappen maken binnen organisaties. #apprenti Vertel eens verder ?

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] volgorde waren: Wim Davidse (hoe ontketent u sprankelende energie?), Suzanne JungJohann (in Nederland zijn er 16 miljoen HR managers!), Dorien van Drunen (hoe maak ik cateringmedewerkers betrokken?), Guido Heezen (wat kunt u van een […]

 2. […] stimuleren, maar is de medewerker zelf net zo goed verantwoordelijk. In die zin geloof ik ook dat iedereen zijn eigen HR medewerker […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.