Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Stress en de organisatiecultuur

De Nederlanders hebben weinig werkstress. Wie van jullie heeft er allemaal wel eens stress op het werk? En wie van jullie heeft blijvende stress? Dit zijn logische vragen in een steeds drukker wordende maatschappij.

Net daarom heeft Stepstone de werkstress van de Europeanen onderzocht en daaruit blijkt dat 11% van de Nederlandse werknemers zwaar overbelast te zijn. Hier staat tegenover dat tweederde geen last lijkt te hebben van werkstress. Daarmee zit Nederland ver onder het Europees gemiddelde.

wat is de situatie in België?

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts 37% geen reden tot klagen heeft. Ten op zichte van de Nederlandse werknemers ervaren de Belgen dus veel meer stress. Volgens Michel Tubbax ligt dit aan de verhoogde werkdruk en de wisselende economische situaties. Het gevolg daarvan is dat men bang is op zijn/haar werk te verliezen. Maar geldt in Nederland niet hetzelfde economische klimaat? De economische crisis hebben we toch allemaal gevoeld?

de rol van het privéleven

Tot noch toe ging het alleen maar over werkstress, maar het werk is waarschijnlijk niet de enige plek waar stress wordt veroorzaakt. Het privéleven zal ook zijn invloed hebben anders is de term worklife balans voor niets uitgevonden. En er zijn nogal wat factoren die invloed hebben op het privéleven van het personeel.

 1. Privéomstandigheden
  Denk hierbij aan leven in een (te) lawaaiige omgeving, te weinig nachtrust, slechte klimaatomstandigheden.
 2. Familie
  Kan de werknemer zijn privésituatie aan? Is er een te grote zorgdruk? Heeft men schulden of huurachterstand?
 3. Vrije tijd
  Heeft men bijzondere hobby’s of andere verplichtingen?
 4. Verhoudingen
  Denk hierbij aan een scheiding, problemen met kinderen, opvangregelingen, buitenschoolse opvang.

De vraag is echter of de organisatie zich hiermee mag bemoeien?

mag een organisatie zich bemoeien?

Je instinct roept waarschijnlijk van niet, maar ben jij niet diegene die voor jou een doenbare worklife balans wilt hebben? En staat hier niet de balans tussen werk en privé centraal? Mijn inziens heeft een organisatie zich wel degelijk te moeien met jouw worklife balans, maar wel wanneer dit voortkomt uit oprechte zorg voor het personeel. Enkel dan zal het evenwicht kunnen herstellen of zal er kunnen voldoen aan jouw specifieke verwachtingen.

willen organisaties eigenlijk wel meewerken?

Los van het feit of de organisatie zich mag bemoeien moeten we ook de vraag stellen of een organisatie zich wel wil bemoeien. Uit een peiling van de Nederlandse verzekeraar Zilveren Kruis blijkt dat vier op de tien organisaties de gezondheid werknemers niet wil stimuleren.

“Slechts een kleine meerderheid van 53 procent van de werkgevers vindt dat zij deze verantwoordelijkheid wel hebben.”

een checklist voor organisaties

De verzekeraar komt zelf met een actieplan voor organisaties. Op die manier kunnen de risico’s gesignaleerd, aangepakt en verbeterd worden.

 • Is de werkplek/omgeving zonder risico’s voor de gezondheid?
 • Is er een goede balans tussen belasting (werk en privé) en belastbaarheid?
 • Wat doet de werknemer zelf om veilig en gezond te kunnen werken en leven?
 • Is er sprake van gezond werkgedrag (bijvoorbeeld naleving werkinstructies en gebruik van PBM’s: persoonlijke beschermingsmiddelen)?
 • Is er een effect van een (ongezonde) leefstijl en gedrag op het functioneren?
 • Hoe kan ik als leidinggevende de werknemer nog beter tot zijn/haar recht laten komen, zijn of haar inzetbaarheid verbeteren?

Een gezonde werkomgeving draagt immers ook bij aan het niet hebben van stress. En het niet hebben van stress draagt weer bij aan de worklife balans van het personeel.

de hybride arbeidsmarkt als uitkomst?

Alle bovenstaande facetten dragen bij tot de organisatiecultuur. Eergisteren schreef ik over het welzijn van de werknemer en ik heb al eens uitgelegd waarom de cultuur van een organisatie belangrijk is. Hieronder valt voor mij ook de worklife balans van het personeel. Zo kan een omslag in de organisatiecultuur bijdragen tot een verbeterde worklife balans. Uiteraard speelt telewerken ook een rol, want ook telewerken beïnvloedt de hybride arbeidsmarkt.

 

(ik heb mijn inspiratie hier, hier en hier  vandaan gehaald)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] moet de organisatie dus waken voor de valkuilen van Het Nieuwe Werken en rekening houden met de stress en de organisatiecultuur. Hoewel deze lijn dun is zijn er organisaties die hier in […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.