Stresspreventie vraagt moed en flexibiliteit van elke leidinggevende, HR afdeling en elk bedrijf.

Aan het begin van deze blog wil ik duidelijk maken dat ik GEEN stress coach ben en toch weet ik als organisator van de “Nationale stresspreventiedag” behoorlijk veel van de topic. Stresspreventie ligt mij nauw aan het hart. Tot eind 2013 was ik mede-zaakvoerder van een Event Mosaic.

Niets voor niets staat een beroep als event manager in de top 10 van de meest stressvolle beroepen in 2015. Daar boven komt nog de financiële verantwoordelijkheid als leidinggevende en de verkoopsdruk. Gelukkig deed ik deze job samen met mijn steun en toeverlaat mijn man. Nog voor ik het misschien door had, zag hij een aantal zaken thuis en op het werk veranderen. Eeuwig geduld veranderde in prikkelbaarheid en opvliegendheid. Administratieve nauwkeurigheid veranderde in slordigheid. Enthousiasme veranderde in gelatenheid. Dossiers werden nog even mooi afgeleverd, verkoopscijfers werden nog behaald en toch was het anders. Het voedings- en bewegingspatroon werd verwaarloosd.

Stress symptomen moeten aangekaart worden in het bedrijf

Tot op vandaag ben ik blij dat hij de eerste was die in 2011 verandering zag en aankaartte. Tot op vandaag ben ik blij dat ik de kans kreeg om mijn takenpakket anders in te vullen en aantal dagen per maand tijd kreeg om me te verdiepen in coaching, NLP, lichaamstaal, persoonlijkheidsprofielen en team coaching. Dit vraagt moed van een leidinggevende en flexibiliteit van een bedrijf. Uiteindelijk vertrok ik begin 2014 als zaakvoerder uit het bedrijf om nieuwe wegen te bewandelen en zit er een nieuwe zaakvoerder op mijn stoel.

Tot op vandaag ben ik blij dat ik ook mijn coachingsvaardigheden van pas komen in privé sfeer en dat mijn man, nog steeds zaakvoerder van Event Mosaic na 20 jaar event management en na 15 verantwoordelijkheid kiest om er in 2017 een jaar tussenuit te trekken met ons gezin. Vroeger was dit ondenkbaar.

Ondertussen is naast mijn activiteiten de goesting in het organiseren weer terug. Sedert 2013 zet ik mij in voor zinvolle projecten. Sedert 2013 ben ik vrijwillig bookingsagent voor de film Destressed met als missie “To help people find sanity in an insane World” In 2014 besloot ik om een conferentie rond stresspreventie op poten te zetten.   Ondertussen heb ik talloze boeken gelezen, lezingen en panelgesprekken bijgewoond. Telkens opnieuw ontmoet ik zaakvoerders die door een soortgelijk proces zijn gegaan of geconfronteerd worden in hun bedrijf met de stress- en burn-out problematiek.   Jong en minder jong het lijkt iedereen te treffen. In mijn professioneel netwerk of in mijn vriendenkring.

Enkele lessen na het bijwonen van lezingen, lezen en praten met professionele hulpverleners en ervaringsdeskundigen

Er is veel rond te zeggen en er zijn genoeg uitdagingen op structureel niveau en maatschappelijk vlak maar over een aantal zaken is iedereen het eens.

 • Stresspreventie vraagt een inspanning.
 • Stresspreventie vraagt een integrale aanpak. Zowel voor het individu en de context.
 • Stresspreventie is teamwork.
 • Organisatie hebben het door constante verandering, concurrentie, fusies en snelle technologische verandering niet gemakkelijk.
 • Stresspreventie is geen verloren kost.
 • Stressmonitoring door de mens of met technologische hulpmiddelen is een waardevolle investering in opleiding en/of technologie
 • Stresspreventie is een gedeelde verantwoordelijkheid van het individu en de werkomgeving
 • Persoonlijk en veerkracht speelt wel degelijk een rol
 • Leidinggevenden moeten alert zijn en zeker voor perfectionisten, “over” enthousiastelingen, personeelsleden het minste weerstand bieden
 • Talentontwikkeling en loopbaanplanning is nodig
 • Stressproblematiek moet bespreek zijn in de organisatie en werkoverleg
 • Zelfzorg is belangrijk
 • Duurzame investering in voeding en beweging ook op het werk kan een katalysator zijn naar een ander patroon ook daarbuiten.
 • Niet elke hulpverlener heeft genoeg kennis van zaken rond deze topic. Zoek de juiste hulpverlener die een integrale aanpak verkiest. Een pilletje voorschrijven is gemakkelijk maar daarmee nemen we nog niet de oorzaak weg.
 • Gezonde werknemers zijn het grootste kapitaal van elke onderneming

Kom je ook naar de nationale stresspreventiedag?

De Nationale stresspreventiedag gaat door op 17 september 2015 in CC Zebrastraat in Gent. Tijdens deze dagconferentie rond stresspreventie komen 6 sprekers met praktijkervaring in een professionele context en 2 bedrijfscases aan bod. Topics zijn: voordelen en aanpak van duurzaam gezondheidsbeleid op het werk met case, individu versus context, stressmonitoring, voeding -en beweging in de professionele context. Over de middag houden we een lunchwandelbreak en is er gelegenheid om te netwerken met collega’s.

Surf voor meer informatie en tickets naar http://centrumvoorstressmanagement.be/portfolio/nationale-stresspreventiedag-nspd15-17092015/. Er zijn slechts 190 plaatsen dus het is voor de snelle beslissers.  Wie voor 27 augustus beslist, kan extra voordelig tickets aanschaffen.

Stuur gerust ook de link door naar collega’s die deze dag ook willen meemaken.

Lanceer het lunchwandelen in uw bedrijf

Kunt u niet aanwezig zijn en wil je toch nog onze acties en evenementen op de hoogte blijven, volg ons dan via de gekende sociale media kanalen.  We trekken de lunchwandeling  open dus lanceer gerust dit initiatief in uw bedrijf en ga met zijn allen gaan lunchwandeling op 17 september 2015.

Na de conferentie is er ook nog een vertoning van de met filmprijzen bekroonde film “ Destressed”. CC Zebrastraat nam het op in zijn cultureel programma. De maker komt vanuit de USA mee en staat mensen te woord na een Q&A na de film. Tickets ook via dezelfde website.

Tot in Gent?

Met ontstressende groeten,

Dana Ketels

www.inspireto.be

www.b-factor.be

www.centrumvoorstressmanagement.be/events

1 antwoord
 1. Ad de Beer
  Ad de Beer zegt:

  Stress is een van de hypes waar personeelwerkers weer eens achterna rennen. Schrikbarende cijfers, waarin wordt aangegeven dat 80% van het verzuim door stress wordt veroorzaakt. Dat wil dus zeggen dat minder dan 2% van de beroepsbevolking zoveel last heeft van stress dat ze zo nu en dan een dagje uitvallen, dus zo schokkend is het al niet. En ook betekent dit cijfer dat, mocht het waar zijn, we al helemaal geen zorgen hoeven te hebben over lifestyle en de andere hypes van personeelszaken.
  Maar terug naar de stress, want personeelszaken beseft nog steeds niet dat ze zelf de oorzaak zijn. Wat? Ja, het personeelbeleid, keurig opgesteld volgens de boekjes uit de jaren ’80 is dé oorzaak van stress. Niet alleen de gesprekkencyclus, die twee,drie keer per jaar de zenuwen door de keel doet vliegen, maar de functiebeschrijvingen zijn de oorzaak.
  Geef mensen taken waar ze niet competent voor zijn (wat geldt door 70% van de beroepsbevolking) en de stress ligt op de loer. U kunt dus naar dat congres gaan en allerlei sofen en gogen gewichtige verhalen horen vertellen. U kunt ook de competenties van mensen in kaart brengen en hen takenpakketten geven de passen bij hun talenten en vaardigheden.
  U komt van het congres terug vol gedachten die enkele dagen later zijn ingehaald door de praktijk. Of u kunt die tijd besteden om, bijvoorbeeld met behulp van Agamedes, passend werk te zoeken voor uw medewerkers. In dat geval boekt u binnen enkele maanden geweldige kosten besparingen.

Reacties zijn gesloten.